Vyzkoušejte nejlepší zavářky do polévek!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Bez dobré domácí zavářky je každý vývar jako král bez koruny. Představujeme vám recepty na naše redakční favority a doufáme, že si je oblíbíte stejně jako my.

Vyzkoušejte nejlepší zavářky do polévek!

Domácí nudle a drobení

10–15 porcí (na 3 hrnce polévky) - příprava: 20 minut + sušení

* 100 g hrubé mouky
* 1 vejce

Asi dvě lžíce mouky si dejte stranou, zbytek nasypte na vál a uprostřed vytvořte důlek. Do něj rozklepněte vejce, přidejte lžíci vody a vidličkou začněte zadělávat těsto. Když drží víceméně pohromadě, zadělejte ho rukama dohladka a nechte aspoň 10 minut odležet.

Na odložené trošce mouky těsto rozválejte na maximálně 2 mm silný průsvitný plát. Ten nakrájejte na co nejtenčí nudle. Ty zavařte do vroucí vody, sceďte a vložte do polévky, pokud byste je vařili v polévce, zakalili byste ji. Případně je nechte důkladně prosušit a na suchém chladném místě uskladněte.

Ze stejného těsta si můžete udělat i drobení. Těsto nastrouhejte nahrubo na struhadle, rozložte pouze v jedné vrstvě na utěrku a nechte proschnout. Drobení zavařujte či skladujte stejně jako nudle.

Smažený hrášek

10 porcí (na 2 hrnce polévky) - příprava: 15 minut

* 2 vejce
* 100 ml plnotučného mléka
* špetka soli
* 2 lžíce hladké mouky
* 150 g tuku na smažení

Všechny suroviny prošlehejte dohromady, těsto by mělo být husté jako na kapání. Tuk rozpalte v malém kastrolu. Vezměte ploché hrubé struhadlo, položte ho přes kastrol a těsto přes něj lžící překapejte do vroucího tuku a lehce zamíchejte, aby se hrášky neslepily. Pak je lžící vyberte a podávejte v polévce.

Celestýnské a fritátové nudle

4–5 porcí - příprava: 25 minut

* 1 vejce
* 120 ml plnotučného mléka
* 50–60 g polohrubé mouky
* sůl a muškátový květ
* čerstvé bylinky
* rostlinný olej

Vejce prošlehejte a postupně přidávejte mléko a mouku, až vznikne těsto jako na palačinky. Vmíchejte trochu soli a špetku muškátového květu i čerstvé bylinky. Na pánvi vymaštěné trochou oleje pečte placky, podobně jako palačinky. Ty nakrájejte na krátké nudle a vkládejte do polévky. Osmažíte-li je v oleji, získáte nudle fritátové.

Játrové knedlíčky

asi 20 knedlíčků - příprava: 10 minut

* 100 g drůbežích jater
* 1 lžíce másla
* 1 žloutek
* čerstvě mletý pepř a majoránka
* citronová kůra
* 1 stroužek česneku
* asi 80 g strouhanky

Játra odblaňte a rozmixujte najemno. Přidejte měkké máslo, žloutek, čerstvě mletý pepř, rozemnutou majoránku, špetku citronové kůry a prolisovaný česnek. Promixujte a podle potřeby přisypávejte strouhanku, až je těsto skoro tuhé. Směs zavářejte do polévky lžičkou (vzniknou tak nočky) nebo mokrýma rukama tvořte kuličky, které vařte asi 2 až 3 minuty.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Vývar je grunt!

Vývar je grunt!

27. 3. 2015 | Rčení o polévce jako základu dobrého jídla platilo za našich babiček, maminek a platí i dnes. Když…

Domácí nudle krok za krokem

Domácí nudle krok za krokem

12. 2. 2015 | 6 | Vyzkoušejte připravit domácí nudle, jaké dělávaly naše babičky. Přinášíme návod, se kterým to…

Další články z rubriky

Jak levně vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Jak levně vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Dnes | Advent v nás vzbuzuje kreativitu jako snad žádné jiné roční období a stále kratší dny a blížící se…

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 11 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…