Anna Geislerová oceněná za Želary na Mezinárodním filmovém festivalu v Bangkoku

Anna Geislerová oceněná za Želary na Mezinárodním filmovém festivalu v Bangkoku

Ve dnech 13. - 24. ledna 2005 probíhá v thajském Bangkoku sedmý ročník Mezinárodního filmového festivalu. Česká herečka Anna Geislerová dostala hlavní cenu za výkon ve filmu Ondřeje Trojana Želary (2003).

Slavnostní ráz akce byl letos oslaben kvůli přírodní katastrofě, která si v zemi dosud vyžádala několik tisíc lidských životů. Příchody slavných filmových tváří (mj. i Michaela Douglase) se tak obešly bez promenády po červeném koberci, před každou projekcí byla obětem tsunami věnována minuta ticha. Výtěžek ze vstupenek byl poslán na charitativní účely.

Festival spatřil světlo světa v roce 1998. V roce 2001 se nekonal. Jeho termín není zatím ustálený, pokaždé se koná v jiných dnech, většinou však v lednu. Jeho hlavní částí jsou dvě soutěže: soutěž mezinárodní (v níž soupeří filmy již oceněné na jiných festivalech) a soutěž filmů patřících do Sdružení jihovýchodních asijských národů (ASEAN).

Cena v soutěži, Zlatý Kinnaree (což je thajská mytologická bytost, napůl pták a napůl člověk), se v mezinárodní sekci uděluje porotou sestávající z filmařů z celého světa, a to ve čtyřech kategoriích: za nejlepší film, režii a mužský a ženský herecký výkon. Želary, které od svého uvedení do kin sklidily už řadu mezinárodních ocenění (z těch posledních jmenujme cenu za hudbu na festivalu v pakistánském Karáčí pro Petra Ostrouchova), získaly cenu ve velké konkurenci. Stály po boku mnoha filmů oceněných např. na Evropských filmových cenách a významných světových festivalech. Za všechny jmenujme Veru Drake, Hlas moře, Old Boy či Být Julií.

Právě za posledně jmenovaný film si Annette Beningová odnesla společně s Annou Geislerovou cenu za ženský herecký výkon. Herečka byla oceněna mj. už i Zlatým glóbem a zcela jistě bude i nominována na Oscara. Cenu za nejlepší film získal španělský Hlas moře. Javier Bardem, představitel titulní postavy, obdržel cenu za mužský herecký výkon. Cena za režii byla také udělena dvěma filmům: korejskému Old Boy – r. Park Chan-Wook – a francouzským Slavíkům v kleci – r. Christophe Barratier. Všechny filmy se objeví v nejbližších měsících i v českých kinech.

Soutěž asijských filmů zahrnovala 14 snímků ze sedmi zemí. Vítěze, The Beautiful Washing Machine z Malajsie, určila porota mezinárodních novinářů. Kromě soutěže nabídnul festival také přehlídku nejlepších filmů patřících do zemí sdružených pod ASEAN, tj. z Bruneje, Kambodže, Indonésie, Laosu, Malajsie, Filipín, Singapuru a Vietnamu.

Festival přinesl letos i zajímavé Thajské Panormana, v němž byly představeny nejúspěšnější thajské filmy roku a nové filmy nejvýznamnějších thajských režisérů. Asijské filmy se utkaly i v soutěži filmů, krátkometrážních, animovaných a dokumentárních. Stejně jako na ostatních festivalech, ani zde nemohla chybět nesoutěžní přehlídka cca. 80 nových filmů z celého světa. Ondřej Trojan se k ocenění Anny Geislerové z thajského Bangkoku vyjádřil: „Příště si budu ve filmu hrát sám. Já ji vodil před kamerou, říkal jí – tady se usměj, teď se zamrač, poskoč si, nezvedej obočí, nehraj tolik – jen buď!... A vona si bude vozit ceny!? Doufám, že to bylo naposled!“ Reakce Anny Geislerové: „Kdybych jen tušila, že stačí poslouchat pana režiséra, mohla jsem už mít takových cen daleko víc.

Samozřejmě, můj velký dík patří Ondřeji Trojanovi. Myslím, že se za svou partičku, která tento film dělala, nemusím stydět. Pokud vím, Annette Beningová získala za svůj výkon také Zlatý glóbus. Takže se teď i já můžu cítit tak, jako kdybych ho také dostala.“

Kompletní přehled oceněných naleznete na oficiální stránce festivalu: http://www.bangkokfilm.org

zdroj: Total HelpArt T.H.A.

Doporučujeme

Články odjinud