Zavařovat můžete i v zimě!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Stýská se vám po letním zavařování a nakládání? Tak si schovejte do sklenic ovoce a zeleninu, které levně koupíte i uprostřed zimy. Možná je ti šťastnější z vás máte doma ve sklepě. Budou se hodit.

Červená řepa s křenem a jablky

4 sklenice po 300 ml - příprava: 2,5 hodiny

* 1 kg červené řepy
* 100 g čerstvého křenu
* 500 g kyselejších jablek
* 1 lžička mletého nového koření
* 300 g krupicového cukru
* 200 ml jablečného moštu nebo džusu
* 400 ml bílého vinného octa
* 2–3 bobkové listy
* sůl a pepř

Řepu očistěte a nastrouhejte nahrubo. Křen oloupejte a nastrouhejte najemno. Jablka oškrábejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na malé kousky. V hrnci smíchejte řepu, křen, jablka, nové koření a cukr. Zalijte moštem a octem, přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte, dokud se cukr nerozpustí. Pak stáhněte plamen a za občasného míchání pozvolna duste 1,5 až 2 hodiny. Posledních 45 minut kontrolujte častěji – hotová směs je měkká a má konzistenci podobnou marmeládě. Dochuťte solí a pepřem a horkou ji plňte do čistých sklenic. Zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

NÁŠ TIP: Nakládaná řepa potřebuje nejdřív nasát chutě a vůně ostatních přísad, proto ji nechte nejdřív aspoň 2 týdny odležet.


Červená řepa je dosud ne zcela doceněná kořenová zelenina, kterou můžete nejen nakládat, ale také péct či vařit. Skvělá je i jako carpaccio.


Kořeněný jablečný džem

4 sklenice po 350 ml - příprava: 55 minut

* 1 kg kyselejších jablek
* 500 g krupicového cukru
* 3–4 lžičky citrusového pektinu
* 1 lžička mletého koření (skořice, hřebíček aj.)
* šťáva z 1 citronu

Jablka oškrábejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Podlijte asi 200 ml vody a vařte zhruba 30 minut doměkka, podle potřeby ještě trochu podlijte vodou. Propasírujte přes jemné síto a přiveďte opět k varu. Pektin smíchejte s trochou cukru a asi 3 minuty povařte s jablky. Přidejte zbytek cukru, koření a citronovou šťávu a ještě chvíli vařte, až začne směs houstnout. Plňte do čistých skleniček. Hrdla otřete a zavíčkujte suchými čistými víčky. Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.


Hrušky v červeném víně

4 sklenice po 500 ml - příprava: 90 minut

* 1,5 kg menších hrušek
* 8 hřebíčků
* 1 citron 4–5 kuliček nového koření
* 1 tyčinka skořice
* 4 hvězdičky badyánu
* 350 g kandovaného cukru
* 500 ml červeného vína
* 200 ml červeného portského vína

Troubu zapněte na 160 °C. Hrušky oškrábejte a zbavte je jádřinců tak, aby vrchní část zůstala neporušená. Spolu s hřebíčky je urovnejte do sklenic. Z citronu vymačkejte šťávu a ostrouhejte kůru. Smíchejte s kořením, kandovaným cukrem a oběma víny. Krátce svařte. Kůru vyjměte. Zbylým nálevem zalijte hrušky. Zavíčkujte a urovnejte do pekáče. Zalijte vodou a na 60 minut vložte do trouby. Vyjměte, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.


Pikantní dýňový kompot

2 sklenice po 750 ml - příprava: 35 minut

* 500 ml jablečného octa
* 150 g hnědého cukru
* 1,5 kg dýně hokkaidó
* 2–3 cm zázvoru
* 1 červená chilli paprička
* 2 hvězdičky badyánu
* 1 malá tyčinka skořice

Ocet dejte svařit s 200 ml vody a cukrem na nálev. Dýni omyjte, přepulte a vydlabejte z ní semínka. Zbytek nakrájejte na kousky. Zázvor oškrábejte a nakrájejte na kolečka, chilli papričku rovněž nasekejte. Vložte i s kousky dýně do nálevu a 10 minut s ním povařte. Dýni vyjměte a urovnejte do sklenic. Zalijte nálevem. Na dno velkého hrnce dejte utěrku, narovnejte sklenice a asi do 2/3 jejich výšky zalijte vodou. Přiveďte k varu a při 90 °C zavařujte asi 15 minut.


Zimní ráz vašim nakládaným specialitám dodá zejména badyán, hřebíček, skořice a další aromatické druhy koření.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…