Zázraky zářijové kuchyně

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Co si v kuchyni a na talíři užít právě v tomto období? Křupavé zelí, voňavé ořechy, nasládlou červenou řepu i lahodné hroznové víno.

Salát ze zelných listů s červenou čekankou, jablky a kuřetem

4 porce - příprava: 25 minut

* 1/2 malé čerstvé hlávky zelí
* 8 listů červené čekanky
* 1 jablko
* sůl a pepř
* 2 lžíce jablečného octa
* 2 kuřecí prsíčka
* 6 lžic řepkového oleje
* 4 lžíce pomerančového džusu 100%

Zelí očistěte, vykrojte košťál a nakrájejte. Čekanku pokrájejte na proužky. Dejte společně do mísy. Jablko zbavte jádřince, nakrájejte a přidejte k zelí a čekance. Směs osolte, opepřete a pokapejte octem. Promíchejte a nechte odležet 10 minut.

Prsíčka nakrájená na nudličky osolte, opepřete a napíchněte na špejli. Opečte na oleji z obou stran. Salát podávejte s dresinkem z oleje a džusu a doplňte kuřecím špízkem.

Ořechový chléb

1 bochník - příprava: 70 minut + kynutí

* 400 g hladké pšeničné mouky
* 100 g hladké žitné mouky
* 1/2 lžičky soli
* špetka cukru
* 1 sáček sušeného droždí
* 50 ml olivového oleje
* 100 g vlašských ořechů
* mouka na podsypání

Obě mouky prosejte do kuchyňského robota. Přidejte sůl a promíchejte. Cukr a droždí rozmíchejte s trochou vlažné vody. Nechte asi 10 minut odstát.

Kvásek nalijte do mouky, přidejte 400 ml vlažné vody a zapněte robota. Míchejte zhruba 10 minut, až vznikne husté nadýchané těsto. Pokud nebudete těsto míchat v robotu, hněťte ho na válu rukama, až přestane lepit. Do hotového těsta vmíchejte olej a nasekané ořechy.

Zformujte ho do bochníčku a nechte v teple kynout asi 45 minut. Předehřejte troubu. Nakynutý bochník vložte do trouby a pečte při 190 °C asi 50 minut. Po upečení nechte chléb úplně vychladnout.

Červená řepa pečená v papilotě s pomerančovou šťávou

4 porce - příprava: 50 minut

* 1 kg drobné červené řepy
* 8 stroužků česneku
* kousek nakrájeného zázvoru (asi 3 cm)
* sůl
* 2 pomeranče v biokvalitě
* 125 ml bílého vína
* 50 hnědého cukru
* 2 lžíce rostlinného oleje

Připravte si plech a dvakrát tak velký kus pečicího papíru. Řepu oškrábejte, česnek oloupejte a zázvor očistěte. Z jednoho pomeranče oloupejte kůru. Z obou pomerančů vymačkejte šťávu.

Pečicí papír přehněte na půl. Do středu naskládejte řepu, česnek, pomerančovou kůru a zázvor. Osolte, zalijte šťávou z pomeranče a vínem, posypte cukrem. Papír na okrajích uzavřete, aby vznikl balíček, a okraje několikrát přehněte.

Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 200 °C 35 minut. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Pak balíček roztrhněte a řepu pokapejte olejem.

NÁŠ TIP: Do balíčku můžete k řepě s česnekem a zázvorem přidat také čerstvé bylinky podle chuti (zkuste třeba tymián, oregano, majoránku nebo bobkový list).

Dušené hovězí s hroznovým vínem

4 porce - příprava: 180 minut + marinování

* 1 kg hovězích líček nebo kýty
* 1 velká cibule
* 1 mrkev
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 10 kuliček celého pepře
* 1 bobkový list
* 500 ml červeného vína
* sůl
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce hladké mouky
* 2 proužky pomerančové kůry
* 600 g hroznového vína (bílé a červené)
* 2 snítky majoránky
* 1 lžíce nasekané petržele

Maso nakrájejte na velké kostky a cibuli na tenké plátky. Mrkev a celer nakrájejte na kostky. Maso smíchejte s nakrájenou zeleninou. Přidejte celý pepř, bobkový list a červené víno. Osolte. Přiklopte a nechte v chladu marinovat alespoň 12 hodin.

Druhý den rozleželou směs přeceďte a marinádu nechte stranou. Ve velkém kastrolu zahřejte olej. Přidejte maso se zeleninou a restujte asi 20 minut, až se vypaří tekutina. Orestovanou směs posypte moukou, krátce orestujte a zalijte marinádou. Maso musí být ponořené. Pokud je marinády málo, přidejte vodu. Zakryjte poklicí a duste 3 hodiny.

Po dvou hodinách přidejte proužky pomerančové kůry. Dvacet minut před dokončením přidejte hroznové víno. Pokud jsou kuličky příliš veliké, překrojte je a vyndejte pecičky. Maso podušené doměkka rozdělte do talířů, ozdobte lístky majoránky a podávejte s čerstvým chlebem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 9/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…