Eben se přiznal: Za vtipné hlášky ve StarDance vděčí scenáristce

Eben se přiznal: Za vtipné hlášky ve StarDance vděčí scenáristce

Herec Marek Eben (52) prozradil, že vtipné komentáře, kterými během přímého přenosu StarDance baví diváky, nejsou pouze z jeho hlavy. Fakta mu již několik let nachází scenáristka Barbora Suchařípová.

"Bára dokáže najít celou řadu úžasných věcí a ke každému hudebnímu číslu dodává zajímavé informace. Pro mne to je, jako když máte vařit, otevřete lednici a ta lednice je narvaná. Je v ní všechno možné, na co si vzpomenete. Něco dáte na pánev, něco nahřejete, něco opepříte, něco jíte syrové," svěřil se Eben.

Vtipné hlášky obsahují i mnohé Ebenovy texty, které zpívá se svými bratry ve skupině Bratři Ebenové. Písnička Andulce z béčka kupříkladu obsahuje rým "Spíš než na Temno myslím na lásku, promiň, Jirásku".

Bratři Ebenové jsou netypickou formací v historii české populární hudby. Když bratři Kryštof (55), Marek (52) a David (45), synové skladatele Petra Ebena a synovci Ilji Hurníka, koncem sedmdesátých let vstupovali na scénu, v jejich hudbě se proplétaly vlivy klasiky, folku, rocku či jazzu a prvky vytříbeného hudebního humoru. A vydrželo jim to dodnes.

"Hodně jsme poslouchali Franka Zappu, David měl rád jazz, zvláště, když pak v patnácti přišel na konzervatoři do styku se spoustou jazzmanů. Nám se v podstatně nestalo, že by jeden poslouchal něco, co ten druhý nesnášel," prozradil Eben.

Seskupení bratří Ebenů prošlo i rozchodem a to ve druhé polovině osmdesátých let. Převážily prý individuální zájmy. Marek zamířil do pražské Ypsilonky, k moderování cen TýTý, k vlastnímu pořadu Na plovárně či prezentaci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

"Nikdy jsme neohlásili rozchod skupiny. Kromě jednoho vystoupení v pořadu Nedělní ráno, když jsme to brali jako happenig, protože jsme spolu nehráli už šest let. Říkali jsme si - rozpustíme to a bude sranda," vzpomíná populární moderátor.

Dnes Bratři Ebenové opět těší české posluchače. Jejich poslední koncert v Benešově byl odložen pro úraz v kapele. Ale s pořadatelem hledají vhodný termín na začátek příštího roku.


ČTĚTE TAKÉ:
Co na sebe na Silvestra?


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud