Zkuste to bez masa: Vegetariánské burgery

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Klasické burgery už vás omrzely a hledáte nějaký nápad, co do housky poskládat místo masa, nebo prostě nejíte maso, ale chuť na burger ne a ne přejít? Máme pro vás pár tipů, které si zamilují i zapřísáhlí příznivci masa.

Zkuste to bez masa: Vegetariánské burgery

Seitan vegeburger

Příprava 5–6 porcí : 40 minut

KARBANÁTKY: 340 g seitanu, 80 g uzeného tofu, 100 g cibule, řepkový olej, 2 stroužky česneku, 80 g sójové mouky, 100 g vařených ječných krup, 25 g lahůdkového droždí, 20 g melasy, 40 g omáčky tonkatsu (zeleninovo-ovocná omáčka), 50 g omáčky tamari (typ sójové omáčky), 40 g BBQ omáčky, 50 g olivového oleje, 1 lžička uzené papriky, sušená majoránka, sůl

CIBULKA: 400 g červené cibule, 100 g třtinového cukru, 40 ml javorového sirupu

DOKONČENÍ: 80 g uzeného tempehu 30 g ghí (přepuštěné máslo), 100 g sýra brie, 1 ledového salátu, 5–6 burgerových housek, BBQ omáčka na potření, nakládané jalapenos papričky, 1–2 rajčata

Rozmixujte seitan a uzené tofu skoro dohladka tak, aby měla vytvořená směs konzistenci podobnou mletému masu. Jemně nasekanou cibuli osmažte na oleji, česnek prolisujte. Pak přidejte všechny zbylé suroviny na karbanátky a rukama důkladně zpracujte do hutné hmoty. Z hmoty pomocí formičky vytvarujte na plech vyložený pečicím papírem karbanátky. Ty pak při 180 °C pečte asi 20 minut dozlatova. Cibuli nakrájejte na kousky (podle velikosti cibule můžete i na kolečka). V malém hrnci svařte třtinový cukr, 30 ml vody a javorový sirup. Když vzniklý sirup začal pěnit, vmíchejte do něj cibuli (bez oleje) a nechte probublávat ještě asi 5–7 minut. Pak směs nechte vychladnout. Tempeh nakrájejte na tenké plátky a opečte je na rozpáleném ghí dokřupava, získáte tak „slaninky“. Na karbanátky poklaďte plátky brie a nechte je pod grilem ještě chvíli rozpustit. Zároveň rozeberte ledový salát. Housky rozpečte, příčně rozpůlte a na řezu potřete BBQ omáčkou. Pak na ně poskládejte ledový salát, karbanátek, cibuli, opět trochu BBQ omáčky, tempehové slaninky, nakrájené jalapenos papričky, kolečka rajčat, nakonec burgery přiklopte horní částí housky.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…