Vůně hořčice

| Autor: Jana Trundová | Rubrika: Domácnost

Na české pulty už dorazil svět v podobě rozmanitých druhů hořčice, a to i ve zdravých verzích. Prozkoumejte je. Ať vám jejich aroma blaženě stoupá do nosu.





Hořčičná semena zná lidstvo bezmála 4000 let. Než obyvatelé Středomoří objevili pepř, neměli ve své kuchyni pálivější koření. Staří Římané jako první zaznamenali návod na výrobu omáčky, z níž o několik století později Francouzi a Britové vyvinuli své proslulé varianty.



Obliba hořčice spočívá v její chuti a příjemně dráždivé vůni, na které se mnozí stávají závislými. Není to na škodu. Podporuje totiž správnou funkci žlučníku a střev, obsahuje flavonoidy, vitamin C, vápník i hořčík.



Aniž si to uvědomujeme, napravuje tak dietní hříchy spáchané při smažení, pečení a grilování. V biokvalitě nezatěžuje organismus zbytečnou chemií, což ve světle překračování limitů konzervantů u některých výrobců není zanedbatelný bonus.



Odbourávat konzervanty i v klasické produkci se daří především u řízných druhů vyráběných z hořčice černé, jejíž semena účinně brzdí množení mikrobů.



Jak se štiplavou „kašičkou“ zacházet?

Nesvědčí jí teploty nad 20 °C, proto ji nevystavujte dlouhému pobytu na letním slunci při grilování. Ztratí nejen své kulinární bonusy, ale hlavně žlukne a začne se rozkládat.











Pokud ji jednou otevřete, nespoléhejte na proklamovanou dlouhou trvanlivost a neotálejte se spotřebou. Při vaření hořčici přidávejte až ke konci, jinak citelně pozbude své charakteristické znaky včetně ostrosti.



**********************************************************************************************



1. Prášková


Novinka na českém trhu slouží jako pikantní koření a „má grády“. Při pečení a grilování brání rychlému zkaramelizování i připálení. Rozumí si též s worcesterem. Seženete ji ve specializovaných prodejnách a přes internet.



2. Hrubozrnná


Nejoblíbenější česká hořčice vyráběná z bílého druhu semen je jemně mletá s přibližně 5 % cukru. Barvivy získává svou typicky žlutou barvu, pokud má však mírně našedlý odstín nebo je nezvykle světlá, nebojte se jí. Znamená to, že se výrobce vzdal chemie. Boneco ji vyrábí i s certifikátem BIO.



3. Dijonská


Krémovitostí připomíná plnotučnou, ale je kyselejší a ostrá. Vyrábí se z hnědých a černých semen s přídavkem vinného octa nebo vína a certifikát ekozemědělství objevíte hned u několika dodavatelů. Hodí se do omáček a dresinků.



4. Kremžská


Dvojka na českém trhu nese podíl ostré černé hořčice. Palčivosti kontruje cukr, kterého má ve většině případů minimálně 16 %. Kdo sleduje glykemický index, pozor. Hledejte výrobky s nižším obsahem sacharidů a bez konzervantů.



5. Plnotučná


Nejoblíbenější česká hořčice vyráběná z bílého druhu semen je jemně mletá s přibližně 5 % cukru. Barvivy získává svou typicky žlutou barvu, pokud má však mírně našedlý odstín nebo je nezvykle světlá, nebojte se jí. Znamená to, že se výrobce vzdal chemie. Boneco ji vyrábí i s certifikátem BIO.






ČTĚTE TAKÉ:
Adámková hledala romantického rošťáka, našla fotografa!









STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…