Dieta versus léky. Jak moc vás při hubnutí ovlivní užívání nejrůznějších pilulek?

Dieta versus léky. Jak moc vás při hubnutí ovlivní užívání nejrůznějších pilulek?

Obezita či nadváha s sebou nesou zdravotní problémy, a tedy také spoustu léků. Pokud tito lidé chtějí hubnout, musí počítat s tím, že i pilulky ovlivňují úspěšnost přechodu na zdravý životní styl!

Léky na vysoký tlak, štítnou žlázu, na nervy, léky na odvodnění, lepší spánek, na cukrovku nebo samotné léky na hubnutí. Jsme nejen obézní, ale také „pilulková“ generace. A každý, kdo musí brát nějaké prášky, by měl vést v patrnosti především každý možný vedlejší účinek jednotlivých medikamentů. Každou pravděpodobnou vzájemnou interakci mezi nimi. Každý potenciální vliv těchto pilulek na samotné snahy o zhubnutí/ nabrání a úpravu životního stylu!

Mluvte s doktorem

„Pro laika by měla být na prvním místě povinnost číst příbalové letáky. Nejdůležitější je ale probrat každý ze svých léků se svým lékařem. Ten by měl posoudit vhodnost kombinací, určit, kdy je brát, v jakém množství,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Cajthamlová a podotýká, že lidé bohužel mívají sklony si k předepsaným tabletám přidávat další. A i když jsou to podle nich pouze doplňky stravy nebo léky bez předpisu, případně přípravky na hubnutí či dietní doplňky, dopouštějí se chyby.

„Každá další látka dodaná do těla se ovlivňuje s těmi dalšími. Někdy jeden lék tlumí účinnost toho druhého, nebo ji naopak zvyšuje. Může zpomalovat uvolňování účinných látek, může dojít i ke zhoršení zdravotního stavu. To vše pramení z neuvědomění si, že obezita je jednou z nemocí, ne jen estetický problém.A obézní pacient se pak dostává do zpětnovazebné smyčky. Odděluje léčbu zdravotních potíží od léčby obezity a nikdy nemůže dosáhnout správného výsledku,“ konstatuje lékařka s tím, že léčit je třeba ne snad všechno najednou, ale každou věc s ohledem na ty další!

Množství podle váhy

„Nikdo si také neuvědomuje, že spolu s váhou by se někdy mělo měnit množství léků. Když se váha zvyšuje, roste u některých i potřeba účinné látky, kterou tělo vyžaduje. A i pokud se podaří pacientovi zhubnout, to první, co by se mělo stát, je přehodnocení množství medikamentů,“ objasňuje MUDr. Cajthamlová. A rozdíly to mohou být významné, což laik nejen málokdy tuší, ale bez konzultace s lékařem nikdy nemůže adekvátně odhadnout. Vliv na účinnost léků má také to, co jíte. Když začínáte s novým životním stylem, je jídelníček první věcí, kterou řešíte. I vaši lékaři a výživoví poradci by ale měli vědět o všem, co se změní u vás na talíři i v lékárničce. Protože to může mít i vliv na vaše snahy zhubnout a uzdravit se.

Přibírání jako vedlejší efekt?

Pokud se vám zeštíhlování nedaří, můžete být v pokušení svádět to také právě na některé své léky. „Že by ale léky vedly k přibírání nebo bránily ve snižování váhy, se děje spíše výjimečně. Nejčastěji k tomu dochází při aplikaci hormonů, u kortikoidů se například mění hospodaření s živinami, u antidepresiv může někdy dojít k lehkému zvýšení váhy – ovšem nikoli vlivem látek v nich obsažených, ale protože člověk se díky nim zklidní, sníží se tedy jeho energetická spotřeba, a může lehce, opravdu lehce nabrat.

Vlivem léků se ovšem také může trochu pozměnit chuť,“ vypočítává MUDr. Kateřina Cajthamlová s tím, že samozřejmě existují i samotné léky na hubnutí, léky, jež tlumí chuť, ale jejich předepsání by mělo být spíše až poslední možností.

