Vyrazte na podzimní piknik na kolech!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Počasí v těchto dnech je stále jako dělané na výlet - tak proč si nezajet na netradiční piknik do přírody? Kromě dobrého jídla nezapomeňte ani termosku s teplým čajem a uvidíte, že to bude krásné odpoledne!

Sendviče s kuřecím masem a avokádem

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 tmavé bagety nebo ciabatty
* 300 g pečeného kuřecího masa + šťáva podle chuti
* hrubozrnná hořčice
* 2 avokáda
* 2 mrkve
* 4 lžíce zelených jalapenos

Pokud vám z předchozího dne zůstal kus pečeného kuřete, je tohle skvělá příležitost, jak ho zpracovat – nebo důvod, proč upéct o dvě čtvrtky víc. Bagety podélně nařízněte a polijte šťávou z pečeného kuřete, kterou můžete namíchat s hrubozrnnou hořčicí. Avokáda a mrkve očistěte a nakrájejte na kousky a nudličky. Maso natrhejte na kousky. Do rozpůlených baget navrstvěte všechny suroviny, navrch by neměly chybět papričky jalapenos.


Tortilla de patatas se salámem

4–6 porcí - příprava: 45 minut

* 1 kg brambor
* 1 cibule
* 150 ml olivového oleje
* 6 vajec
* čerstvé bylinky podle chuti
* 150 g salámu salchichon
* sůl
* česneková majonéza (allioli)
* 200 g rukoly

Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenoučké plátky. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej, ve kterém zlehka osmažte plátky brambor.

Po 2 až 3 minutách přimíchejte cibuli. Olej nesmí být příliš horký, je to spíš takové „vaření v oleji“. Pokračujte ještě 12 až 15 minut, až budou brambory měkké. Brambory s cibulí vyjměte a nechte okapat.

V míse vidličkou rozkvedlejte vejce, vmíchejte brambory s cibulí, nasekané bylinky a tenké plátky salchichonu. Osolte a nechte chvíli odležet. V pánvi rozehřejte tentokrát už jen trošku oleje, nalijte směs a uhlaďte ji. Pár minut opékejte, pak pomocí talíře otočte a dopečte. Podávejte s allioli a rukolou.


Jednoduché kuřecí špízy

4 porce - příprava: 30 minut + marinování

* 6 kuřecích stehenních řízků
* rostlinný olej
* 1 lžíce arabské směsi koření
* sůl a pepř

RAJČATOVÝ SALÁT:
* 10 cherry rajčátek
* olivový olej
* 2 snítky koriandru

HOŘČIČNÝ DIP:
* 1 lžíce plnotučné hořčice
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 2 lžíce zakysané smetany
* sůl a pepř
* 3 jarní cibulky

Maso nakrájejte na kousky. Smíchejte s olejem, kořením, solí (pozor na její podíl už ve směsi koření!) a pepřem a nechte asi hodinu v chladu. Špejle 20 minut předem namočte do vody. Maso na ně napíchejte a opečte na grilu. Rajčátka nakrájejte, smíchejte s olejem a nasekaným koriandrem. Obě hořčice smíchejte se zakysanou smetanou, dochuťte solí a pepřem a při podávání zasypte nasekanou jarní cibulkou.


Domácí pečené müsli

6–8 porcí - příprava: 60 minut

* 1 hrnek ovesných vloček
* 1 hrnek loupaných dýňových semínek
* 1/2 hrnku sušeného ovoce
* 1/2 hrnku oříšků
* 1 banán
* 1 sklenka jablečné přesnídávky

V míse smíchejte všechny suroviny s rozmačkaným banánem a jablečnou přesnídávkou a nechte asi 20 minut odležet. Mezitím zapněte troubu na 180 °C. Z těsta tvořte větší či menší hrudky, kterými navíc můžete „obalit“ bambusová napichovátka. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 20 až 25 minut.

Salát s uzeným tofu, ořechy a sýrem

4 porce - příprava: 25 minut

* 300 g uzeného tofu
* 200 g ovčího sýra
* hrst vlašských ořechů
* 1/2 hrsti koriandru
* 1/2 hrsti plocholisté petržele
* 5 lžic majonézy
* 5 lžic bílého jogurtu
* sůl a pepř
* 4 lžíce sezamových semínek

Tofu a sýr nakrájejte na kousky, vlašské ořechy, koriandr a petržel nasekejte nahrubo. Majonézu smíchejte s jogurtem a dochuťte solí a pepřem (případně trochou hořčice). Sezamová semínka nasucho upražte na pánvi a jemně podrťte v hmoždíři. Připravené ingredience smíchejte s majonézovojogurtovou zálivkou a posypte sezamovými semínky.


Fíkové carpaccio s kozím sýrem

4 porce - příprava: 15 minut

* 6 zralých fíků
* 200 g polotvrdého kozího sýra
* podle chuti balzamikový ocet a olivový olej
* 1 citron
* 50 g vlašských ořechů

Fíky omyjte a nakrájejte na velmi tenké plátky, které naaranžujte na talíř do tvaru květiny. Podle chuti zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem, ozdobte šupinkami sýra a nasekanými ořechy. Podávejte s citronem na dochucení.


Obrácený jablečný koláč

forma o Ø 24 cm - příprava: 60 minut

* hrst rozinek
* 5 cl tuzemáku
* 170 g másla + 100 g másla na jablečnou náplň
* 275 g hladké mouky
* 10–12 jablek
* 175 g krupicového cukru
* 50 ml bílého vína
* hrst vlašských ořechů

Rozinky namočte do tuzemáku. Z nakrájeného másla, mouky a 3–4 lžic studené vody zadělejte těsto, které nechte odpočinout v ledničce. Troubu zapněte na 180 °C.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a očistěte (můžete použít i jablka Red Devil s červenou dužninou). Nakrájejte. V pánvi, kterou můžete použít v troubě, rozehřejte máslo, zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte ovoce, podlijte vínem a nechte asi 15 minut podusit skoro doměkka. Vmíchejte rozinky a vlašské ořechy.

Těsto rozválejte na pečicím papíře. Přeneste ho na udušená jablka a přebytečné okraje zahrňte dovnitř, aby po otočení nevytekla šťáva. Propíchejte vidličkou a pečte 20 až 25 minut. Koláč otočte na talíř o něco větší, než je pánev.


Limonáda z čerstvých jablek a šalvěje

1 l nápoje - příprava: 15 minut + odležení

* 3–4 větší šťavnatá jablka (např. Jonagold)
* 1 limetka
* 2–3 lžíce třtinového cukru
* 5 cl jablečného sirupu
* hrst šalvěje

Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Limetku omyjte a nakrájejte na čtvrtiny. Do láhve s širším hrdlem nasypte cukr, zalijte sirupem, přidejte jablka, limetku a šalvěj a dolijte 1 l studené vody. Protřepte, aby se cukr rozpustil, a nechte aspoň dvě hodiny dochladit v ledničce.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Dnes | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Dnes | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Včera | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…