Potřebujete se zahřát pořádnou porcí polévky a přitom do sebe nedostat ani kalorii navíc? S těmito recepty se vám podaří obojí. A za to, že budou chutnat i celé rodině, strčíme ruku do ohně!
Dýňová polévka se zázvorem
2 porce - příprava: 30 minut
- 750 g dýně hokkaidó
- 1/2 stonku citronové trávy
- 1 červená chilli paprička
- 30 g čerstvého zázvoru
- olivový olej
- 350 ml zeleninového vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- sůl a pepř
- kousek pórku
- 2 lžíce dýňových semínek
Dýni rozpulte a odstraňte střed se semínky. Pak ji nakrájejte na kousky, hokkaidó není potřeba loupat. Citronovou trávu a semínek zbavenou chilli papričku nakrájejte najemno, oloupaný zázvor nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte trochu oleje a vše zlehka orestujte. Zalijte vývarem a kokosovým mlékem. Osolte, opepřete a vařte asi 15 minut, dokud dýně nezměkne. Uvařenou polévku rozmixujte na pyré a vmíchejte na tenké kroužky nakrájený pórek a nechte chvíli odstát.
Podávejte ozdobené nasucho opraženými dýňovými semínky.
Kuřecí polévka s dlouhými nudlemi
2 porce - příprava: 35 minut
- 300 g cukety
- 2 cibule
- 1 olivový olej
- 600 ml kuřecího vývaru
- 250 g kuřecích prsních řízků
- sůl a pepř
- 80 g těstovin linguine
- petrželka
- kůra a šťáva z 1 citronu
Cuketu nakrájejte na kostičky, cibuli najemno. Na oleji orestujte nejprve cibuli, pak přidejte cuketu, po chvíli zalijte vývarem a 200 ml vody a vložte na kousky nakrájené kuřecí maso. Osolte, opepřete a vařte asi 10 minut. Přidejte těstoviny a vařte ještě dalších 8 minut, dokud nejsou al dente. Jemně nasekanou petrželku smíchejte s citronovou kůrou a šťávou. Polévku podávejte ozdobenou ochucenou petrželkou.
Papriková polévka
2 porce - příprava: 25 minut
- 500 g červených paprik
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- 1/2 plechovky sterilovaných rajčat
- 300 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- čerstvý tymián
- 100 g bulguru
- 150 g zakysané smetany
Papriky zbavte stopky a semínek a nakrájejte je na kousky. Česnek nakrájejte na tenké plátky a spolu s paprikou krátce orestujte na oleji. Přidejte rajčata a vývar a vařte asi 15 minut doměkka. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Bulgur připravte podle návodu na obalu. Polévku podle chuti trochu promixujte a za stálého míchání přidejte smetanu. Podávejte s bulgurem.
Eintopf z červené čočky
2 porce - příprava: 25 minut
- 1 velká kedlubna
- 300 g mrkve
- 1 svazek jarní cibulky
- řepkový olej
- 400 ml zeleninového vývaru
- 140 g červené čočky
- sůl a pepř
- 2 lžíce vinného octa
- pažitka
Očištěnou kedlubnu a mrkev nakrájejte na kousky. Cibulky nasekejte nahrubo. Vše orestujte na troše oleje. Zalijte vývarem a přidejte 300 ml vody. Nasypte čočku, osolte a opepřete a vařte asi 10 minut doměkka. Podle chuti přidejte trochu vinného octa. Posypejte nasekanou pažitkou.
Náš TIP: Polévku můžete také částečně rozmixovat tyčovým mixérem.
Zeleninová polévka s krupicovými nočky
2 porce - příprava: 45 minut
- 1 lilek
- 250 g kapusty
- 150 g mražených zelených fazolek
- olivový olej
- sůl a pepř
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 plechovka sterilovaných rajčat
- majoránka a plocholistá petržel
- 125 ml polotučného mléka
- 20 g másla
- 50 g krupice
- 1 vejce
Lilek omyjte a nakrájejte na kousky. Kapustové listy nakrájejte na proužky. Fazolky nechte povolit. V hrnci rozehřejte olej a připravenou zeleninu na něm restujte, až začnou zlátnout kraje. Zalijte vývarem, osolte a opepřete a vařte 10 až 15 minut doměkka. Rajčata rozmixujte a spolu s majoránkou vmíchejte do polévky. Mléko s máslem a špetkou soli přiveďte k varu.
Přidejte krupici a krátce povařte. Vmíchejte vejce a nasekanou petržel. Pomocí dvou lžiček tvořte nočky, vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte 1 až 2 minuty. Podávejte v polévce.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.