Zeleninové šťávy: Jakou zeleninu použít?

| Autor: Irena Forejtová | Rubrika: Domácnost

Ovoce a zelenina, nejlépe v syrovém stavu, by měly tvořit větší část našeho denního příjmu potravy. Hlavní výhodou čerstvých šťáv je jejich snadná stravitelnost a výborná vstřebatelnost výživných látek. Doma vyrobené šťávy navíc ve srovnání s průmyslovými džusy neobsahují žádné přísady.

Zeleninové šťávy: Jakou zeleninu použít?

Ovoce a zelenina v tekuté formě, čili šťáva z nich, je vydatným doplňkem výživy, ačkoli by v žádném případě neměla nahradit konzumování celých plodů, protože nezbytnou složkou potravy je i vláknina. Optimální denní dávka zeleninové šťávy je 200-300 ml. Opatrní při pití šťáv by však měli být ti, kteří mají problémy s překyselením žaludku nebo trpí na žaludeční vředy.

Při kombinaci červená řepa, mrkev, celer, brambor a petržel je velmi vhodné zapít šťávu čajem, který podporuje močopudný mechanismus a napomáhá z těla vyplavit všechny škodlivé látky. Nikdy však při pití šťáv nemíchejte ovoce a zeleninu. Výjimkou jsou jablka a mrkev. Ty lze míchat s čímkoliv. Pro informaci nabízíme stručnou charakteristiku nejběžnějších druhů zelenin a jejich účinky.

Mrkev

Nejbohatším zdrojem provitaminu A - karotenu je syrová mrkev. Bohatá je na betakaroten, kyselinu listovou, vitamin C, E, obsahuje také vitamíny skupiny B, vysokou dávku draslíku, dále fosfor, hořčík, chlor, síru, sodík, vápník, měď, zinek, železo. Šťávu z mrkve lze mísit se všemi druhy ovoce. Má širokospektrální účinek. Pomáhá při léčbě a prevenci nemocí očí, zvyšuje odolnost proti infekcím, chrání nervový systém, zachovává strukturu a pevnost kostí a zubů, čistí organismus. Vylepšuje kvalitu pleti. Pro lepší vstřebatelnost je vhodné smíchat ji s několika kapkami rostlinného oleje.

Červená řepa

Přestože obsahuje jen malé množství železa, je pokládána za výborný krvetvorný prostředek. Obsahuje provitamin A a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek obsahuje kromě železa, draslík, hořčík, síru, fosfor. Zbavuje organismus toxických látek a je účinným prostředkem proti chudokrevnosti, menstruačním poruchám, vysokému krevnímu tlaku, revmatismu, klimakterickým potížím a v kombinaci s jinými šťávami i proti rakovině. Šťáva z červené řepy také obsahuje organické minerální soli, které obnovují buněčné tkáně jater vážně poškozené dlouhodobou konzumací alkoholu. Červená šťáva má hořkou chuť, a proto je vhodné ji zředit mrkvovou šťávou nebo šťávou z listové zeleniny.

Zelí

Listy zelí obsahují draslík, síru, železo a vápník, jakož i selen, který má protirakovinný účinek. Jsou bohaté na vitamín C, B, E a provitamin A. Šťáva v kombinaci s mrkvovou je účinným lékem při žaludečních a nemocech dvanácterníku, při zácpě, paradentóze, kožních chorobách a při prevenci nádorových onemocnění. Kapusta má podobné vlastnosti jako zelí.

Rajčata

Čerstvá syrová rajčatová šťáva je zásadotvorná. Je to zdravý občerstvující nápoj s obsahem sodíku, draslíku, hořčíku a železa. Z vitamínů jsou rajčata bohatá na provitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin C. Obsahují i kyselinu jablečnou, citrónovou a stopy kyseliny šťavelové. Tyto kyseliny, dokud jsou organicky vázané, jsou nutné při látkové výměně. Když se rajčata uvaří nebo konzervují, vážou se tyto kyseliny s vápníkem a vytvářejí močové kamínky v ledvinách a v močovém měchýři.

