Fazole
Je jedno, jaký druh fazolí zvolíte. Všechny obsahují hodně vlákniny a jen málo cukru. Navíc jako všechny luštěniny obsahují také proteiny. Studie dokonce prokázala, že ti, kteří jedí fazole, bývají štíhlejší, ačkoli snědí více jídla, než ti, kteří je nejedí.
Pokračování 2 / 6
Sladké i běžné brambory
Všechny brambory ve slupce jsou tou nejlepší volbou pro dietní jídelníček. 100 g brambor obsahuje jen 284 kJ na 100 g. To z nich činí tu úplně nejdietnější přílohu hned po listovém salátu, ale toho se nenajíte. Sladké brambory navíc obsahují karoten, vitamin C a proteiny.
Jíte zeleninu místo příloh? Chyba! Možná kvůli tomu nehubnete. Více čtěte ZDE
Pokračování 3 / 6
Quinoa
Jeden hrnek obsahuje 5 gramů vlákniny a současně také proteiny. To činí z této "pseudoobiloviny" s českým názvem merlík chilský naprostý dietní hit. Existuje ve třech druzích. Bílá s jemnou máslovou chutí se nejvíce podobá rýži, ale má mnohem méně kalorií. Červená chutná po oříšcích a je skvělá jako příloha i do salátů. Stejně tak černá, ta je chuťově nejvýraznější. U nás ji seženete zatím především v obchodech se zdravou výživou.
Pokračování 4 / 6
Popcorn
Budete se divit, ale popcorn je vlastně celozrnný. Pokud zvolíte ten připravený v mikrovlnce, tedy bez másla a přidané soli, máte mísu dietní dobroty. Má sice na 100 g přes 1400 kJ, ale zkuste sníst 100 g, když neváží skoro nic.
Pokračování 5 / 6
Ovesné vločky
Že jsou ovesné vločky vynikajícím zdrojem sacharidů, je obecně známo. Navíc obsahují hodně vlákniny a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Jen se musíte vyhnout slazeným variantám. Skvělé jsou třeba ovesné keksy, které seženete například v Marks & Spencer.
Pokračování 6 / 6
Dýně
Dýně, kterou seženete v podstatě po celý rok, je dalším skvělým zdrojem sacharidů. Jen jeden hrnek pečené dýně má 22 g, přitom 6 z nich tvoří vláknina. Navíc je dýně plná karotenu, který je skvělým antioxidantem. Zkuste třeba dýňové pyré, které se skvěle hodí k masu.