Zimní saláty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Saláty by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku celoročně, v létě nás osvěží, v zimě mohou zahřát, ale vždycky prospějí našemu zdraví.

Jana Zbyňková, redaktorka časopisu F. O. O. D.: Jíst zeleninu musíme i v zimě a mně se prostě příčí jíst tu, kterou tady sklízíme uprostřed léta – takže rajčata a papriky vynechávám a dávám přednost jiným druhům:

1. ZELÍ
Zelí je skutečným životabudičem, obsahuje totiž jako jediná zelenina vitamin B12, který podporuje činnost nervů, a co je v zimě důležité: působí antidepresivně. Obsah vitaminu C je u zelí ohromující a kromě toho skrývá i hodně vlákniny a další cenné látky.

2. KYSANÉMU ZELÍ
V této podobě je ještě zdravější – během bakteriálního kvašení totiž získá ještě řadu cenných enzymů a mikroorganismů, které působí blahodárně na trávení.

3. POLNÍČKU
Ač se botanicky řadí mezi saláty, nutričně je mnohem zajímavější než klasický hlávkový salát. Obsahuje skoro tolik vitaminu C jako zelí, ale kromě něj má ještě vitaminy A a E, minerální látky a kyselinu listovou. Jeho konzumací posílíte imunitu.

4. ČEKANCE
Léčivé schopnosti čekanky, ať už bílé, či červené, souvisejí s její hořkou chutí (kterou pěstitelé potlačují pěstováním puků beze světla pod hlínou) – způsobuje ji intybin, který pomáhá regulovat činnost jater a zažívací soustavy a také snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

5. RUKOLE
Kromě vysokého obsahu vitaminu C a beta-karotenu obsahuje stejně jako ostatní brukvovité rostliny množství izotiokyanátů, které nás chrání před rakovinou. Vedle toho funguje i jako čistička krve tím, že její konzumace přispívá k detoxikaci jater.

Lovecký salát s jablky a křenovým zelím

4 porce - příprava: 20 minut

* 350 g kysaného zelí
* 1 lžíce jemně nastrouhaného křenu
* 1–2 lžíce rostlinného oleje
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 200 g loveckého salámu
* 2 menší kyselá jablka
* 1 lžíce nasekané pažitky
* 2–3 plátky tmavého chleba

Zelí dejte do síta a nechte okapat. Pak je přendejte do mísy, promíchejte s křenem a olejem a podle chuti osolte. Salám nakrájejte na kousky, jablka zbavte jádřinců, nakrájejte je na měsíčky a vše vmíchejte do ochuceného zelí. Nakonec salát dochuťte solí a pepřem, posypejte pažitkou a doplňte kousky tmavého chleba.


Šunkový salát s rukolou

4 porce - příprava: 25 minut

* 2 malé čekankové puky
* olivový olej
* 50 ml bílého vína
* 350 g šunky od kosti
* 4 hrsti rukoly
* 1 lžíce nasekaných mandlí
* zrnka z 1 granátového jablka

ZÁLIVKA:
* 1 žloutek
* šťáva z 1/2 citronu
* 2 lžičky švestkových povidel
* 80 ml olivového oleje
* sůl a čerstvě mletý barevný pepř

Čekanku rozeberte a orestujte ji na pánvi na oleji, zalijte vínem a nechte chvilku pomalu podusit, než se tekutina vypaří. Plátky šunky ohřejte nad párou. Všechny suroviny na zálivku důkladně prošlehejte do husté emulze.

Podušenou čekanku smíchejte s plátky šunky a přidejte opranou a okapanou rukolu. Salát rozdělte na talíře, zakapejte ho zálivkou a posypte mandlemi a granátovými zrnky. Podávejte s opečenými plátky bagety.


Polníčkový César klasik

4 porce - příprava: 15 minut

* 2 větší kuřecí prsíčka
* sůl a mletý pepř
* olej na opečení
* 4 hrsti polníčku

KRUTONY:
* 3 rohlíky
* 50 g másla

ZÁLIVKA:
* 1 žloutek
* šťáva z 1/2 citronu
* 1–2 jemně nakrájená filátka ančoviček (mohou být i sardelky)
* 1/2 lžičky worcesterské omáčky
* 80 ml olivového oleje
* 2 lžičky francouzské hrubozrnné hořčice
* 1 lžička strouhaného parmazánu

Rohlíky na krutony nakrájejte a opečte na másle dozlatova. Maso mírně naklepejte, osolte a opepřete, opečte na pánvi na oleji z obou stran a nechte 2 až 3 minuty „dojít“ v troubě.

Suroviny na zálivku smíchejte a důkladně prošlehejte, aby výsledek měl hustší konzistenci a listy salátu se dobře obalily a ochutily. Polníček rozdělte na talíře, přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso a nakonec zakapejte zálivkou.


Čekankový salát s pečenými rajčaty

4 porce - příprava: 35 minut

* 4 rajčata
* olivový olej
* 3 lžičky sušeného tymiánu
* 2 malé čekankové puky
* 1 lžíce másla
* 1 menší červená cibule
* 1 menší žlutá cibule
* šťáva z 1 limetky
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce nasekaného kopru

Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Rozložte je do pekáčku vytřeného olivovým olejem, posolte, posypejte tymiánem, zakapejte olejem a vložte na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Čekanku rozeberte a poduste chvilku na másle. Cibule oloupejte a nakrájejte na jemné proužky. Podušenou čekanku, pečená rajčata a cibulové kroužky zlehka smíchejte, salát osolte a opepřete, zakapejte olejem a limetkovou šťávou a posypejte sekaným koprem. Podávejte s čerstvým tmavým pečivem.

Náš TIP: Čekankové puky mohou být bílé nebo červené. Na salát můžete použít oba druhy.


Pestrobarevný vitaminový salát

4 porce - příprava: 75 minut

* 1 větší bulva červené řepy
* olivový olej
* sůl
* 1/2 menší hlávky červeného zelí
* římský kmín
* 1 menší pomeranč
* 1/2 červeného grapefruitu
* 2 lžíce rozpůlených vlašských ořechů
* 1–2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

ZÁLIVKA:
* šťáva z 1/2 citronu
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý černý pepř
* cukr podle chuti

Řepu propíchejte, potřete olejem, osolte a zabalte do alobalu. Vložte ji do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte doměkka. Zelí nakrájejte na co nejtenčí nudličky, dejte je do mísy, prosolte je a prosypte kmínem a chvilku nechte stát.

Citrusy oloupejte a rozdělte na dílky. Připravte si zálivku – smíchejte na ni všechny ingredience, dobře je prošlehejte a dochuťte. Ještě horkou upečenou řepu nakrájejte na kousky, smíchejte ji se zelím a citrusy, zalijte zálivkou a posypejte ořechy a koriandrem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Dnes | 1 | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Včera | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Včera | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

21. 1. | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…