„U těchto léků existuje totiž několik nebezpečí. Když budou předepsány, aby utlumily chuť na jídlo u někoho, kdo se nehýbe, je to samozřejmě hloupost. Důležité by bylo naordinovat mu pohyb. Dostane-li je někdo, kdo je tlustý proto, že nejí celý den, pouze večer, neměl by jíst tabletky, jež mu seberou chuť i na ta večerní jídla a dostanou ho do nutriční podvýživy.“

Které léky nejčastěji lidé bojující s tloušťkou berou?

Antidepresiva

Tyto léky mají za úkol podpořit zpětné vychytávání vlastního serotoninu, hormonu „dobré nálady“. Přesto po nich můžete lehce přibrat, hlavně tedy proto, že se celkově zklidníte a začnete pořádně jíst. „Člověk se jakoby probere z letargie. A to je pro hubnutí naopak dobrá zpráva – lepší naladění a více zbývající energie vám dovolí začít sportovat,“ podotýká MUDr. Kateřina Cajthamlová s tím, že negativní účinky se ale vůbec nemusí projevit. Navíc existují antidepresiva, která tento vedlejší efekt nemají.

Diuretika

Léky na odvodnění organismu mnozí obézní zneužívají. Doufají, že zhubnou zbavením se vody. Ale zhubnou jen tu, tuk zůstane. Dehydratací pak mohou ohrozit nejen hubnutí, ale také své zdraví. „Velkou chybou je, že lidé berou diuretika bez konzultace s lékařem.

Nebo si jejich dávky zvedají tím, že k lékům přidají ještě diuretické čaje, případně je berou déle, než je potřeba. Dehydratace pak způsobí únavu, nechuť se hýbat, pokles nálady, a lékař nemůže bez dostatečných informací od pacienta určit, že za tím nestojí další, nová nemoc, ale pouhá dehydratace,“ varuje lékařka.

Na vysoký tlak

Hypertenze trápí většinu obézních a bývá předzvěstí obezitu komplikujícího onemocnění – metabolického syndromu. „Je důležité hlídat hlavně spodní, diastolický tlak, ten by neměl překročit hranici 80, a s lékařem nastolit postupně zdravý životní styl, který vysoký tlak sníží,“ konstatuje MUDr. Cajthamlová.

„Problémy mohou nastat v okamžiku, kdy pacient musí brát právě léky na snížení tlaku. Některé totiž obsahují betablokátory, léky na snížení tepové frekvence, které tep zpomalí i přesto, že pacient už je nad hranicí vhodné zátěže!“

Na cukrovku

U tzv. 1. typu je sice inzulin nezbytný, ale 2. typ, získaný hlavně nevhodným životním stylem a s postupem věku, inzulin nezbytně nevyžaduje. „Při ní je produkce inzulinu normální, jenže tkáně už na něj neumí reagovat. Dochází k tomu zejména vinou kombinace hladovění a absence pravidelného pohybu.

Proto je prvním krokem k léčbě změna životního stylu, která znamená u některých až 50% uzdravení. Případně se přidávají tzv. perorální antidiabetika – léky, které zvyšují vlastní produkci inzulinu a zároveň mění citlivost tkání na inzulin,“ říká lékařka s tím, že právě onemocnění cukrovkou 2. typu nejvíc ukazuje nerozumnost toho, že člověk hubne bez odborníků. „Tloustnutí totiž může být prvním příznakem toho, že tkáně začínají být necitlivé na inzulin!“

Na štítnou žlázu

Toto onemocnění také není jen jedno. Takzvaná hyperfunkce štítné žlázy se často projevuje výraznou ztrátou hmotnosti, a tak je nutné nasadit léky tlumící produkci hormonů štítné žlázy, které pomohou vrátit váhu do normálu. Při hypofunkci se neprodukuje dost hormonů, procesy v těle se zpomalují a může dojít naopak k přibývání na váze. To zase řeší syntetické hormony, po jejichž nasazení se ale váha sama od sebe nesníží! „Kdyby to tak bylo, nebyl by přece tlustý nikdo na světě,“ vzkazuje MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Článek vyšel v časopise Dieta.

Doporučujeme

Články odjinud