Česnek

Obsahuje vitaminy A, B, C, D a vitaminy skupiny B, jakož i různé éterické oleje. Z minerálních látek jsou v něm přítomny draslík, vápník, chlor a hořčík. Česnek má především antibakteriální účinek, podmíněný obsahem fytoncidů. Úspěšně se používá proti střevním parazitům, proti vysokému krevnímu tlaku, ateroskleróze, žaludečním, střevním a ledvinovým chorobám. Šťáva z česneku je velmi aromatická, proto je výhodná kombinace například se špenátem či rajčaty.

Okurky

Významný je močopudný účinek okurek. Šťáva obsahuje draslík, sodík, vápník, křemík, fosfor a chlor. Podporuje činnost jater, žlučníku a střev, léčí vysoký a upravuje nízký krevní tlak. Okurky příznivě ovlivňují nemoci kůže, vlasů a nehtů.

Celer

Svým obsahem organicky vázaného sodíku udržuje vápník v tekutém stavu a tak mu zabraňuje usazovat se v tepnách, kloubech, ledvinách a žlučníku. Celer obsahuje i hodně hořčíku, železa a draslíku, a vitaminy skupiny B a C. V kombinaci s mrkvovou šťávou zabrání vzniku osteoporózy, revmatismu, astmatu, křečových žil, hemeroidů a dalších onemocnění.

Hlávkový salát

V kombinaci s mrkvovou a jinými šťávami je dobrým močopudným a krvetvorným prostředkem a lékem proti žaludečním chorobám. Jeho výživná hodnota je sice malá, ale pro svůj obsah chlorofylu a vlákniny patří mezi oblíbené a zdravé zeleniny. Z minerálních látek obsahuje železo, hořčík, draslík, vápník, fosfor, síru a křemík. Z vitamínů jsou v něm přítomny provitamin A a vitamin C.

Špenát

Je bohatý na vitamin C a E. Obsahuje železo a kyselinu šťavelovou. Železo se ze syrového špenátu snadno vstřebává a dostává se do krevního barviva, hemoglobinu. Z vařeného špenátu se může vstřebat jen v nepatrném množství. Vařením se kyselina šťavelová totiž váže s vápníkem a tvoří s ním nerozpustnou anorganickou sloučeninu, která se hromadí v ledvinách v podobě ledvinových kamínků. Půl litru denně špenátové šťávy odstraní v krátkém čase i nejúpornější zácpu, která způsobuje celou řadu nejvážnějších onemocnění.

Petržel

V kombinaci s mrkvovou šťávou, ve směsi se salátovou, špenátovou a celerovou má močopudný účinek a léčí ledvinové a oční choroby, jakož i menstruační poruchy. Výhodné je ho používat jako náhradu místo často škodlivého koření, protože obsahuje vápník, draslík, fosfor, hořčík, mangan a vitamin C.

Brambory

Syrová bramborová šťáva je výrazně zásadotvorná. To vysvětluje její příznivý léčivý účinek při překyselení žaludku. Kromě škrobu a bílkovin obsahují brambory vitamín C, B a K, jakož i minerální látky - vápník, draslík, železo a hořčík. Nejzajímavější je však na bramborové šťávě obsah alantoinu, který je účinným prostředkem při léčení a prevenci paradentózy. I roky trvající paradentóza se přikládáním syrové brambory na zanícené dásně rychle zlepší a postupně se vyléčí. Bramborová šťáva v kombinaci s mrkvovou šťávou je rovněž lékem proti revmatu, ischiasu, a rozedmy plic.

Jak vybrat odšťavňovač?

Optimální je položit si otázky: Co budu nejčastěji odšťavňovat? Jaké množství ovoce a zeleniny budu zpracovávat? Co víc od přístroje očekávám? Při jeho koupi se tedy dívejte nejen na jeho design a cenu, ale i praktické využití. Oceníte velký plnicí otvor s možností odšťavnit celé jablko či pomeranč bez krájení, a kvalitní nerezové (ne umělohmotné) síto. Pozor na výkon, aby při odšťavňování tvrdých surovin nedocházelo k poklesu otáček. Pokud máte doma myčku nádobí, dejte si pozor na to, aby všechny díly odšťavňovače (kromě bloku motoru) bylo možné v ní mýt. K zahození není ani to, pokud má odšťavňovač praktický oddělovač pěny.

Další články z rubriky

Huuu, pavouci! 7 rad, jak se jich zbavit a přestat je lákat do bytu

Huuu, pavouci! 7 rad, jak se jich zbavit a přestat je lákat do bytu

Dnes | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…