Horáček a Hapka poprvé a naposledy naživo

Horáček a Hapka poprvé a naposledy naživo

Charismatická osobnost, excelentní textař, dobrodruh a precizionista Michal Horáček oslaví 6. ledna 2009 čtvrtstoletí spolupráce se skladatelem Petrem Hapkou. Za tu dobu vzniklo pět společných autorských alb obsahujících 52 písní. To znamená v průměru dvě písně ročně. Na první pohled nijak omračující množství, na druhou stranu ovšem ten nejlepší důkaz, že v případě Horáčka a Hapky kvalita neustupuje kvantitě.

Každá z těchto písní vstoupila v širší známost a téměř každá třetí se stala megahitem, který žije i po desetiletí. Kdo by se nepropadl do snění při nezapomenutelných hitech Dívám se, dívám, Štěstí je krásná věc, S cizí ženou v cizím pokoji, Rozeznávám, Levandulová, Vana plná fialek, Kocour se schoulil na tvůj klín... a kdo by nedostal rozvernou, lehce nostalgickou náladu, když Bolek Polívka zpívá o Šašcích počmáraných!?

Přesto nikdy nezazněl živý koncert s písněmi této úspěšné autorské dvojice – natož celá divadelní hra! A právě to se v roce 2009 změní. Světlo světa totiž spatří Horáčkův Kudykam, inscenace, která se dá s trochou nadsázky označit za „divadlo jedna báseň“. Text má 1800 zpívaných i mluvených veršů. Hudební část představení je dílem skladatele Petra Hapky, instrumentaci a scénickou hudbu dostal na starost Ondřej Brzobohatý. Premiéra se odehraje ve Státní opeře Praha 22. října 2009. Počet představení je v první sezoně omezen na 50, zájemci by si tedy měli s nákupem vstupenek pospíšit - předprodej je již zahájen a už dnes z poloviny vyprodán!

Inscenace Kudykam v režii mladého, ale zkušeného a hudebně nadaného Dodo Gombára nabídne 20 písniček, z toho většinu nových. Kudykam bude také výpravnou podívanou plnou kouzel, počítá s mnoha změnami obrazů, scénickými efekty. Mladá scénografka Michaela Hořejší používá v Česku dosud nevídané postupy světových scén a originálně je rozvíjí. Navrhla také kostýmy a je i spoluautorkou námětu.

Kromě stálého obsazení bude Kudykam osobitý i tím, že uvede řadu hostujících hvězd, např. Jaromíra Nohavicu, Daniela Landu, Lucii Bílou, Karla Gotta nebo Matěje Rupperta.

O čem bude představení Kudykam vyprávět?
Prozrazuje to Michal Horáček na webových stránkách: „Děj je duchovní cestou hrdiny (Martin), jehož na počátku potkáváme v jeho pokojíku „Penziónu Svět“. Má se spokojit se svým „jistým“, anebo se vyklonit do nejistoty a do víru příležitostí i hrozeb, který správně tuší za dveřmi svého pokoje? Má následovat strýce, který se na takovou cestu kdysi údajně vydal a prý dospěl z pátého suterénu až kamsi nezměrně vysoko, možná až do přízemí? A má-li se k tomu odhodlat, bude vědět kudy kam? Jakmile si Martin tu otázku položí, ocitne se tváří v tvář svému zhmotněnému přání v podobě Kudykama – ten se mu nabídne jako průvodce.“
Hrdinu čeká mnoho překážek, největší boj ale musí svést sám se sebou. Jako každý z nás. Snad podvědomě tu autor navázal i na postavu Všezvěda Všudybuda, který provází poutníka v Komenského Labyrintu světa a ráji srdce...
Už před osmi lety Michal Horáček přiznal: „A já bych chtěl dokázat, že z té vysmívané, ošoupané, příšerné popmusic lze něco vzít a udělat z toho uměleckou výpověď, zpívanou literaturu.“ Dokáže to? Věštkyně v jeho hře hlásá vlastně Horáčkovo vyznání: „Vždyť jenom z toho, co je věčné / pochopíš věčnou nutnost dát/ v sázku sám sebe. Přijmeš vděčně / svobodný prostor zvaný Snad.“

Zájemci o představení Kudykam si mohou vstupenky zajistit v pokladně Státní opery Praha nebo v síti Bohemia Ticket. Následně také v pokladnách Divadla Broadway a Divadla Hybernia, v sítích Ticketportal, Ticketpro, Ticket Art a Sazka.

Předzvěstí inscenace bude v květnu 2009 vydání libreta Horáčkovy veršované hry Kudykam v knižní podobě s ilustracemi Borise Jirků. Před říjnovou premiérou vydá Sony BMG také stejnojmenné písňové album.

Nahrávání prvních interpretačních pokusů začalo již v pondělí 5. ledna 2009. A protože nejen inscenace, ale i album projde obdobným procesem hledání nejvhodnějších interpretů (stejně jako předešlé CD Michala Horáčka Ohrožený druh), každý si může na webu www.kudykam.net průběžně poslechnout ochutnávky písní a objevovat, jak se dílo vyvíjí. O interpretace se uchází řada známých i neznámých zpěváků a zpěvaček. „Při nahrávání bude interprety doprovázet pouze klavír, žádné jiné nástroje. Každý si píseň nazpívá tak, jak ji sám cítí, až potom vytvoříme instrumentaci,“ vysvětluje Michal Horáček, který osobně z pozice uměleckého producenta bdí nad celým realizačním procesem.
Průběh práce na projektu zaznamenává režisér Jan Mudra. Česká televize má v plánu uvést v září a říjnu 2009 sedmidílný dokument o napínavém hledání interpretů, kteří dokáží nejlépe vystihnout textařovu představu o hlavních postavách hry. Konečné odhalení finalistů však přijde stylově - až v posledním dílu.
Vydáním knihy a CD a sérií exkluzivních představení Kudykam příběh oslav společného výročí Horáčka a Hapky nekončí. Vyvrcholením totiž bude v únoru 2010 megakoncert v Sazka Areně za účasti hvězd, hostujících na všech vydaných albech.

Zdroj: 2media

Doporučujeme

Články odjinud