Hollywoodské filmy budou možná bez cigaretového dýmu

Hollywoodské filmy budou možná bez cigaretového dýmu

Státní žalobci z čtyřiadvaceti amerických států žádají po velkých hollywoodských studiích, aby se na stříbrném plátně omezilo kouření. Kouřící filmoví hrdinové totiž údajně podporují tento zlozvyk u diváků z řad teenagerů. Tvrzení žalobců vyplývá z červnové studie, která odhalila, že děti, které ve filmech vidí své oblíbené hrdiny kouřit, sáhnou po cigaretě třikrát častěji, než kdyby kouření ve filmu neviděly.

Žalobci zaslali dopis se svým požadavkem minulý týden prezidentovi Americké filmové asociace (MPAA) Jacku Valentiovi. Mimo jiné ho v něm žádají, aby se společně s nimi pustil do boje proti kouření a ve filmech cigarety pokud možno co nejvíce omezil.

"Netvrdíme, že byl porušen nějaký zákon. Pouze jsme vyjádřili znepokojení z toho, jak moc působí filmový průmysl na zdraví našich dětí. Naší povinností je postarat se o to, aby děti s kouřením pokud možno nikdy nezačaly," řekl Tom Dresslar, mluvčí kalifornského státního žalobce Billa Lockyera.

Podle mluvčího MPAA Riche Taylora se bude Valenti dopisem zabývat a co nejdříve se k němu vyjádří. "Pokud si dobře vzpomínám, tak kouření je naprosto legální aktivita. To je potřeba zmínit. Pan Valenti každopádně dopis důkladně pročte a prostuduje také připojené výsledky průzkumů. Uvidíme, jak zareaguje," řekl Taylor. (Plus)

Uvítali byste méně kouření ve filmech?

Doporučujeme

Články odjinud