Hořká čokoláda zmírňuje následky kouření a pomáhá hubnutí

Hořká čokoláda zmírňuje následky kouření a pomáhá hubnutí

Pokud nejste schopni přestat s kouřením, dejte si alespoň denně k snídani několik čtverečků hořké čokolády. Chráníte tak cévy a snižujete riziko ucpávaní tepen způsobené nikotinem.

Z nejnovějších vědeckých studií vyplývá, že se kuřáci alespoň částečně mohou před rizikem smrtelných nemocí srdce a cév chránit konzumací hořké čokolády. Podle vědců může několik čtverečků kvalitní čokolády denně (s obsahem kakaa nad 70%) snížit riziko ucpávání tepen. Vysoký obsah antioxidantů v čokoládě totiž zlepšuje průchodnost cév a průtok krve.

Jeden gram černé čokolády obsahuje více antioxidantů než kterékoliv jiné potraviny. Mnoho antioxidantů najdete také v zeleném čaji, bobulových plodech, červeném víně, cibuli, jablkách, zelí a jakýchkoliv produktech obsahujících kakao. Čokoláda ale - co se týká množství účinných látek - jednoznačně vede!

Odborníci z Kardiovaskulárního centra při Fakultní nemocnici v Zurichu zkoumali kuřáky. Na 24 hodin jim z jídelníčku vysadili veškeré potraviny, které obsahují antioxidanty. Poté dali každému z pacientů závislých na nikotinu sníst čtyřicet gramů čokolády s 74% podílem kakaa. Po dvou hodinách zjistili, že černá čokoláda skutečně uhladila stěny tepen. Efekt pak přetrval ještě dalších osm hodin.

Dokázali jsme, že hořká čokoláda zlepšuje endoteliální funkci i funkci krevních destiček. Bílá čokoláda tohle nedokáže. Užitečnost kakaa se nedá popřít. Je to vysokým obsahem antioxidantů,“ řekl vedoucí studie doktor Roberto Corti s tím, že v žádném případě nechce dávat kuřákům naději, že hořkou čokoládou zaženou nemoci.

Netvrdíme, že si kuřáci mohou dát černou čokoládu, a pak zapomenout na své zdraví. Je totiž jasně prokázána škodlivost cigaret. Pro jejich zdraví vždycky bude nejlepší s kouřením úplně přestat,“ varuje doktor Corti.

Z dalších výzkumů vyplývá, že kvalitní extra hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa má také vlastnosti, které podporují hubnutí. Malý kousek této na cukry bohaté potraviny totiž rychle zasytí a navíc zažene nutkavé chutě na sladké a tučné pokrmy. Odborníci doporučují zkonzumovat mezi jídly, ještě před tím, než začnete pociťovat hlad, alespoň čtvereček čokolády. Zažene touhu po sladkém a navíc oddálí dobu, než hlad opravdu dostanete.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud