Lehké polévky na zahřátí i na hubnutí

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Hubnutí

Potřebujete se zahřát pořádnou porcí polévky a přitom do sebe nedostat ani kalorii navíc? S těmito recepty se vám podaří obojí. A za to, že budou chutnat i celé rodině, strčíme ruku do ohně!

Dýňová polévka se zázvorem

2 porce - příprava: 30 minut

* 750 g dýně hokkaidó
* 1/2 stonku citronové trávy
* 1 červená chilli paprička
* 30 g čerstvého zázvoru
* olivový olej
* 350 ml zeleninového vývaru
* 400 ml kokosového mléka
* sůl a pepř
* kousek pórku
* 2 lžíce dýňových semínek

Dýni rozpulte a odstraňte střed se semínky. Pak ji nakrájejte na kousky, hokkaidó není potřeba loupat. Citronovou trávu a semínek zbavenou chilli papričku nakrájejte najemno, oloupaný zázvor nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte trochu oleje a vše zlehka orestujte. Zalijte vývarem a kokosovým mlékem. Osolte, opepřete a vařte asi 15 minut, dokud dýně nezměkne. Uvařenou polévku rozmixujte na pyré a vmíchejte na tenké kroužky nakrájený pórek a nechte chvíli odstát. Podávejte ozdobené nasucho opraženými dýňovými semínky.


Kuřecí polévka s dlouhými nudlemi

2 porce - příprava: 35 minut

* 300 g cukety
* 2 cibule
* 1 olivový olej
* 600 ml kuřecího vývaru
* 250 g kuřecích prsních řízků
* sůl a pepř
* 80 g těstovin linguine
* petrželka
* kůra a šťáva z 1 citronu

Cuketu nakrájejte na kostičky, cibuli najemno. Na oleji orestujte nejprve cibuli, pak přidejte cuketu, po chvíli zalijte vývarem a 200 ml vody a vložte na kousky nakrájené kuřecí maso. Osolte, opepřete a vařte asi 10 minut. Přidejte těstoviny a vařte ještě dalších 8 minut, dokud nejsou al dente. Jemně nasekanou petrželku smíchejte s citronovou kůrou a šťávou. Polévku podávejte ozdobenou ochucenou petrželkou.


Papriková polévka

2 porce - příprava: 25 minut

* 500 g červených paprik
* 1 stroužek česneku
* olivový olej
* 1/2 plechovky sterilovaných rajčat
* 300 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* čerstvý tymián
* 100 g bulguru
* 150 g zakysané smetany

Papriky zbavte stopky a semínek a nakrájejte je na kousky. Česnek nakrájejte na tenké plátky a spolu s paprikou krátce orestujte na oleji. Přidejte rajčata a vývar a vařte asi 15 minut doměkka. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Bulgur připravte podle návodu na obalu. Polévku podle chuti trochu promixujte a za stálého míchání přidejte smetanu. Podávejte s bulgurem.


Eintopf z červené čočky

2 porce - příprava: 25 minut

* 1 velká kedlubna
* 300 g mrkve
* 1 svazek jarní cibulky
* řepkový olej
* 400 ml zeleninového vývaru
* 140 g červené čočky
* sůl a pepř
* 2 lžíce vinného octa
* pažitka

Očištěnou kedlubnu a mrkev nakrájejte na kousky. Cibulky nasekejte nahrubo. Vše orestujte na troše oleje. Zalijte vývarem a přidejte 300 ml vody. Nasypte čočku, osolte a opepřete a vařte asi 10 minut doměkka. Podle chuti přidejte trochu vinného octa. Posypejte nasekanou pažitkou.

Náš TIP: Polévku můžete také částečně rozmixovat tyčovým mixérem.


Zeleninová polévka s krupicovými nočky

2 porce - příprava: 45 minut

* 1 lilek
* 250 g kapusty
* 150 g mražených zelených fazolek
* olivový olej
* sůl a pepř
* 250 ml zeleninového vývaru
* 1 plechovka sterilovaných rajčat
* majoránka a plocholistá petržel
* 125 ml polotučného mléka
* 20 g másla
* 50 g krupice
* 1 vejce

Lilek omyjte a nakrájejte na kousky. Kapustové listy nakrájejte na proužky. Fazolky nechte povolit. V hrnci rozehřejte olej a připravenou zeleninu na něm restujte, až začnou zlátnout kraje. Zalijte vývarem, osolte a opepřete a vařte 10 až 15 minut doměkka. Rajčata rozmixujte a spolu s majoránkou vmíchejte do polévky. Mléko s máslem a špetkou soli přiveďte k varu. Přidejte krupici a krátce povařte. Vmíchejte vejce a nasekanou petržel. Pomocí dvou lžiček tvořte nočky, vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte 1 až 2 minuty. Podávejte v polévce.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Rajčatový dietní hit: Zhubněte 3 kila za 6 dnů. Recepty na obědy + večeře

Rajčatový dietní hit: Zhubněte 3 kila za 6 dnů. Recepty na obědy + večeře

12. 8. | Sezóna rajčat je tu, tak proč ji nevyužít, abyste shodila nějaké to kilo. Rajčata jsou báječná,…

Chcete krásnou postavu jako Kate? Zkuste tyto sporty

Chcete krásnou postavu jako Kate? Zkuste tyto sporty

5. 8. | Manželka budoucího britského krále Kate Middleton je jednou z nejsledovanějších žen světa. Lásku…

7 rychlých cviků pro sexy zadeček. Tyhle určitě zvládnete i vy

7 rychlých cviků pro sexy zadeček. Tyhle určitě zvládnete i vy

29. 7. | Marná sláva, jedna věc je být štíhlá, něco jiného ale je mít pevnou a pružnou postavu. To s…

Chcete hubnout po čtyřicítce? Tato jídla si zakažte!

Chcete hubnout po čtyřicítce? Tato jídla si zakažte!

22. 7. | Příroda k nám ženám není fér. Čím jsme starší, tím hůř se nám udržuje štíhlá postava, a proto je…