Festival v Glastonbury začal větrnými víry. Vzduchem létaly stany

Festival v Glastonbury začal větrnými víry. Vzduchem létaly stany

Nejslavnější hudební festival světa má čtyřicet let. A poctu tomuto letnímu svátku nejslavnějších hudebníků světa přijel vyjádřit i princ Charles.



Nejen jeho zaskočily na úvod větrné víry. Několika návštěvníkům dokonce strhly stany. Ty se brzy začaly na obloze nad rozdováděnými fanoušky hudby vznášet jako balonky.

„Jen jsme tam stáli a zírali, jak ten stan letí do vzduchu, jako by to byl balonek naplněný héliem. Dotyčnému není co závidět. Bude muset strávit zbytek festivalu pod širákem. Snad bude hezky,“ uvedl očitý svědek z Glastonbury v hrabství Somerset.

Podle britských meteorologů zahájení festivalu provázejí horka a vzdušné víry. Jeden z nich stan vytrhl ze země a unášel k nebi.

„Dnes pro Glastonbury hlásíme jasno a mírné větry, které se mohou formovat ve vzdušné víry. Tenké sloupce rotujícího vzduchu se tvoří na velmi suchých sluncem vyprahlých místech, kde ze země rychle proudí horký vzduch. Jak začne stoupat, začne také rotovat.

Rotace se pak umocňuje a bere s sebou prach a lehčí předměty. Uprostřed víru je vzduch mnohem teplejší než na povrchu, to mu dává tu vzplývavost,“ uvedl k případu meteorolog Paul Mott.

ČTĚTE TAKÉ:
Decastelo umí chodit v neuvěřitelném milostném čtyřúhelníku

Doporučujeme

Články odjinud