Vývar je grunt!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Rčení o polévce jako základu dobrého jídla platilo za našich babiček, maminek a platí i dnes. Když máte dobrý vývar, bude chutná nejen polévka, ale i omáčky nebo třeba rizota. Silný vývar prostě výsledným jídlům dodá plnou chuť. Jak tedy na něj?

Zeleninový vývar

1,8 litru - příprava: 1 hodina

* 260 g mrkve
* 120 g petržele
* 1 hrst plocholisté petržele
* 260 g cibule
* 260 g pórku
* 120 g celeru
* 2 kuličky nového koření
* 5 kuliček černého pepře
* 1 bobkový list
* 2 snítky tymiánu

Zeleninu očistěte a nakrouhejte nebo nakrájejte najemno. Dejte do hrnce. Kuličky koření krátce orestujte v pánvi, aby se rozvoněly, a přidejte spolu se zbytkem koření k zelenině. Zalijte 2 litry vody a zahřívejte. Jakmile dosáhne vody teploty 90 °C, stáhněte plamen na minimum a teplotu udržujte asi 45 minut. Kdybyste vodu nechali vřít, vývar by se zakalil. Případnou pěnu tvořící se na povrchu sesbírejte lžící. Polévku jako takovou ale nemíchejte, ať se nezakalí! Vývar slijte přes bílé plátno nebo jemné síto.

Hovězí vývar

1,8 litru - příprava: 5 hodin

* 700 g hovězích kostí
* 2 lžíce oleje
* 700 g masa ze žebra
* 1 snítka tymiánu
* 1 kulička nového koření
* 6 kuliček černého pepře
* 1 bobkový list
* 60 g cibule
* 1 malé rajče
* 1 stroužek česneku
* 140 g mrkve
* 60 g petržele
* 60 g pórku
* 60 g celeru
* 1/2 hrsti plocholisté petržele

Troubu zapněte na 220 °C. Kosti omyjte a osušte. Potřete je olejem a dejte péct z každé strany asi na 10 minut. Znovu omyjte, abyste je zbavili bílkovin. Pod tekoucí vodou omyjte i maso a zalijte vroucí vodou. Asi po půl minutě ho vyjměte, vodu vylijte a maso opět opláchněte. Maso i kosti v hrnci zalijte 2 l studené vody a zahřívejte. Jakmile teplota dosáhne 90 °C, ztlumte plamen na minimum a takto táhněte asi 4 hodiny. Pěnu tvořící se na povrchu sbírejte lžící. Přidejte koření, které jste nechali na pánvi rozvonět, a tymián. Po 4 hodinách přidejte cibuli zbavenou pouze nejsvrchnější špinavé slupky (slupky dodají barvu), rajče (to zvýrazní vůně), česnek a nakrájenou zeleninu. Nechte táhnout dalších asi 45 minut. Sceďte přes bílé plátno nebo jemné síto.

NÁŠ TIP: Domácí vývar si můžete připravit také na pozdější zpracování. Stačí jej jen zredukovat a dát do mrazáku nebo zavařit do sklenice s víčkem.

Kuřecí vývar

1,8 litru - příprava: 4 hodiny

* 800 g kuřecích skeletů
* 300 g kuřecích křídel
* 1 bobkový list
* 1 kulička nového koření
* 1 kulička černého pepře
* 1,5 snítky tymiánu
* 100 g mrkve
* 60 g petržele
* 1/2 hrsti plocholisté petržele
* 60 g cibule
* 60 g pórku
* 1 stroužek česneku

Troubu zapněte na 220 °C. Skelety zbavte kůže a stejně jako křídla důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Vložte do pekáčku a z každé strany pečte asi 7 až 10 minut. Pak je znovu důkladně omyjte a dejte do hrnce. Zalijte 2 litry studené vody a zahřívejte. Jakmile teplota dosáhne 90 °C, stáhněte plamen na minimum a takto táhněte 3 hodiny. Pěnu, která se zejména zpočátku bude tvořit na povrchu, sbírejte lžící. Když se přestane tvořit, přidejte koření, které jste nechali chvíli restovat nasucho na pánvi. Na posledních 45 minut přidejte najemno nakrájenou zeleninu. Vývar sceďte přes plátno nebo jemné síto.

Příště: Nejlepší zavářky do polévek!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Vyzkoušejte nejlepší zavářky do polévek!

Vyzkoušejte nejlepší zavářky do polévek!

30. 3. 2015 | Bez dobré domácí zavářky je každý vývar jako král bez koruny. Představujeme vám recepty na naše…

Domácí nudle krok za krokem

Domácí nudle krok za krokem

12. 2. 2015 | 6 | Vyzkoušejte připravit domácí nudle, jaké dělávaly naše babičky. Přinášíme návod, se kterým to…

Další články z rubriky

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

Dnes | Začátek dne si bez ní ani neumíte představit. Ranní káva zkrátka patří k vašim pravidelným rituálům…

7 víkendových receptů na snídaně do postele

7 víkendových receptů na snídaně do postele

Dnes | Užijte si víkend a začněte se rozmazlovat hned od sobotního rána. Snídaně v posteli je dokonalý…

Moderní trendy a designy: Který si vyberete?

Moderní trendy a designy: Který si vyberete?

Včera | Máte za sebou rekonstrukci bytu, domu a stojíte před náročným úkolem, jak si životní prostor…

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

18. 1. | Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů. Takové pelargonie mohou zdobit vaše okna a balkony…