Detox, PMS, light výrobky: Co všechno zpomaluje hubnutí?

Detox, PMS, light výrobky: Co všechno zpomaluje hubnutí?

Hubnutí je věda, o tom není pochyb. Často si myslíte, že děláte všechno správně, ale přitom nehubnete. Co všechno vám může bránit shodit přebytečná kila?

Sůl

Sůl se často podílí na tom, že vaše hmotnost stoupá. Zadržuje totiž v těle vodu, proto vážíte víc a vypadáte „nateklá“. Čemu byste se tedy měla vyhnout? Samozřejmě přílišnému solení a pak také potravinám, které hodně soli obsahují samy o sobě – uzeniny, tavené i tvrdé sýry nebo dokonce minerální vody. Zkuste je nahradit bylinkami, čerstvou cibulí a česnekem či dobrou sójovou omáčkou.

Pokračování 2 / 7

Premenstruační syndrom

O tom, jak nás pár dní před začátkem menstruace honí mlsná, víme každá své. A vzhledem k přicházejícím nepříjemným stavům je cvičení tak trochu odsunuté stranou. Některé z nás vědí, že chutě jsou v těchto dnech téměř nezvladatelné, s čímž se nedá moc dělat. V podstatě máte jen dvě možnosti: Buď se se situací smířit a jeden až dva dny tělu dopřát, po čem touží, načež si jiné dva dny utáhnout opasek, nebo zkusit srovnat hladinu hormonů. Na to dobře funguje například hormonální jóga.

Pokračování 3 / 7

Nervování

Je celkem běžné, že většina žen občas zažene stres a pocuchané nervy čokoládou nebo jinou nezdravou sladkostí. Pokud jsou tyto situace jen příležitostné, je to v pořádku. Jestli ale máte špatné období a bez tabulky čokolády si neumíte představit den, nedoufejte, že zhubnete. Stres a nervy totiž na tělo fungují tak, že se staví do obrany a ukládá si všechno na „horší časy“. Nezbavíte se tedy ani chuti na sladké, ani přebytečných kil. Snažte se proto co nejdřív zbavit všeho, co vás stresuje.

Pokračování 4 / 7

Detox

Ačkoliv moudré knihy a časopisy často tvrdí něco jiného, detox není zrovna chytrým způsobem hubnutí. Pokud přestanete jíst a týden budete jen pít ovocné a zeleninové šťávy, tak samozřejmě něco zhubnete, tento efekt ale nebude trvalý. Naopak, jakmile začnete jíst, tělo si bude hladovění pamatovat a začne si ukládat úplně všechno, takže kila brzy získáte zpět. Dva dny detoxu na začátku diety nejsou na škodu, ale delší očistu tělo nepotřebuje, pokud vám správně fungují játra a ledviny, pročistí se samo.

Pokračování 5 / 7

Alkohol

Není žádnou velkou novinkou, že alkohol a dieta nejsou zrovna kamarádi. Alkohol v těle totiž zpomaluje hubnutí, takže pokud chcete opravdu něco shodit, doporučuje se ho na nějakou dobu vynechat. Na druhou stranu čas od času sklenka dobrého bílého vína zas tak neublíží. Ráno si naplánujte svižnou procházku do práce a nebudete si muset nic vyčítat.

Pokračování 6 / 7

Nízkotučné výrobky

I když výrobky označené jako nízkotučné mají skutečně nižší procento tuku, jsou do nich přidávané cukr, soli či potravinový škrob. Ve finále tak konzumujete stejný počet kalorií, jako když si koupíte „neodtučněný“ produkt. Nenechte se proto zmást a vždy kontrolujte počet kalorií s ohledem na celkový objem balení.

Pokračování 7 / 7

Vynechání snídaně

Tento trend bývá velmi oblíbený, jeho úspěch však není prokázaný. Alespoň něco malého k jídlu byste po ránu tělu měla dopřát, aby se nastartovalo na celý den. Jestliže opravdu nemáte hned po probuzení chuť cokoliv konzumovat, dejte si alespoň malou svačinku v práci, rozhodně ale nezkoušejte ráno a dopoledne hladovět. Pokud pak večer máte co dělat, abyste na posezení nesnědla rodinnou večeři, je jasné, že tento způsob hubnutí pro vás opravdu není vhodný.

Doporučujeme

Články odjinud