Rozhýbejte svůj metabolismus: Nedržte dietu, najděte si svůj styl

Rozhýbejte svůj metabolismus: Nedržte dietu, najděte si svůj styl

Někdo je odborníkem přes diety, někdo je není schopen držet, i kdyby šlo o život. Pokud patříte do té druhé skupiny, máme pro vás dobrou zprávu. Když chcete zhubnout, není vždy třeba držet se striktně nařízeného jídelníčku. Občas jen stačí pozměnit stravovací návyky a kila jdou dolů!

Krok číslo jedna: odlehčení

Využijte toho, že tělo samo má chuť jíst po svátcích lehčeji. A rovnou začněte jíst zdravěji. Neznamená to, že najedete na nějakou šílenou dietu, ale že třeba zbytky cukroví už necháte jen pro návštěvy. Vy na to už půjdete jinak.

Nemá cenu začátek vašeho hubnutí nějak odkládat, žádný lepší den než dnešní nebude. Je to podobné jako s cigaretami, těch se nejspíše také zbaví lidé, kterým něco dojde. Tu další už si prostě nezapálí – místo toho, aby se na to obřadně chystali.

Pokračování 2 / 6

Krok číslo dvě: jezte zdravěji

Pokud vás představa diety děsí, berte to především tak, že budete jíst méně a zdravěji. Často to totiž úplně stačí a budete možná překvapená, jak rychle mizí kila jen díky tomu, že už v poledne nejíte smetanové omáčky, odpoledne si ke kafi místo čokoládové tyčinky dáváte jen čtvereček kvalitní tmavé čokolády a večer si dáte jen zeleninový salát doplněný nějakou tou bílkovinou.

Zkuste zdravou pomazánku z avokáda. Recept najdete ve videu:

Pokračování 3 / 6

Krok číslo tři: pro ty, kdo chtějí počítat

Roli samozřejmě nehraje jen to, že sníte méně kilojoulů (při hubnutí byste se měli držet mezi 5000 až 6000 kilojouly denně), ale také povzbuzení či jakýsi restart celého – někdy už notně zlenivělého – organismu. Triků k tomu je víc.

Pokračování 4 / 6

Krok číslo čtyři: restartujte metabolismus

Hitem je třeba následující tip: Tři týdny nejezte vůbec žádné sladkosti ani pečivo, na minimum omezte i přílohy. Někteří odborníci jsou vůči zmíněnému postupu skeptičtí, ale jiní soudí, že skutečně může zabrat a povzbudit zlenivělé zažívání tak, aby více spalovalo.

Pro někoho se podobným nakopávákem mohou stát „hubnoucí“ jehličky čínské medicíny, k nimž ovšem patří hodně přísná třítýdenní dieta. Jinému zase bude více vyhovovat to, že se začne podstatně více hýbat venku, stačí už půlhodina chůze ostřejším tempem denně.

Pokračování 5 / 6

Krok číslo pět: vsaďte na zeleninu

Naučte se třeba ze zeleniny vařit úplně jinak, než jste zvyklá dosud. Zapomeňte na zeleninové řízečky nebo na smažený květák – cílem je naučit se připravovat zeleninu tak, aby jí zůstalo co nejvíce z jejích původních chuťových i výživových vlastností. Nedoplňujte zeleninou svůj stávající jídelníček, ale naučte se nahrazovat jí některé jeho součásti.

Přímo se to nabízí u příloh nebo třeba u studených večeří, kdy si raději místo chleba s máslem a šunkou dejte s toutéž šunkou lehký zeleninový salát. Pozor, zeleninový, ne těstovinový.

Pokračování 6 / 6

Krok číslo šest: co ještě na talíři změnit?

Co takové maso? Důležité je, jaké si zvolíte a jak ho upravíte. Jednoduché doporučení „raději kuřecí než vepřové“ bere za své v okamžiku, kdy by kuřecím byl míněn smažený řízek, plněný ještě navíc třeba nivou, a vepřovým by byla myšlena libová panenka na grilu. Držte se proto jednoduchých způsobů úpravy: vaření, dušení, grilování. Vyhněte se zapékání se sýry, omáčkami či smažení.

Pečivo si dávejte raději k snídani, přes den ho omezujte a večeři jím doplňte jen výjimečně. Pokud jste se ještě neodhodlala přejít z bílého na celozrnné, zkuste to, není to tak těžké!

Pokud jde o mléčné výrobky, tak jogurty, tvaroh, zakysané mléčné nápoje ano, sladké ani slané smetanové krémy a sýry raději ne. Nemusíte za každou cenu hledat druh s nula procenty tuku, ale tři procenta už byste překračovat neměla. Pozor, margaríny mají skoro tolik energie jako máslo. Toho se proto nemusíte vzdávat, když ukočírujete množství.

Doporučujeme

Články odjinud