Zimní detoxikační polévky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Podpořte svou imunitu zdravými polévkami. Zahřejí vás a dodají vám potřebnou energii.

Nabírejte síly lžící

Každý ví, že zeleninový salát vhodně doplněný rostlinnými tuky a zdravými dochucovadly dodá tělu energii a vitaminy, které zejména v chladné části roku tolik potřebujeme. Jenže kdo by v lednu jedl salát? Zkuste to letos trochu jinak a zanořte lžíci do polévky, která je nejen dobrá, ale také vás nabudí, probudí, rozveselí a ozdraví i v době, kdy je jaro ještě v nedohlednu.

Pikantní dýňová polévka

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 dýně hokkaidó
* 3 mrkve
* 5 řapíkatých celerů
* sůl a pepř
* 2 lžíce panenského olivového oleje
* chilli papričky
* dýňová semínka
* čerstvý koriandr

Dýni a mrkve oloupejte, nakrájejte na menší kousky, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí (bude to trvat asi 15 minut). Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený celer. Rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Ozdobte chilli papričkami a nasucho orestovanými semínky. Můžete přidat i čerstvý koriandr.


Avokádová polévka s čerstvým sýrem

4 porce - příprava: 15 minut

* 4 zralá avokáda
* 1 citron
* 1 l kuřecího vývaru
* 150 g bílého jogurtu
* bazalka a oregano
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 plátky parmské šunky
* 80 g čerstvého sýra

Avokáda oloupejte a vypeckujte. Přendejte do mixéru, přidejte šťávu a kůru z citronu, vychlazený vývar, jogurt, bazalku, oregano, sůl a pepř. Rozmixujte. Nakonec vmíchejte olivový olej. Ozdobte nasucho orestovanými plátky parmské šunky a čerstvým sýrem.

NÁŠ TIP: Místo čerstvého sýra můžete vyzkoušet také kozí sýr. Zajímavě jeho chuť doprovodí nasekané ořechy.


Polévka z řapíkatého celeru

4 porce - příprava: 20 minut

* 1–2 batáty
* 10 řapíkatých celerů
* 2 šalotky
* 2–3 stroužky česneku
* 300 g mraženého hrášku
* 3 lžíce nasekané petržele
* sůl a pepř
* 2 lžíce panenského olivového oleje
* čerstvá řeřicha

Batáty očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce, zalijte 500 ml vody a vařte do změknutí asi 10 minut. Na posledních 5 minut přidejte na kolečka nakrájený řapíkatý celer, šalotku a česnek. Nakonec krátce povařte i s hráškem, stačí jen 3 minuty. Přidejte petržel a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem a zakapejte olivovým olejem. Na talíři ozdobte řeřichou.


Špenátová polévka s rajčaty

4 porce - příprava: 20 minut

* 3 větší mrkve
* 500 g rajčat
* špenátové listy
* 3 stroužky česneku
* 8 vypeckovaných datlí
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* cherry rajčátka
* bazalka

Očištěnou mrkev nakrájejte na menší kousky a uvařte v páře doměkka, asi 5 minut. Poté ji rozmixujte společně s asi 500 ml vody, rajčaty, špenátem, česnekem a datlemi. Dochuťte olejem, solí a pepřem. Ozdobte grilovanými cherry rajčátky a bazalkou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Dnes | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Dnes | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Včera | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…