Zavařování je IN: Zkuste netradiční marmelády

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

V době, kdy je přebytek nejrůznějšího ovoce, je dobré udělat si zásoby na zimu. Kompoty každému nechutnají, ale takové marmelády, ideálně ještě zajímavě ochucené, můžete použít hned stejně jako za půl roku. Navíc máte rovnou vystaráno o část vánočních dárků pro přátele.

Zavařování je IN: Zkuste netradiční marmelády

Meruňkový džem s mandlemi

4 malé skleničky příprava: 35 minut + odležení

1 kg tvrdých meruněk, 750 g krupicového cukru, šťáva ze 2 citronů, hrst loupaných mandlí

Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte. Promíchejte s polovinou cukru a šťávou z 1 citronu a nechte aspoň 2 hodiny odležet, aby meruňky pustily šťávu. Na mírném ohni duste skoro doměkka. Postupně vmíchejte i zbylý cukr a šťávu z druhého citronu. Vařte klokotem, až džem začne želírovat. Z povrchu lžící seberte pěnu, vmíchejte nasekané mandle a džem naplňte do sklenek. Ihned uzavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Domácí koblihy

10–12 koblih příprava: 40 minut + kynutí

200 ml polotučného mléka, 35 g čerstvého droždí, 80 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 žloutky, 2–3 lžíce tuzemáku, 400 g hrubé mouky, 100 g hladké mouky + na podsypávání, 100 g marmelády, 1 l oleje na smažení, moučkový cukr na poprášení

V asi polovině vlažného mléka rozmíchejte droždí a lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse vyšlehejte 60 g měkkého másla se zbytkem cukru do pěny, pak postupně zašlehejte i žloutky (ty musejí mít pokojovou teplotu, aby se máslo nesrazilo) a jednu po druhé lžíci tuzemáku. Pak postupně vmíchejte i kvásek a mouku, podle potřeby přidejte i zbytek mléka. Hotové těsto je spíš tuhé, ale pevné a nelepí. Nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto rozválejte na pomoučněné podložce na plát silný 5 až 7 mm. Kulatou formičkou na polovinu naznačte kruhy a doprostřed dejte lžičkou trochu marmelády. Překlopte druhou polovinou těsta a kolem vzniklých hrbolků vykrájejte kruhy. Podle potřeby utěsněte kraje a nechte asi 10 minut kynout. Smažte ve směsi oleje a přepuštěného másla pod poklicí, aby se koblihy lépe nafoukly. Z každé strany stačí 2 až 3 minuty. Podávejte ideálně ještě teplé poprášené moučkovým cukrem.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Dnes | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…