Gruzijský Národní balet – Sukhishvili

Gruzijský Národní balet – Sukhishvili

Téměř sto zpěváků, tanečníků a hudebníků na scéně. Nádherné kostýmy a přepychová scéna odrážející obraz gruzijské duše. Příběh o boji, utrpení a statečnosti gruzijského národa. Živá hudba a tradiční nástroje.

Jména zakladatelů slavného Národního Gruzijského baletu Iliko Sukhishvili a Nino Ramishvili jsou obklopeny legendami a sláva souboru je celosvětová. Media soubor nazývají „Osmý div světa“.

Sukhishvilův baletní soubor byl prvním folklorním tanečním souborem, který se publiku představil na slavném jevišti „La Scala“ Opera House v Miláně, kde překonal rekord známého tenora Enriqua Carusa a po jejich výstupu se opona zvedla čtrnáctkrát! Vystoupení na Brodwayi bylo největší senzací roku a samotný soubor byl pojmenován jako „Nejlepší baletní soubor, který kdy vystoupil na Brodwayi“.

Soubor se skládá ze sedmdesáti tanečníků a vlastního orchestru. Během jeho existence má za sebou více než 200 turné a více než 9200 vystoupení, devětkrát navštívil pět kontinentů a osmaosmdesát zemí. Od jejich prvního vystoupení gruzinští tanečníci imponují divákům na celém světě svou ohromující choreografií, rychlými otočkami a skoky, působící závrať. To vše dohromady zaplňuje podium dynamickou energií.

Mužská část souboru překvapuje zkušenostmi a temperamentem a projevují se bojovnou i impozantní povahou. Tanečníci rotující na špičkách a skákající do výše předvádějí profesionální techniku tance a jejich kreace berou dech. Úchvatným příkladem jejich výjmečných schopností jsou skoky a otočky na palcích obutých v měkkých, kožených botách bez tvrdé podrážky, nebo otočky na jednom koleni s dostatečnou rychlostí na to, aby se Vám zastavilo srdce! Překrásné tanečnice fascinují diváky svým šarmem, zdánlivě ničím zváštním, téměř pasivním tancem. Průběh tance je zdůrazněn kostými, ozdobami ve vlasech a stuhami padajícími až dolu k pasu. Dvouhodinový program Národního Gruzinského baletu je souvislý příběh gruzínské duše a o zážitcích, který prožil gruzinský národ během posledních let. Tanečníci zhmotňují historii Gruzie, doprovázenou tragediemi a emocemi, ale také vtipem a temperamentem.

Svéráznost Gruzinské duše, vyjádřena tancem od Iliko Sukhishvili a Nino Ramishvili, stále uchvacuje diváky a plní jejich srdce nezničitelným dojmem.

Již 28. listopadu v pražském Kongresovém centru Vstupenky v sítích ticketpro.cz, ticketstream.cz, ticketportal.cz, ticket-art.cz

Doporučujeme

Články odjinud