Jak se zbavit tuku na břiše? 8 tipů, které vám v tom pomůžou

Jak se zbavit tuku na břiše? 8 tipů, které vám v tom pomůžou

Pořád ještě jíte svůj oběd u počítače, hltáte sendvič v autě nebo nejíte vůbec, protože jste zaneprázdněná? Tak s tím urychleně přestaňte. Snídaně sice je nejdůležitější jídlo dne, ale oběd mu jde v patách. Když si totiž ani na jedno z těchto jídel neuděláte v průběhu dne čas, přepadne vás v pozdní odpoledne vlčí hlad a na průšvih bude zaděláno. Sníte toho víc a mnohem nezdravější věci, než kdybyste jedla pravidelně a s rozumem. U každého z jídel pak platí dodržet jedno jednoduché pravidlo...

Maximum versus minimum

Klíč je v tom, že každé vaše jídlo musí obsahovat maximum živin a vitaminů, ne kalorií. Je jasné, že ne vždycky tohle můžete dodržet, nicméně největších chyb se při tomhle systému většinou dopouštíme u oběda.

Buď proto, že jsme moc zaneprázdněné, nebo proto, že si dáme větší snídani a pak až večeři, oběd vynecháváme. Nebo si tu a tam zobneme něco přes den místo jednoho pořádného jídla – což je také špatně.

Posilování břišních a prsních svalů ve dvou je zábava.

Většinou si stejně dáte něco nezdravého a nenecháte tělu dostatek času to správně strávit. Výsledkem můžou být nejen zdravotní problémy, ale také více tuku, který se nám bude ukládat v oblasti břicha. Která z nás by něco takového chtěla? Dovolím si tvrdit, že žádná!

Máme pro vás několik dobrých tipů, které vám pomůžou jíst až o 30 % méně jídla a zhubnout právě na břiše.

Pokračování 2 / 8

Saláty

Saláty jsou zvlášť na jaře a v létě skvělou volbou, jak se zasytit. Jenže většinou obsahují ty zlobivé kalorické přísady, jako jsou krutony nebo smetanové salátové dresinky. Řešení? Připravte si zdravý salát doma z ingrediencí, které máte ráda, nebo můžete vsadit na tisíciletími ověřenou kvašenou zeleninu a ovoce, které se v poslední době také stává hitem, protože zlepšáje zažívání a posiluje imunitu. Některé z receptů můžete najít například v knize Kvašené potraviny pro vitalitu a zdraví.

Klepněte pro větší obrázek

Pokračování 3 / 8

Dva a dost? To neplatí!

Váš mozek a tělo potřebuje každé čtyři hodiny doplnit „palivo“. Pokud to neuděláte, riskujete, že sáhnete po slaných nebo sladkých tyčinkách a dobrůtkách, abyste odrazili pocit hladu, a pak se u večeře úplně zbytečně nacpete něčím, co byste jinak nevzali do úst.

Neplatí ani stará dietní pověra, že dvě jídla denně vám pomůžou zhubnout. Jediné, čeho tím docílíte, je zpomalení metabolismu, takže ani ty živiny, které pak sníte, nebudou dostatečně efektivně využity a tělem rozdistribuovány.

Pokračování 4 / 8

Žádné bublinky

Myslíte, že studené bublinkové nápoje vám zachrání štíhlý pas, protože jsou dobré na dietu, tekutina zaplní žaludek a vy nebudete mít hlad? Špatně!

Nekalorická sladidla vám způsobí nejen nadýmání a únavu, ale ještě ke všemu budete cítit hlad, protože vaše tělo nedostane živiny, které potřebuje. Nejlepší pro tento účel je voda s citronem.

Pokračování 5 / 8

Není zdravé jako zdravé

Pokud máte pocit, že je dobré koupit si něco zdravého v obchodě, jako třeba těstovinový salát se zeleninou, zadržte. Sendviče a podobná zdravá jídla totiž v sobě skrývají některé nepříjemnosti, které vám tuk na břiše jen přidají.

Vaše obědy by se měly skládat hlavně z bílkovin a zeleniny. Neuspokojuje vás oběd bez škrobů? Udělejte si výživný a hutný zeleninový vývar. Dodá vám sílu i energii. Pokud na těstovinách a pečivu přece jen trváte, zkuste uvařit a upéct něco bez lepku. Inspiraci najdete například v knize Vaříme a pečeme bez lepku.

Klepněte pro větší obrázek

Pokračování 6 / 8

Žádné rozptylování

Když jíte, jezte. Když pracujete, pracujte. Žvýkat cosi s očima přilepenýma na obrazovku počítače se prostě nevyplácí. Udělejte si sami na sebe a svoje jídlo trochu času.

Potěšte se jeho barvami, vychutnejte si každé sousto. Nejen žaludek, ale i vaše chuťové pohárky, oči a nos by měly dostat svou porci jídla. Pokud se budete zabývat při jídle něčím jiným, váš mozek nedokáže rozlišit, kdy už máte dost a měli byste přestat jíst.

Stane se tak, že toho sníte mnohem víc a ani nebudete mít pocit, že jste vůbec co jedli, protože si pokrm vůbec neužijete!

Pokračování 7 / 8

Seďte!

V čínské medicíně se sezení spojuje se zemí – tedy i se žaludkem, a chůze se dřevem – tedy játry a žlučníkem. Nevyplatí se tedy jíst při chůzi (nepodporujete žaludek a trávení, ale játra se žlučníkem, a jídlo vám tedy v žaludku spíš zůstane ležet, než aby se zpracovávalo).

Kromě toho z výzkumů vyplynulo, že když jíme vestoje, zkonzumujeme o 30 procent více kalorií, než když u jídla sedíme. Jak prosté, Watsone…

Pokračování 8 / 8

Hlad je převlečená žízeň

… ano, to se s oblibou říká, ale něco pravdy na tom je. Než nastane doba oběda, měli byste vypít litr čisté vody. Poděkují vám nejen vaše ledviny, budete tak mít u jídla jistotu, že to, co cítíte, je opravdu hlad, a ne žízeň za něj převlečená.

Doporučujeme

Články odjinud