10. Weekend pod parou 9. a 10. září 2006

Jubilejní 10. setkání (nejen) fandů parou hnaných strojů a historické techniky, nazvané Weekend pod parou, proběhne 9. a 10. září 2006 v areálu bývalé čistírny odpadních vod - Ekotechnického musea v pražské Bubenči.

Návštěvníci mají tento víkend jedinečnou příležitost vidět v provozu jediný funkční parní válec v republice, výstavu modelů parou hnaných strojů, prototypy horkovzdušných motorů, parní hasičskou stříkačku a řadu dalších exponátů, včetně modelového kolejiště. Během Weekendu budou v chodu rovněž robustní parní stroje v budově muzea, které jsou pro veřejnost spouštěny jen jednou v roce!

Akci by si neměli nechat ujít obdivovatelé vynálezů z počátku 20. století, zájemci o historickou techniku a průmyslovou architekturu a samozřejmě milovníci filmů Karla Zemana. Součástí programu 10. Weekendu pod parou jsou rovněž prohlídky Ekotechnického musea, včetně podzemních prostor.

Mezi největší lákadla 10. Weekendu pod parou bude jistě patřit silniční parní válec ČKD typu V, z roku 1930, který váží 15 tun, výkon stroje je 46 koní a jeho rychlost dosahuje 7 km/hod. Dále bude vystaveny nejstarší provozuschopná parní hasičská stříkačka v republice - Smekal z roku 1892 vyrobená pro Sbor dobrovolných hasičů v Klatovech, dieselový traktor Deutz z roku 1939, stacionární parní lokomobila Brand & L´Huillier z roku 1904, několik horkovzdušných motorů soustavy Stirling či replika Ottova motoru. Návštěvníci bubenečského muzea dále spatří množství modelů a modelovou železnici. Raritou budou skleněné modely parních strojů pana Zahradníka (pouze v sobotu).

Vstupné: 50 Kč studenti/důchodci, 80 Kč dospělí a 100 Kč rodiny Doprava MHD: autobus číslo 131 ze stanice metra Hradčanská do zastávky Nádraží Bubeneč

Ekotechnické museum je umístěno v památkově chráněném areálu staré čistírny odpadních vod. Bubenečská čistírna byla zprovozněna jako první čistírenské zařízení odpadních vod v České republice roku 1906. Praha se tak mezi prvními evropskými městy stala moderní aglomerací bez nepříjemných zápachů a splašků na ulici či ve Vltavě. Kanalizační čistírna pracovala nepřetržitě až do roku 1967. V dubnu 1991 byl objekt prohlášen za kulturní památku a v této unikátní technické stavbě nyní sídlí Ekotechnické museum.

Bubenečská budova je inspirativním prostorem, jenž zejména v posledních letech přilákal množství umělců. Konal se zde například festival 4+4 dny v pohybu, velké množství hudebních či divadelních představení a samozřejmě celá řada společenských akcí, včetně tří ročníků bienále technických památek Industriální stopy. Letos v červnu zde probíhaly oslavy 100 let novodobého kanalizačního systému pro Prahu a v listopadu proběhne v režii agentury CzechInvest mezinárodní konference věnovaná regeneraci brownfieldů – nevyužívaných průmyslových areálů.

Více informací na: www.ekotechnickemuseum.cz.

zdroj: smART communication

Doporučujeme

Články odjinud