Chcete zhubnout? Nahraďte nezdravé potraviny, aby to šlo samo

Chcete zhubnout? Nahraďte nezdravé potraviny, aby to šlo samo

Řada potravin v našem jídelníčku natolik zevšedněla, že ani nepřemýšlíme nad jejich složením či zda jsou pro naše tělo prospěšné. Přitom existuje jejich zdravější verze, která obsahuje daleko víc vitamínů a ještě může pomoct zhubnout. Jaké potraviny to jsou?

Světlé pečivo versus tmavé pečivo

Pokud si pečivo nedokážete odpustit úplně, rozhodně byste měla sáhnout spíše po tmavém a celozrnném. To obsahuje o čtvrtinu méně sacharidů než bílé pečivo, má víc vlákniny a lépe zasytí. Dejte ale pozor na složení a prostudujte si ho, protože tmavá barva může někdy klamat. Často bývá způsobena pražením ječmene nebo přidáním barviv.

Pokračování 2 / 7

Brambory versus batáty

Možná tomu nebudete věřit, ale batáty obsahují méně cukru než brambory, i když jsou chuťově sladší. Celkově jsou výživově hodnotnější, navíc mají 400 % doporučené denní dávky vitamínu A a obsahují také hodně vitamínu C. Občas se těžko shánějí a jejich cena je vyšší než u klasických brambor, ale v poslední době bývají k dostání už téměř v každém supermarketu.

Pokračování 3 / 7

Tavené sýry versus tvaroh

Klasické taveňáky rozhodně nejsou prospěšné pro naše zdraví. Neobsahují téměř žádné vitamíny, zato v nich najdete tavicí soli, které umožňují snadné rozetření, nám ale příliš neprospívají. Raději dejte přednost pomazánce z tvarohu, kterou si sama vyrobíte, aspoň budete mít jistotu, co v ní je.

Pokračování 4 / 7

Oves versus pohanka

Co tahle vyměnit oves za pohanku? Ovesná kaše k snídani je určitě lepší než rohlík s máslem a salámem, navíc je skvělým zdrojem vlákniny, ale té má pohanka dvakrát tolik. K tomu má ale méně kalorií a je hypoalergenní. Další výhodou je, že neobsahuje lepek, ale zato spoustu jiných živin, jako jsou hořčík, fosfor, železo, draslík, mangan, zinek nebo vitamín B. V pohance navíc najdete i rutin, který pomáhá vstřebávání vitamínu C a má pozitivní vliv na cévní systém.

Pokračování 5 / 7

Bílá rýže versus hnědá rýže

Přírodní hnědá rýže je dietnější a navíc napomáhá ke zrychlení metabolismu. Bílá rýže navíc během zpracování ztrácí řadu živin. Proto hnědá nebo rudá rýže obsahují čtyřnásobně víc vlákniny, třikrát víc vitamínů B6 a E, dvakrát víc vitamínu B2 a o něco víc vitamínu B3. Mají také jednou tolik fosforu, hořčíku, draslíku, zinku a selenu.

Pokračování 6 / 7

Brambůrky versus popcorn

Mlsání se občas nevyhne žádná z nás. Obzvlášť večer strávený u filmu se těžko obejde bez něčeho dobrého na zub. Často to bývají brambůrky, které jsou pro naši linii ale to nejhorší. Pokud se bez pochoutky k televizi neobejdete, zkuste volit jejich zdravější verzi. Upražte si popcorn nebo sáhněte po směsi ořechů. Pražená kukuřice má menší množství sacharidů, o to větší množství vlákniny. U ořechů sice musíte řešit tuk, ale pořád jsou zdravější než chipsy.

Pokračování 7 / 7

Cukr versus stévie

O tom, že cukr je pro naše zdraví i linii naprosto nevhodný, vás asi nemusíme přesvědčovat. Ačkoliv jsou to jen prázdné kalorie, přijímáme ho obecně hodně. Je sice pro naše tělo důležitý, mozek se bez něj neobejde, ale máme ho dost v mléce, ovoci, pečivu, kečupu a dalších potravinách. I cukr se dá nahradit zdravější formou. Zkuste stévii, která obsahuje vitamíny A a C, je zdrojem vlákniny a také je v ní velké množství sodíku, draslíku, vápníku, železa a hořčíku.

Podívejte se na videu, jak cvičit na gauči:

Doporučujeme

Články odjinud