Horáčkův KUDYKAM má knižní podobu

Horáčkův KUDYKAM má knižní podobu

Netrpělivě očekávaná událost letošní divadelní sezony, Kudykam Michala Horáčka s hudbou Petra Hapky, nezadržitelně spěje k premiéře. 2009 veršů příběhu cesty poutníka ze suterénu Penziónu Svět zazní z jeviště Státní opery Praha poprvé 21. října 2009. Příznivci pozoruhodných textů Michala Horáčka ovšem nemusejí čekat tak dlouho. Nakladatelství Lidové noviny v půli května vydá knižní podobu libreta Kudykam v osobitém výtvarném pojetí profesora Borise Jirků.

Kniha bude představena na mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy, který se koná v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti. Kudykamovi tam bude patřit páteční odpoledne 15. května. Před vchodem do Průmyslového paláce vztyčí nepřehlédnutelný stan, ve kterém bude od 16 hodin možné vidět „mladé dámy v podobách koček“, jinak řečeno Mňaudámičky, účinkující v představení Kudykam. A také je slyšet v hravých kočičích verších. Společně s autorem Michalem Horáčkem a výtvarníkem Borisem Jirků tak dají veřejnosti poprvé nahlédnout do chystaného příběhu z Penziónu Svět. Nevšední prezentaci knižní podoby libreta Kudykam bude moderovat Ivo Šmoldas.

Jak vlastně došlo ke spolupráci Borise Jirků na knížce Kudykam?S Michalem Horáčkem jsme se nejprve párkrát potkali na výstavách a dobročinných aukcích. Ke spolupráci na knize Kudykam došlo tak, že mi Michal poslal text se zdvořilou otázkou, zda by mě to oslovilo. Vzpápětí jsem odpověděl: Ano.  Některé jeho písničky se už dávno předtím staly našimi rodinnými hity, například Králíček Azurit, Dívám se, dívám, Štěstí je krásná věc…. Mám rád jeho expresi, citovost, objevné polohy zpěváků či zpěvaček a nové a mimořádné interprety. Už proto jsem se na Kudykama těšil.“ Boris Jirků dodává, že při tvorbě ilustrací ke knize jej texty Michala Horáčka podněcovaly k volným asociacím a obrazům s důrazem na barvu - melodii a expresivní linii. Za každou písničkou tak následuje obraz jí inspirovaný. Další kresby, vesměs pérovky, jsou rozesety přímo v textu.

Horáčkovy texty se opírají o myšlenky, žádné prázdné rýmování. Bylo by škoda nechat je jen tak prolétnout éterem, kdy se v hlavě zachytí jen věta nebo útržek refrénu… Knižní zpracování libreta divadelního představení Kudykam nabídne možnost zvolna vstřebat jeho příběh, promítnout si do něj svůj vlastní. Kudykam je fascinující právě tím, že čtenáře přímo vyzývá vystavět si vlastní představu. „Já tam trochu vidím vzdálenou inspiraci Komenským a jeho Labyrintem světa a ráemj srdce. To je kniha, kterou jsem dlouho chtěl ilustrovat, která je zasazena do své doby a má přesah nejen do dnešních dnů. Všudybud a jeho růžové brýle mámení…,“ vybavuje si Boris Jirků.

Profesor Boris Jirků je znám jako všestranný umělec – malíř, sochař, grafik, autor výtvarných realizací v architektuře a samozřejmě ilustrátor. „Vždycky jsem byl knihomol, snivec a  idealista. Knihy jsem ilustroval od dětství, buď obrázky neměly, nebo jsem s nimi nebyl spokojený a udělal jsem vlastní. Vyvrcholilo to tím, že na střední škole jsem přemaloval některé obrazy u nás doma. K ilustrování jsem se vrátil na Akademii výtvarných umění v Praze a za drsné ilustrace k románu G. G. Márguéze  Podzim patriarchy jsem dostal cenu akademie za nejlepší diplomní práci,“ vzpomíná Boris Jirků. Ilustrace považuje za malé obrazy na dané téma. „Když vidíte monografii malířů,  velké obrazy mají v podstatě v knize rozměr ilustrace. Takže velikost je relativní, pokud si vezmete miniaturní štětec, pak je plocha dvoustrany obrovská přes celý obzor. Můj i čtenářův. Je to obrovská a velká stěna jenom na představy.  Mít takovou plochu k dispozici s volným zadáním, nebo s příběhem s kterým souzníte. Co chtít víc? Mne přitahují knihy s bohatým duchovním vnitřním životem a vizuální nadsázkou či podobenstvím. Třeba právě jako Kudykam,“ uzavírá Boris Jirků.

Kudykam bude již třetí knihou Michala Horáčka, kterou vydává Nakladatelství Lidové noviny. První z nich byl výbor z esejů psaných pro Lidové noviny O české krvi otců vlasti (2004), druhou výbor z esejů publikovaných v Hospodářských novinách O tajemství královny krav (2007). Obě knihy se krátce po svém uvedení na trh zařadily mezi bestsellery.

 

Doporučujeme

Články odjinud