Revoluce ve výživě - pokračování

| Autor: Petr Fořt RNDr. ,CSc | Rubrika: Krása

Výživa je jedním z faktorů přispívajících ke vzniku více než poloviny všech chronických civilizačních onemocnění. Ovlivňuje však také jiná, především akutní onemocnění a dokonce - pokud je správně sestavená - může významně přispět k úspěšné léčbě.

Revoluce ve výživě - pokračování


Výživa je jedním z faktorů přispívajících ke vzniku více než
poloviny všech chronických civilizačních onemocnění.
Ovlivňuje však
také jiná, především akutní onemocnění a dokonce - pokud je správně
sestavená - může významně přispět k úspěšné léčbě. Kromě toho každý
sportovec moc dobře ví, že strava je základem kvalitní výkonnosti.

Způsob výživy je tudíž velmi důležitý a to i v případě, že základním
faktorem vzniku nemocí by teoreticky mohly být pouze dědičné dispozice.

Tato fakta současná medicína bohužel příliš nerespektuje a prakticky vůbec
výživu nevyužívá v léčebných postupech ( až na určité výjimky jako
jsou nedokonalé dietní systémy, například pro diabetiky ). Nezbývá, a
konec konců je to tak i správné, aby se každý staral o kvalitu své výživy
a vlastní zdraví sám.

V první části jste se seznámili s novým přístupem k výživě a jejímu
vztahu ke zdraví. Teorií, která zásadním způsobem mění pohled na výživu
- a ve svém důsledku změní i způsob výživy sportovců.

Dojde k individualizaci "výživového plánu", tím se sníží
riziko vzniku onemocnění u k nim predisponovaných jedinců a současně dojde
k optimalizaci výživy, tak potřebné právě pro maximální fyzickou výkonnost
žádanou od sportovce.


Jak se chránit před nemocemi - lze k sebeobraně využít i výživu ?

To je základní otázka, kterou teorie doktora D´Adamo doufejme úspěšně vyřešila.
Nikoliv však klasickým způsobem obligátního doporučování "racionální"
výživy ve stylu "vyhněte se přebytku toho či onoho a jezte více
tamtoho". Takový postup je sice jednoduchý, ale zcela ignoruje lidskou
individualitu. A nejenom to - pomíjí diametrálně odlišné vlastnosti
potravin - například do skupiny potravinových zdrojů bílkovin míchá maso
a sóju, čili živočišný a rostlinný zdroj.


Příslušníci různých ras trpí odlišnými chorobami

Nemusíte mít pocit křivdy - naše populace trpí určitými chorobami, mnohdy
v nevkusně velkém počtu, jiné populace však na tom často nejsou o mnoho lépe
i když podléhají jiným chorobám než my. Jistě jste si všimli zpráv o významně
delším dosahovaném věku v Japonsku nebo ve Francii. V Japonsku lidé umírají
spíš na mozkové mrtvice, trpí vyšším krevním tlakem, ale nemají tolik
oběhových problémů a některých druhů rakoviny. Zcela nepokrytě se v této
souvislosti hovoří o zásadním vlivu skladby stravy. Totéž platí o
pozitivním vlivu způsobu stravování Francouzů, když pomineme jejich
optimistickou "národní povahu".

NENÍ pochyb o tom, že různé nemoci mají různou frekvenci výskytu v určitých
geografických oblastech a v určitých populacích.


Jsou zde však dva nezanedbatelné problémy

První spočívá v tom, že :

se v důsledku značné migrace příslušníci různých ras intenzívně míchají,
takže v jedné populační skupině již dávno nejsou pouze nositelé jediné
krevní skupiny ( a tudíž totožných vlastností ). Z toho plyne, že lidé
ve většině civilizovaných zemí budou lidé velmi brzy trpět stejnými
zdravotními problémy, pochopitelně více ti, kteří k určité chorobě mají
vrozené dispozice.

Druhý tkví v :

přebírání ( moderní výstižné slovo je GLOBALIZACE ) výživových
zvyklostí, vnucovaných celému světu ekonomicky silnými státy. Kofeinové
limonády jsou již jako mor rozšířené po celém světě stejně jako
hamburgery, pizza, mléčné kokteily a zmrzlina, bramborové hranolky a americké
koblihy. Právě to bude hlavní příčinou rozšíření stejných zdravotních
problémů i v geograficky vzdálených populačních skupinách.


Lze jako OSUD chápat vlohy, které si přinášíme na svět po předcích
?


