Vyzkoušejte speciality ze slovenské kuchyně

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Každá země má svoje oblíbené speciality, pojďme se vydat k našim bratrům na východ od našich hranic pro inspiraci. Slovenská kuchyně v sobě spojuje venkovskou jednoduchost a domácí kvalitu. Bude vám chutnat.

Bryndzové pirohy

4 porce - příprava: 50 minut

* 350 g brambor
* 150 g polohrubé mouky
* 1 vejce
* sůl a pepř
* 200 g bryndzy
* zakysaná smetana podle chuti
* 100 g uzené slaniny

Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte. Část z nich (asi 5 lžic) smíchejte s moukou, vajíčkem a trochou soli. Pokud bude těsto příliš tuhé, přidejte až 200 ml vlažné vody.

Připravte náplň smícháním bryndzy, zbytku nastrouhaných brambor, soli a pepře. Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka. Do každého dejte lžičku náplně a okraje k sobě přitlačte nožem.

Vhoďte do vroucí vody. Od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, vařte ještě 3 minuty. Podávejte se zakysanou smetanou a slaninou.

NÁŠ TIP: Na tvarování můžete použít speciální formičku na pirohy.


Žilinská polévka chábovica

6 porcí - příprava: 30 minut

* 1 malá hlávka bílého zelí
* hrst sušených hub
* 6 středně velkých brambor
* celý kmín
* 2 lžíce sádla
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl a pepř

Zelí pokrájejte na nudličky, zalijte vodou, přidejte sušené houby, na kostky pokrájené brambory, trochu kmínu a uvařte doměkka. Ze sádla a hladké mouky připravte jíšku, zalijte ji studenou vodou a po převaření vlijte do hrnce se zelím. Osolte a vařte ještě asi 5 minut. Nakonec dochuťte trochou čerstvě mletého pepře.


Cedroňské drapáky

6 porcí - příprava: 50 minut

* 2 kg brambor
* 400 g polohrubé mouky
* 3 lžičky soli
* vepřové sádlo

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Pak je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku podle potřeby a sůl a vypracujte hladké těsto. To rozválejte na plát silný asi 1 cm, potřete sádlem, srolujte a krájejte na plátky o síle asi 2 cm. Roládky skládejte na vymazaný plech, ještě je rukou zmáčkněte a nožem naznačte vroubky. Pečte asi 20 minut na 200 °C. Pak je otočte a pečte ještě 10 minut dozlatova a dokřupava.


Moderní hriatô

4 porce - příprava: 15 minut

* 6 kostek cukru
* kůra z 1 citronu
* kůra z 1 pomeranče
* 1 celá skořice
* 1 hřebíček
* 2 datle
* 1 fík
* med
* 200 ml domácí pálenky 96%
* 1 lžíce másla

Na suché pánvi rozpusťte kostky cukru a nechte je zkaramelizovat. Potom je zalijte 200 ml vody, přidejte citronovou a pomerančovou kůru, celou skořici, hřebíček, pokrájené datle i fík a med podle chuti. Všecko dohromady povařte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte, přilijte pálenku, vmíchejte máslo a přikryjte. Horký nápoj přeceďte a podávejte.

NÁŠ TIP: Někde přidávají do „hriateho“ i lžíci vepřového sádla.


Jánošíkův měšec

6 porcí - příprava: 65 minut

* 750 g telecího masa (ze stehna)
* mořská sůl
* 100 g šunky
* 5 vajec
* 150 g žampionů
* 20 g rostlinného másla
* 60 g olivového oleje
* 100 ml vývaru z kostí

Umyté maso nakrájejte na větší plátky, naklepejte a osolte. Pak je naplňte nudličkami šunky, pokrájenými vajíčky uvařenými natvrdo i žampiony nasekanými na plátky a opečenými na másle. Naplněné maso zabalte do tvaru měšce, převažte provázkem, dejte do pekáče s olejem a pečte asi 50 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Občas podlijte vývarem. Podávejte s opečenými bramborami.


Kysucké syrníky

4 porce - příprava: 15 minut

* 70 g hrubé mouky
* 80 g krupice
* 500 g měkkého tvarohu
* 50 g moučkového cukru
* 2 vejce
* špetka soli
* 50 g másla
* 200 ml smetany ke šlehání 30%
* skořicový cukr

Mouku smíchejte s krupicí, přidejte tvaroh, cukr, vejce, špetku soli a máslo. Z těsta vytvořte malé kuličky o průměru asi 3 cm, které jemně splácněte a otiskněte do nich vidličku. Vložte je do vroucí vody, a když vyplavou na povrch, vařte je ještě asi 2 až 3 minuty. Syrníky podávejte polité smetanou a posypané skořicovým cukrem.

NÁŠ TIP: Místo smetany ke šlehání můžete použít zakysanou smetanu.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…