Začtěte se na nákupu aneb co prozradí etikety

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Pokud chcete mít jistotu, že víte, co vy a vaše rodina jíte, měli byste se víc než na cedulky s nápisem akce či sleva zaměřit na to, co stojí na etiketách. Možná budete překvapeni, co se dovíte...

Zákon výrobcům i dovozcům potravin přikazuje informovat spotřebitele poměrně detailně o složení, nutričních hodnotách nebo původu zboží, ovšem jen na vás je, zda se budete těmito údaji zabývat. Jelikož však jde o vaše chuťové buňky, o vaše žaludky i zdraví a v neposlední řadě i o vaše peněženky, neměli byste se svého práva vzdávat jen z lenosti nebo nedostatku času. I kdyby to mělo znamenat, že si budete v supermarketu připadat jako v čítárně a že tam strávíte o hodně víc času, než jste zvyklí, věřte, že se vám vynaložené úsilí vyplatí. Co byste zejména měli sledovat?

Název

Než vložíte do košíku nákup, pořádně si prohlédněte, co stojí na obalu. Chcete-li si vychutnat opravdický SÝR, kvalitní ČOKOLÁDU nebo třeba MÁSLO, vyhýbejte se výrobkům, které sice na první pohled vypadají velmi podobně, ale jmenují se (jak v zájmu ochrany spotřebitele ukládá zákon) jinak. Například čokoládová pochoutka, tavený výrobek či roztíratelný tuk. V nich je totiž dražší surovina (kakaové máslo, mléčný tuk) nahrazena levnější variantou. Pomocníkem vám může být i nápadně nižší cena.

Datum spotřeby

Rozhodně se vyplatí sledovat i čas, do kterého byste měli potravinu zpracovat nebo zkonzumovat. Na etiketě najdete datum použitelnosti, které je vyjádřené termínem SPOTŘEBUJTE DO a příslušným časovým údajem. Zároveň pak musí být tento výrobek opatřen informací o tom, jak by měl být skladován. Další možností je údaj o datu minimální trvanlivosti znázorněný slovy MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST DO s uvedeným dnem, měsícem a rokem.

Složení

Na etiketě nebo obalu výrobku také musí být uvedeno SLOŽENÍ (sestupně podle podílu zastoupení) od použitých surovin přes dochucovadla, aromata až po konzervační a jiné přídavné látky. Více se o nich (včetně takzvaných éček) dozvíte třeba na webu www.emulgatory.cz, kde si můžete stáhnout i aplikaci do mobilu, kterou využijete na nákupu. Výrobci také musí podle směrnic EU uvádět na obalu i přítomnost některých významných alergenů.

Množství

Zajímavou hodnotou, která si zaslouží vaši pozornost, je i čistá HMOTNOST nebo OBJEM potraviny bez obalu. Tento údaj je uveden v gramech, kilogramech, mililitrech, centilitrech nebo litrech. Stojí za zmínku především proto, že mnoho výrobců se snaží zmenšením hmotnosti výrobku vyvolat zdání, že potravina je levnější než jiné srovnatelné (nápadné je to například u másla – kostka už dávno není jen čtvrtkilová, ale i o pětinu menší, což se promítne i do ceny).

Informace o zpracování

Výrobky živočišného původu (zejména masné a mlékárenské) jsou také označené IDENTIFIKAČNÍ ZNAČKOU oválného tvaru, která obsahuje údaje o zpracovatelské zemi, veterinárním schvalovacím čísle podniku a umístění země v rámci EU.

Nutriční hodnoty

Prostřednictvím etikety nebo obalu byste se také měli dovědět ENERGETICKOU hodnotu výrobku ve 100 g nebo 100 ml (případně na jednu porci) stejně jako množství hlavních ŽIVIN, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Navíc zde může být deklarováno i zastoupení vitaminů, minerálních látek nebo vlákniny.

GDA

Dobrovolný údaj o doporučeném DENNÍM množství (zkratka z anglického guideline daily amounts) přináší procentuální informaci o tom, jaký podíl tvoří jedna porce dané potraviny z doporučeného příjmu energie, bílkovin, sacharidů a dalších látek na osobu a den. Pro potřebu GDA byl stanoven jakýsi průměr, protože se tato hodnota liší vzhledem k věku, hmotnosti, výšce nebo pohlaví.


Může se hodit

DALŠÍ INFORMACE, KTERÉ NAJDETE NA OBALU:

Klasa – národní značka kvality, kterou uděluje ministr zemědělství vybraným nejkvalitnějším českým produktům. www.eklasa.cz

CEFF – kulaté logo označuje od roku 2011 potraviny bez konzervantů, umělých barviv, sladidel a glutamátu. www.ceff.info

Český výrobek – garantováno PK ČR – zmíněnou značku uděluje výrobku tato instituce po předchozím schválení její výkonnou radou. www.ceskyvyrobek.cz

Regionální potravina – značka udělovaná v rámci kampaně Ministerstva zemědělství na podporu regionálních potravin lokálním výrobcům a prodejcům. www. regionalnipotraviny.cz

BIO – symbol označující biopotraviny a produkty ekologického zemědělství uděluje akreditovaná kontrolní a certifikační organizace KEZ. www.kez.cz

Vím, co jím – značka pro nutričně vyvážené potraviny udělovaná na základě mezinárodních výživových doporučení pro produkty i recepty. www.vimcojim.cz

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

6 tipů, kam v kuchyni uložit jídlo, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

6 tipů, kam v kuchyni uložit jídlo, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

17. 11. | S potravinami si není radno zahrávat, pokud je nechceme vyhodit nebo si jimi zkazit žaludek. Když…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…