Každý z nás je skutečně jakousi "směsí" vlastností po generace
se vyvíjejících a upevňovaných v našem "seznamu vrozených
dispozic". Do velké míry je tudíž tento OSUD dán vlastnostmi našich
rodičů, pra- a prapra- rodičů. Znamená to, že proti tomu nelze nic dělat
? Že nemá cenu prevence a tudíž je jedno, co se jí, pije a jak se žije?
NIKOLIV, od toho jsme obdařeni rozumem abychom pochopili, že je možná aktivní
sebeobrana. A ta musí být tím intenzívnější, čím vyšší riziko hrozí.
Výraz obrana je přiměřený a mnohem výstižnější než obvykle používaný
pojem PREVENCE. Kdo to nechápe nebo podceňuje, je sám proti sobě.


Genetika objevuje stále nové a nové vlohy pro celou řadu chorob

Tento fakt je vysvětlením základních otázek, které si mohou klást lidé
kteří jsou častěji ( i když mnohdy nikoliv vlastní vinou ) nemocní a případně
i potomci těch, kteří předčasně opustili svět - "proč zrovna já
?"

Zdá se jisté, že dědičná dispozice je k dále uvedeným chorobám :

Crohnova choroba a žaludeční vředy - rakovina tlustého střeva - OSTEOPORÓZA
! - alkoholismus - některé typy sexuálních deviací - maniodeprese -
ALZHEIMERova choroba ( senilní demence ) - Downův syndrom - amytrofická laterální
skleróza - alergie všeho typu ( o nesnášenlivosti některých potravin
nositeli určité krevní skupiny je celá popisovaná teorie ) - ZUBNÍ KAZ ! -
cystická fibróza....a řada dalších, dokonce včetně OBEZITY !


Ještě jednou lektiny - pachatelé nepravostí, příčina řady zdravotních
problémů


V první části jsem vysvětlil jen podstatu lektinů. Jsou to látky přirozeně
přítomné ve stravě, mající řadu "zajímavých" vlastností.
Mezi nimi však naneštěstí převažují záporné. Lektiny jsou ovšem přítomné
také v orgánech, kde se projevují odlišně právě v závislosti na typu
krevní skupiny. Jsou zde součástí přirozeného imunitního ( obranného )
systému proti infekcím a jiným cizorodým činitelům. Jsou to právě ony,
které jsou zdrojem individuálních rozdílů v "síle imunity" stejně
jako v individuální reakci na potraviny nebo jakékoliv jiné látky, s nimiž
organizmus přijde do styku jinou než potravní cestou.

Lektiny obsažené v různých potravinách se pochopitelně liší. Díky prapůvodní
adaptaci nositele dané krevní skupiny na originální stravu jsou lektiny obsažené
ve stravě, kterou aktuálně používá, tolerovány. Nové potraviny se však
velmi významně liší od původní a to je zdrojem problémů.


Co dělají lektiny :

1. zhoršují proces trávení

2. ovlivňují přeměnu živin

( zpomalují jejich využití, zvyšují ukládání nepřeměněných živin,
např. tuků )

3. snižují produkci inzulinu

4. rozhodí hormonální rovnováhu

( tím způsobí např. zadržování vody, snížení aktivity štítné žlázy,
atd..)

5. vstřebají-li se přes porušenou střevní sliznici působí přímo na
receptory bílých krvinek a provokují je ke množení

( tím se vysvětluje vzestup počtu bílých krvinek po jídle, hlavně nevhodném
)

6. přejdou-li do krevního oběhu jsou příčinou potravinových nesnášenlivostí
a alergií

7. jsou to účinné "mitogeny" - látky provokující buňky k
nekontrolovatelnému množení ( nádor )

Další články z rubriky

Zbavte se oteklých očních víček. Pomůžou brambory i masáž

Zbavte se oteklých očních víček. Pomůžou brambory i masáž

26. 11. | Dělá vám problém po ránu rozlepit víčka a mžouráte na svět skrz uzounké škvírky místo očí? Oteklé…

5 překvapivých důvodů, proč zima prospívá vaší pleti

5 překvapivých důvodů, proč zima prospívá vaší pleti

21. 11. | I když před sebou máme několik dlouhých zimních měsíců, nemusí to ještě nutně znamenat jen deprese,…

10 zlozvyků, které vám zhoršují vrásky. Děláte je taky?

10 zlozvyků, které vám zhoršují vrásky. Děláte je taky?

19. 11. | 3 | Spousta lidí vypadá o mnoho starší, než ve skutečnosti je, a to jen kvůli svému špatnému životnímu…

Vizážistka radí: Jak se dobře nalíčit pod brýle?

Vizážistka radí: Jak se dobře nalíčit pod brýle?

14. 11. | Je to trochu umění – jak se nalíčit a nepřehnat to, když nosíme brýle? Od určitého věku je totiž,…