Zelí, celer, sýr a mák - lahodné podzimní suroviny pro váš stůl

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

V tomto ročním období nám možná chybí slunce, ale o radost z dobrého jídla nás tato skutečnost připravit nemusí. Zkuste si vylepšit náladu i imunitu červeným zelím, lahodnými sýry, povzbuzujícím celerem a mletým mákem.

Salát z červeného zelí se švestkami

4 porce - příprava: 35 minut + odležení

* 750 g červeného zelí
* sůl
* 1 lžíce hnědého cukru
* 500 g švestek
* 4 lžíce javorového sirupu
* 2 lžičky jablečného octa
* 1 lžička skořice
* 30 g vlašských ořechů
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
* sůl a pepř
* snítka tymiánu

Odstraňte vnější listy zelí a hlávku nastrouhejte na jemné nudličky. Posypte lžící soli a cukru a důkladně promíchejte, aby zelí změklo. Švestky omyjte, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na plátky. V hrnci svařte javorový sirup s octem, přidejte skořici a švestky. Míchejte a duste 2 až 3 minuty.

Švestky slijte do síta (šťávu zachyťte) a pak je smíchejte s nakrájeným zelím a ořechy. Tekutinu znovu přiveďte k varu a zredukujte. Kastrůlek stáhněte z plotýnky, zašlehejte oba oleje, osolte a opepřete. Zálivkou přelijte salát, přiklopte a nechte alespoň 1 hodinu odležet. Po odležení posypte tymiánem.

Červené zelí

Je dokonalý životabudič, zdroj vitaminů A, B i C, prospívá zažívání a také je skvělé při redukci váhy. V kuchyni červené zelí využijete do salátů, polévek, omáček nebo jako báječnou přílohu k masu.


Celerové rizoto s opečeným kuřecím prsíčkem

4 porce - příprava: 45 minut

* 500 g celeru
* 150 g másla
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 80 ml bílého vína
* 300 g rýže
* 1,5 l kuřecího vývaru
* 4 kousky kuřecích prsou (po 200 g)
* 5 ml olivového oleje
* 2 lžíce mascarpone
* 2 snítky šalvěje
* chilli vlásky
* sůl a pepř

Celer nastrouhejte, cibuli nakrájejte. V hrnci rozpusťte polovinu másla, vsypte celer a cibuli a na mírném ohni vše restujte doměkka. Česnek nakrájejte nadrobno, přidejte do hrnce a krátce restujte. Pak přilijte bílé víno. Až se odpaří, přidejte rýži a promíchejte. Postupně přilévejte vývar a vařte doměkka.

Maso osolte a opepřete, kůží dolů vložte do pánve se zahřátým olejem a pečte zhruba 3 minuty. Pak je otočte a pečte asi 4 minuty. Sejměte pánev z ohně, přikryjte alobalem a maso nechte v teple dojít. Do téměř hotového rizota vmíchejte polovinu zbylého másla a mascarpone. Osolte a opepřete.

Na zbylém másle opečte listy šalvěje. Na talíře rozdělte rizoto. Ozdobte opečenými šalvějovými listy, chilli vlásky a podávejte s kuřecím prsem.

Celer

Celer je známý především jako přírodní afrodiziakum, dovede však mnohem více. Má antibiotické účinky a prospívá střevům či žaludku. Skvělý je syrový do salátu i tepelně upravený.


Pikantní dýňový koláč se sýrem

4 porce - příprava: 85 minut

TĚSTO:
* 250 g hladké mouky
* špetka soli
* špetka muškátového oříšku
* 125 g másla
* 1 vejce

NÁPLŇ:
* 800 g muškátové dýně
* sůl
* 150 g cibule
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g zakysané smetany
* 200 g čerstvého sýra
* 3 vejce (M)
* černý pepř
* 1 lžička chilli papriček
* 6 snítek tymiánu
* 100 g staré a 50 g uleželé goudy

Mouku, sůl a muškátový oříšek smíchejte. Zapracujte studené máslo a vejce. Těsto zabalte do fólie a dejte chladit. Dýni oloupejte, zbavte semen. Dužninu nastrouhejte. Hmotu rozetřete na síto, osolte a nechte okapat.

Cibuli orestujte na oleji. Přidejte dýni a restujte 3 minuty. Nechte vychladnout. Rozšlehejte zakysanou smetanu, čerstvý sýr a vejce. Ochuťte solí, pepřem a chilli. Strouhanou starou goudu smíchejte s vaječnou směsí a tymiánem.

Těstem vyložte formu, propíchněte, zakryjte papírem a naplňte fazolemi. Pečte 10 minut při 200 °C. Odstraňte fazole. Polovinu vaječné směsi smíchejte s dýní a nalijte na těsto. Zalijte zbylou směsí. Pečte asi 15 minut, posypte strouhaným uleželým sýrem a pečte 20 minut dozlatova.

Sýr

Jeden z nejtradičnějších mléčných výrobků nabízí tisíce způsobů využití v kuchyni a také je zdrojem bílkovin a tuků. Kromě klasických kravských sýrů určitě vyzkoušejte ovčí i kozí, ideálně přímo z farmy.


Makové knedlíčky s vanilkovou omáčkou

4 porce - příprava: 50 minut

* 100 g mletého máku
* 35 g krupicového cukru
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce tuzemáku
* 60 g sušenek BeBe
* 75 ml plnotučného mléka
* 2 lžíce čokolády
* 1 vanilkový cukr

TĚSTO:
* 10 g másla
* 1 vejce
* 1 žloutek
* 40 g krupicového cukru
* 300 g měkkého tvarohu
* šťáva z citronu
* vanilkový cukr
* 150 g strouhanky
* 50 g polohrubé mouky

OMÁČKA:
* 250 ml smetany ke šlehání
* 1 vanilkový cukr
* 50 g moučkového cukru
* 6 žloutků

Mletý mák zahřejte, přidejte cukr a med a prohřejte. Vmíchejte rozdrcené sušenky, mléko, tuzemák a povařte. Přidejte čokoládu a vanilkový cukr. Tvarujte kuličky a nechte ztuhnout.

Na těsto ve vodní lázni vyšlehejte do pěny máslo, vejce, žloutek a cukr. Vyjměte z lázně a přidejte tvaroh, citronovou šťávu, vanilkový cukr, strouhanku a mouku. Těsto nechte v chladničce ztuhnout. Pak jím obalujte makové kuličky a vařte v osolené vodě 10 minut.

Obalte v máku s moučkovým cukrem. Na omáčku svařte šlehačku s cukrem a nechte vychladit. Vyšlehejte do polotekuta. Ve vodní lázni vyšlehejte do pěny vaječné žloutky a přidejte do nich lehce vyšlehanou šlehačku.

Mák

Mák je jedinečným zdrojem vápníku. Věděli jste, že ho obsahuje až dvanáctkrát více než mléko? V kuchyni jej využijete do náplní nebo jako posyp na šišky či knedlíky. Zajímavě ozdobí i slané sušenky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…