Experti z Holmes Place Vám poradí, jak běhat s úsměvem!

Experti z Holmes Place Vám poradí, jak běhat s úsměvem!

V posledních letech zažívá běhání velký boom. Podle statusů na sociálních sítích běhá skoro každý. Pokud chcete začít a běhání si užívat, tak jsou tyto řádky právě pro vás.

Rada číslo 1: Pokud chcete začít, začněte hned.

Pokud chcete začít běhat, tak své rozhodnutí určitě neodkládejte na pondělí. Právě teď je ideální čas. Není nic hezčího než vyběhnout za východu slunce, nebo naopak za soumraku. Každému vyhovuje něco jiného. Vyzkoušejte obě varianty.

Rada číslo 2: Běžecké boty o velikost větší než klasické.

Pokud začínáte s během a přemýšlíte o běžecké obuvi, pořiďte si boty o minimálně velikost větší, než jsou vaše boty na denní nošení. Také byste měli popřemýšlet, na jakém terénu budete běhat. Podle toho si pořídíte boty silniční na běhání po chodníku a zpevněných cestách, nebo boty trailové na běhání v terénu.

Rada číslo 3: Nepřepálit začátek.

Mnoho lidí od běhu odrazuje, že se po pár metrech zadýchají a musí přejít do chůze nebo úplně zastavit. Jsou z toho pak otrávení a někteří se k běhu už znovu neodhodlají. Tento problém trápí spoustu začátečníků. Je to však jednoduché. Zpočátku musíte zvolit opravdu pomalé tempo. Indiánský běh, tedy střídání běhu a chůze, je dokonce ideální. Postupem času můžete vzdálenost běhu prodlužovat a určitě se tak jednoho dne dostanete do fáze, kdy už jen poběžíte. Důležité je nechtít hned výkony, každý jednou začínal. Pokud chcete pomocí běhu zhubnout, musíte tepovou frekvenci mít okolo 60 % vaší maximální tepové frekvence. Pokud nepoužíváte sporttestery, je to takové tempo, při kterém jste schopní komunikovat a zvlášť se při tom nezadýchávat.

Rada číslo 4: Strava před a po běhu.

Před tím, než vyběhnete, je vhodné dát si tzv. rychlé sacharidy – ideální je banán nebo klasický bílý rohlík (nikoliv celozrnný, který by nás mohl nadýmat). Pokud se chystáte vyběhnout hned po probuzení, nevybíhejte úplně nalačno. Dejte si alespoň malý kousek ovoce, ať máte energii. Po běhu jako první doplňte sacharidy – můžete si dát kousek ovoce (jablko, banán), sójový suk nebo dětskou přesnídávku. Přibližně 30 minut po běhu je pak vhodné doplnit bílkoviny. Můžete si dát např. tvaroh (tučný, nikoliv odtučněnou variantu) nebo řecký jogurt a k tomu přidat oříšky, chia semínka, goji. Ochutit můžete skořicí či agávovým sirupem. Samozřejmě s mírou.

Rada číslo 5: Zahřátí před během a protahování po něm

Než vyběhnete, měli byste se trochu zahřát. Můžete jít chvilku svižnou chůzí nebo provést tzv. dynamický strečink a běžeckou abecedu. Hlavně v zimních měsících byste na zahřátí neměli zapomínat. Tzv. statický strečink, kdy v určité pozici nějakou dobu setrváte a prodýcháte ji, si nechte až po běhu. Právě protahování je po běhu velmi důležité. Spousta běžců jde z bot rovnou do sprchy a protahování opomíjí. Pak jsou zkrácení a mnohdy se dostaví i zdravotní obtíže. Pokud nějaký den pospícháte a protahování nestíháte, nevadí. Protáhnout se můžete i druhý den. Pořád lepší později než vůbec.

Rada číslo 6: Běhejte s úsměvem

Běhání vás musí naplňovat, dělat vám radost. Pokud vás nebaví běhat sami, navštivte fitness a wellness kluby Holmes Place, kde mají speciální běžecké lekce s trenéry. Poběžíte ve skupině, naučíte se nové věci, zlepšíte techniku a kilometry vám budou rychleji a snáze ubíhat.

V Holmes Place Premium Anděl vybíhá běžecká skupina každý čtvrtek v 7:15 z andělské recepce. Někteří členové pak nezapomenou relaxovat ve vířivce, sauně nebo páře, protože relaxace pro načerpání dalších sil je také velmi důležitá. V Karlíně kromě toho mají bazén a letní terasu, která je právě v tomto období velmi oblíbená.

Rada číslo 7: Pokud běh není pro vás, nevadí.

Spousta lidí se upne na jednu věc, a i když jim třeba úplně nejde, chtějí uspět za každou cenu. Ale o tom by to být nemělo. Pokud běh není zrovna pro vás, nevadí. Najděte si jinou aktivitu. V klubech Holmes Place si na své přijde každý. Můžete navštívit některou ze skupinových lekcí s exkluzivními Les Mills® programy, které jsou ve světě velmi oblíbené a které boří mýty, že na skupinové lekce chodí pouze ženy. Např. programy Grit® nebo BodyPump® navštěvuje mnohdy více mužů než žen.

V nabídce naleznete jak dynamické cvičení, klasické silové, tak body and mind. Velmi oblíbený u žen je program BodyBalance®, kde si za zvuku příjemné moderní hudby zacvičíte prvky jógy, tai-či a pilates. Pokud upřednostňujete spíše individuální přístup, můžete využít služeb osobních trenérů. V Holmes Place jsou připravení i na léto. Některé lekce probíhají venku na střeše obchodního centra Nový Smíchov. Od června navíc oba kluby Anděl i Karlín akceptují Multisport kartu. Teď už jen sbalit tašku s věcmi a vzhůru do toho!

Pro více informací se podívejte na www.holmesplace.cz

Doporučujeme

Články odjinud