Zimní kdoulování - část první

| Autor: Jitka Rákosníková | Rubrika: Domácnost

Plody kdouloně obecné, které se daří i u nás, připomínají tvarem jablka a hrušky a vůní ovoce z ráje. Zasyrova si na nich vylámete zuby, ale po kuchyňské úpravě jsou doopravdy božské. Vyzkoušejte je - a zamilujete se!

Krémová polévka ze sladkých brambor a kdoulí

Příprava: 40 minut

Na 4-6 porcí:
* 1 cibule
* 350 g kdoulí
* 700 g sladkých brambor (batátů)
* 3 lžíce másla
* 75 ml jablečné šťávy
* asi 1,5 l zeleninového vývaru
* 200 g celeru
* 3 zrnka nového koření
* 1 bobkový list
* kousek pomerančové kůry
* 2 plátky chleba
* 3-4 snítky hladké petrželky
* 100 ml smetany
* sůl a pepř

Oloupanou cibuli nakrájejte na jemno. Kdoule okartáčujte a oloupejte kůru, pak je rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jádřinec. Jednu čtvrtinu nechte stranou, zbytek nakrájejte nadrobno, stejně jako oloupané sladké brambory a celer. V hrnci rozehřejte lžíci másla a osmažte na něm cibuli. Podlijte jablečnou šťávou a vývarem, přidejte nakrájené kdoule, sladké brambory, celer, nové koření, bobkový list a pomerančovou kůru.
Uveďte do varu a pak zlehka asi 25 minut povařte.

Na zbylém másle na pánvi osmažte zbytek, na kostky nakrájené kdoule, kostičky chleba, vmíchejte lístky petrželky, osolte a opepřete. Z polévky vyjměte celá koření a rozmixujte ji.

Vlijte smetanu, dochuťte a posypte osmaženými kostkami kdoule a chleba.

Pikantní nakládané kdoule

Příprava: 50 minut

Na 4 sklenky o obsahu 0,7 l:
* 750 ml jablečného octa
* 400 g přírodního krupicového cukru
* 10 jalovčinek
* 5 kuliček nového koření
* 1 lžíce semínek koriandru
* 2 lžičky kuliček černého pepře
* 3 bobkové listy
* 6 malých kdoulí (asi 1,2 kg)

Ocet, cukr, 200 ml vody a veškeré koření dejte do hrnce a uveďte do varu. Kdoule důkladně otřete utěrkou, omyjte a vložte do nálevu a na malém plameni asi 30 minut vařte, až změknou, ale ještě se nebudou rozpadat. Vyjměte děrovanou naběračkou a vložte do horkou vodou vypláchnutých zavařovacích sklenic se širokým hrdlem. Zalijte horkým nálevem, sklenice uzavřete a nechte vychladnout.

Tip: Zavařené kdoule vydží na chladném místě několik týdnů. Skvěle chutnají k výrazným sýrům, sušené šunce serrano či k pršutu, výrazným masovým paštikám i k sýrové nebo masové fondue, kterým dodají zajímavý chuťový a voňavý akcent.

Kdoulový závin

Příprava: 40 minut + odpočívání

Na 4 porce:
* 225 g špaldové mouky
* 3 lžíce řepkového oleje
* 1/2 lžičky soli
* 1 citron
* 75 g vlašských ořechů
* 800 g kdoulí
* 50 g krupicového cukru
* 1 lžička mleté skořice
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* špetka mletého hřebíčku
* 3 lžíce calvadosu
* 60 g másla
* 4 lžíce strouhanky
* moučkový cukr na poprášení

Mouku promíchejte v míse se 100 ml vlažné vody, olejem a solí nejprve hnětačem, pak ručně prohněťte na hladké těsto. Zabalte do fólie a při pokojové teplotě nechte 30 minut odpočívat.

Z citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Ořechy nasekejte. Kdoule otřete utěrkou, omyjte, rozkrojte na čtvrtky a vykrojte jaderníky. Dužninu nahrubo nastrouhejte. Promíchejte s citronovou šťávou, kůrou, cukrem, kořením, ořechy a alkoholem.

Na pracovní plochu si rozložte utěrku a lehce ji poprašte moukou. Těsto na ní rozválejte a pak co možná nejtenčeji vytáhněte hřbety rukou a pomocí utěrky. Těsto potřete polovinou rozehřátého másla, posypte strouhankou. Troubu předehřejte na 200 °C.

Na těsto rozložte kdoulovou náplň, okraje ponechte volné. Stočte závin, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete zbylým máslem a pečte asi 25 minut dozlatova.
Podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem.

Kuře na kdoulích

Příprava: 90 minut

Na 4 porce:
* 1 kuře, nejlépe v biokvalitě, o váze asi 1,3 kg
* 1 svazek tymiánu
* 300 g šalotky
* 400 g petržele
* 1 citron, ideálně v biokvalitě
* 1 kg kdoulí
* 3 bobkové listy
* 2 lžíce medu
* 0,5 l suchého cideru
* sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 200 °C. Kuře vně i uvnitř důkladně opláchněte a osušte. Naplňte polovinou tymiánu, dobře osolte a opepřete a nožky svažte kuchyňským provázkem. Vložte do pekáče a pečte v troubě asi 20 minut.

Mezitím oloupejte šalotky a petržel, tu podélně rozkrojte. Horkou vodou omytý citron nakrájejte na plátky, kdoule důkladně otřete utěrkou, rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jaderníky. Vše přidejte do pekáče ke kuřeti, osolte, opepřete, zakapejte medem a podlijte ciderem.

Pečte za občasného podlévání vypečenou šťávou ještě 50 minut, až bude kuře hezky zlatavé.
Podávejte s křupavou bagetou nebo šťouchanými bramborami.

Už zítra přineseme další tipy na chutné pokrmy z kdoulí!

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…