Zužitkujte Velikonoce aneb ani drobek nazmar

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Když vám po svátcích zbude doma trochu tvrdší beránek nebo mazanec a hromada čokoládových figurek z koledy, můžete je proměnit v dokonalou dobrotu.

Žemlovka s tvarohem z jidášů

4–5 porcí - příprava: 60 minut

* 300 g jidášů (asi 5–6 kousků)
* 500 ml polotučného mléka
* 3 žloutky
* 3–4 lžíce krupicového cukru
* 3 lžíce másla + na vymazání formy a na pokapání
* moučkový cukr k podávání

NÁPLŇ:
* 500 g měkkého tvarohu
* 40 g měkkého másla
* 6 lžic krupicového cukru
* 1 vejce
* kůra z ½ citronu
* 50 g mandlí
* 50 g zlatých rozinek

Jidáše nakrájejte na plátky. Tvaroh smíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň. Formu vymažte kouskem másla a troubu zapněte na 170 °C. Ve vlažném mléce rozšlehejte žloutky, cukr a rozehřáté máslo a ve směsi namáčejte nakrájené jidáše. Vyložte jimi dno a boky zapékací misky, doprostřed navrstvěte tvaroh a překlopte ho opět namočenými plátky jidášů. Povrch pokapejte rozpuštěným máslem a pečte asi 45 minut dozlatova. Žemlovku podávejte sypanou moučkovým cukrem.

Náš TIP: Do náplně můžete nastrouhat jablko nebo hrušku a lžičku skořice.


Francouzské toasty z mazance

2 porce - příprava: 15 minut

* 2 vejce
* 1 lžíce zakysané smetany
* 1 lžíce medu
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 4 tenčí plátky mazance
* asi 75 g másla na smažení

Vejce rozšlehejte v hlubokém talíři se zakysanou smetanou, medem a vanilkovým extraktem. Plátky mazance obalte ve směsi a osmažte je z obou stran na másle. Je to rychlé, hrozně nezdravé a vážně dobré!

Náš TIP: Plátek mazance namažte vrstvou lískooříškové pomazánky a poklaďte několika kolečky banánu. Přiklopte druhým plátkem, společně je obalte a osmažte.


Snadné Míša řezy z čokoládových figurek

forma o Ø 24 cm - příprava: 40 minut

* 6 lžic polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 1 lžíce kakaa
* 75 g čokoládových postaviček
* 6 vajec
* 5 lžic krupicového cukru
* 3 lžíce oleje
* 500 g měkkého tvarohu
* 200 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 150 g čokoládových postaviček na ozdobu
* tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Suroviny vyndejte z ledničky a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem, čokoládové figurky do těsta rozpusťte ve vodní lázni a nechte zchladnout. Z bílků vyšlehejte sníh a do něj zašlehejte cukr, žloutky, olej, mouku a rozpuštěnou čokoládu. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte na 17 až 20 minut péct do vyhřáté trouby. Mezitím vyšlehejte tvaroh s měkkým máslem a moučkovým cukrem. Vychladlý korpus potřete tvarohovým krémem a ozdobte rozpuštěnou čokoládou.


Tvarohový cheesecake z beránka

forma o Ø 24 cm - příprava: 80 minut

* asi polovina (300 g) tvrdého beránka
* 125 g másla
* 250 g hořké čokolády
* 500 g měkkého tvarohu
* 250 g smetanového bílého jogurtu
* 4 malá vejce
* 3 lžíce moučkového cukru

Tvrdého beránka nalámejte a rozdrťte v mixéru nebo použijte mlýnek na strouhanku. Boky i dno formy vyložte pečicím papírem. Máslo rozpusťte, smíchejte ho s nadrceným beránkem a směs napěchujte na dno dortové formy. Dejte chladit do ledničky. Troubu zapněte na 160 °C. Čokoládu rozpusťte a vmíchejte do ní tvaroh, jogurt, vejce a cukr. Směs naneste na spodní vrstvu a dejte asi na 60 minut péct. Hotový cheesecake má i prostředek pevný. Před podáváním ho nechte vychladnout.

Náš TIP: Místo části čokolády použijte čoko postavičky. Uberte ale cukr. Bývají vyrobené z mléčné čokolády a ta je sladší než v receptu popisovaná hořká.


Čokoládové kuličky s oříšky z beránka

20–25 kousků - příprava: 15 minut

* 200 g tvrdého beránka
* 200 g hořké čokolády
* 40 g másla
* 4 cl tuzemáku
* mleté oříšky, kokos nebo rozinky podle chuti
* mléko na zředění

Beránka rozdrťte a trochu si dejte stranou. Čokoládu rozpustte ve vodní lázni a vmíchejte do ní kousek másla, tuzemák a podle chuti strouhaný kokos, mleté oříšky, nasekané rozinky, brusinky či kandované ovoce. Nechte vychladnout. Pokud by byla hmota příliš tuhá, vmíchejte ještě trochu tuzemáku nebo mléka. Z vychladlé hmoty tvarujte kuličky a ukládejte je do papírových košíčků. Posypte drobky z beránka.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Beránek naslano i nasladko

Beránek naslano i nasladko

25. 3. | Možná vás velikonoční klasika už nudí nebo máte v rodině někoho, kdo sladké nemusí či přímo nesmí.…

Velikonoční nádivka krok za krokem

Velikonoční nádivka krok za krokem

24. 3. | Velikonoční nádivka je tradiční dobrota, která by neměla chybět na žádném svátečním stole. Pokud…

Další články z rubriky

Demi-glace od mistra

Demi-glace od mistra

Včera | Zkušený šéfkuchař a porotce kulinářské soutěže Marek Fichtner vám ukáže, jak si doma připravit…

Rychlé a lahodné večeře na celý týden

Rychlé a lahodné večeře na celý týden

23. 5. | 2 | Všednodenní jídlo nemusí být jen o chlebu s něčím dobrým. Přesvědčte se, že do půl hodiny se směle…

Varné desky na mnoho způsobů

Varné desky na mnoho způsobů

22. 5. | Klasický sporák z našich kuchyní prakticky vymizel a jeho místo zaujala kombinace samostatné…

Zapomeňte na graffiti, spreje dodají šmrnc vaší domácnosti

Zapomeňte na graffiti, spreje dodají šmrnc vaší domácnosti

21. 5. | 1 | Když se řekne sprej, většina z nás si vybaví památky poničené nevzhlednými hieroglyfy. Spreje se…

Komerční sdělení
Domácí pekárny Vaření s dámou