Barvy Indie

Barvy Indie

Dne 1. března 2011 proběhlo slavnostní zahájení charitativní fotografické výstavy Barvy Indie fotografa Jan Foltána v prostorách Ekotechnického musea v pražské Bubenči.

Výstava měla od samého počátku velkou podporu od samotných patronů, kterými byli fotografka Lenka Hatašová, fotograf Jan Šibík a muzikant Matěj Homola. Ti výstavu slavnostně zahájili společně se zpěvákem Tomášem Klusem, který tu bez nároku na honorář i zazpíval.

Matěj Homola je známý tím, že Indie je jeho druhým domovem. Každý rok v lednu a únoru tam tráví několik týdnů. Sám také fotí a proto velmi rád výstavu podpořil.

Fotografka Lenka Hatašová je známá především jako fotografka celebrit. Málokdo ale ví, že ráda cestuje a před lety si z cest po Kubě přivezla fotky, ze kterých vznikla výstava Cuba Mi Amor. Lenka byla výstavou Barvy Indie velmi nadšená a prý jí dokonce tak inspirovala, že se možná brzy dočkáme i nějaké její výstavy z cest, které chystá.

Práci fotografa Jana Šibíka sleduje Jan Foltán už několik let a to skrze jeho práci pro časopis Reflex a jeho fotografie, které se pravidelně objevují na fotografických výstavách CZECH PRESS PHOTO. Při plánování cesty do Indie si Honza Foltán vzpomněl, jak ho oslovily Šibíkovy fotografie, které zachycovaly prostředí zápasníků z města Kolhapur. A jejich autor - Jan Šibík byl nadšený ze záběrů, které Honza Foltán několik let po něm zopakoval. Dokonce poznal některé zápasníky, které před lety fotografoval osobně.

Fotograf Jan Foltán v Ekotechnickém museu představuje svou jedinečnou kolekci 120 fotografií. Výstava je rozdělena do tří částí. Pestrobarevný život místních lidí, zajímavě laděné černobílé fotografie a jedinečná je ta část, která zachycuje svět zápasníků z města Kolhapur. Bronzová těla mužů zápasících v hlíně jsou spíš jako obrazy starých mistrů z doby Michelangela, než klasickou fotografií.

Nelze opomenout, že výtěžek z prodeje fotografií a dražby, která se uskuteční rovněž v prostorách musea dne 31/3/2011, bude věnována Klinice dětské hematologie a onkologie FN v Motole, se kterou Jan Foltán spolupracuje již čtvrtým rokem. Dražba fotografií je přístupná veřejnosti a lze se na ni zaregistrovat na www.janfoltan.cz.

Prostory musea (stará kanalizační čistírna) jsou v této roční době veřejnosti uzavřeny a tak se právě při výstavě Barvy Indie návštěvníkům nabízí jedinečná příležitost, jak toto zajímavé místo poznat. Výstava trvá do 3.4.2011.

ČTĚTE TAKÉ:
Karel Vágner: SuperStar je jen byznys pro mobilní operátory!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud