Zázraky zářijové kuchyně

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Co si v kuchyni a na talíři užít právě v tomto období? Křupavé zelí, voňavé ořechy, nasládlou červenou řepu i lahodné hroznové víno.

Salát ze zelných listů s červenou čekankou, jablky a kuřetem

4 porce - příprava: 25 minut

* 1/2 malé čerstvé hlávky zelí
* 8 listů červené čekanky
* 1 jablko
* sůl a pepř
* 2 lžíce jablečného octa
* 2 kuřecí prsíčka
* 6 lžic řepkového oleje
* 4 lžíce pomerančového džusu 100%

Zelí očistěte, vykrojte košťál a nakrájejte. Čekanku pokrájejte na proužky. Dejte společně do mísy. Jablko zbavte jádřince, nakrájejte a přidejte k zelí a čekance. Směs osolte, opepřete a pokapejte octem. Promíchejte a nechte odležet 10 minut.

Prsíčka nakrájená na nudličky osolte, opepřete a napíchněte na špejli. Opečte na oleji z obou stran. Salát podávejte s dresinkem z oleje a džusu a doplňte kuřecím špízkem.

Ořechový chléb

1 bochník - příprava: 70 minut + kynutí

* 400 g hladké pšeničné mouky
* 100 g hladké žitné mouky
* 1/2 lžičky soli
* špetka cukru
* 1 sáček sušeného droždí
* 50 ml olivového oleje
* 100 g vlašských ořechů
* mouka na podsypání

Obě mouky prosejte do kuchyňského robota. Přidejte sůl a promíchejte. Cukr a droždí rozmíchejte s trochou vlažné vody. Nechte asi 10 minut odstát.

Kvásek nalijte do mouky, přidejte 400 ml vlažné vody a zapněte robota. Míchejte zhruba 10 minut, až vznikne husté nadýchané těsto. Pokud nebudete těsto míchat v robotu, hněťte ho na válu rukama, až přestane lepit. Do hotového těsta vmíchejte olej a nasekané ořechy.

Zformujte ho do bochníčku a nechte v teple kynout asi 45 minut. Předehřejte troubu. Nakynutý bochník vložte do trouby a pečte při 190 °C asi 50 minut. Po upečení nechte chléb úplně vychladnout.

Červená řepa pečená v papilotě s pomerančovou šťávou

4 porce - příprava: 50 minut

* 1 kg drobné červené řepy
* 8 stroužků česneku
* kousek nakrájeného zázvoru (asi 3 cm)
* sůl
* 2 pomeranče v biokvalitě
* 125 ml bílého vína
* 50 hnědého cukru
* 2 lžíce rostlinného oleje

Připravte si plech a dvakrát tak velký kus pečicího papíru. Řepu oškrábejte, česnek oloupejte a zázvor očistěte. Z jednoho pomeranče oloupejte kůru. Z obou pomerančů vymačkejte šťávu.

Pečicí papír přehněte na půl. Do středu naskládejte řepu, česnek, pomerančovou kůru a zázvor. Osolte, zalijte šťávou z pomeranče a vínem, posypte cukrem. Papír na okrajích uzavřete, aby vznikl balíček, a okraje několikrát přehněte.

Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 200 °C 35 minut. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Pak balíček roztrhněte a řepu pokapejte olejem.

NÁŠ TIP: Do balíčku můžete k řepě s česnekem a zázvorem přidat také čerstvé bylinky podle chuti (zkuste třeba tymián, oregano, majoránku nebo bobkový list).

Dušené hovězí s hroznovým vínem

4 porce - příprava: 180 minut + marinování

* 1 kg hovězích líček nebo kýty
* 1 velká cibule
* 1 mrkev
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 10 kuliček celého pepře
* 1 bobkový list
* 500 ml červeného vína
* sůl
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce hladké mouky
* 2 proužky pomerančové kůry
* 600 g hroznového vína (bílé a červené)
* 2 snítky majoránky
* 1 lžíce nasekané petržele

Maso nakrájejte na velké kostky a cibuli na tenké plátky. Mrkev a celer nakrájejte na kostky. Maso smíchejte s nakrájenou zeleninou. Přidejte celý pepř, bobkový list a červené víno. Osolte. Přiklopte a nechte v chladu marinovat alespoň 12 hodin.

Druhý den rozleželou směs přeceďte a marinádu nechte stranou. Ve velkém kastrolu zahřejte olej. Přidejte maso se zeleninou a restujte asi 20 minut, až se vypaří tekutina. Orestovanou směs posypte moukou, krátce orestujte a zalijte marinádou. Maso musí být ponořené. Pokud je marinády málo, přidejte vodu. Zakryjte poklicí a duste 3 hodiny.

Po dvou hodinách přidejte proužky pomerančové kůry. Dvacet minut před dokončením přidejte hroznové víno. Pokud jsou kuličky příliš veliké, překrojte je a vyndejte pecičky. Maso podušené doměkka rozdělte do talířů, ozdobte lístky majoránky a podávejte s čerstvým chlebem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 9/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

Dnes | Lámete si každý večer hlavu s tím, co udělat rychlého a snadného pro rodinu, aby byla stoprocentě…

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Dnes | Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů. Takové pelargonie mohou zdobit vaše okna a balkony…

Kdy naplánovat založení nové zahrady? Nejlepší chvíle je právě teď!

Kdy naplánovat založení nové zahrady? Nejlepší chvíle je právě teď!

Včera | Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se…

Jak pečovat o muškáty v zimě? Hlavně nesmí růst!

Jak pečovat o muškáty v zimě? Hlavně nesmí růst!

Včera | Tak tuhle otázku řešíme snad každý. Muškáty jsou totiž dlouhá léta nejčastější rostlinou objevující…