Jan Přeučil před každou dámou smeká

Jan Přeučil před každou dámou smeká

Je označován za našeho největšího hereckého gentlemana. Jan Přeučil (70) umí nosit smoking i všechny ty klobouky, bez kterých se neobejde. Každý rok má několik nových. A ani teď v letních parnech nevyjde ven bez své elegantní pokrývky hlavy.

"Samozřejmě, že klobouk nemám na hlavě pořád," brání se s úsměvem herec. "Když je potřeba, tak ho odkládám, už proto, že před každou dámou je podle mne třeba smeknout. Ale teď symbolicky smekám před svou první ženou Štěpánkou Haničincovou, o které nyní vyšla knížka. Napsala ji Šárka Horáková a jmenuje se Dvojjediná Štěpánka Haničincová. Štěpánka byla mnoho let mojí životní partnerkou a i přesto byla pro mne v mnoha věcech neuchopitelná. Měla svůj zvláštní humor, vnitřní krásu, vzdělanost. Nedávala to najevo, ale měla i smysl pro recesi, pro nevšední věci. Před světem dětských diváků vypadala jinak a ve svém soukromí byla úplně jiná. Dovedla se i pořádně odvázat," vypráví svůj životní příběh Jan Přeučil. Neměl to v životě jednoduché. V padesátých letech mu za protistátní činnost zavřeli otce. A pak těžce nesl poslední léta se Štěpánkou, kterou miloval. Ona neunesla odchod z televizní obrazovky, stárnutí a nakonec podlehla alkoholu a lékům.

Ženy okouzluje svým sexy hlasem Jan Přeučil má fascinující hlas. Také si to uvědomuje a ví, že tím učaroval mnohým ženám. "Samozřejmě také Štěpánce a nepochybně i své druhé ženě Evičce Hruškové, která byla naší první televizní Popelkou. Ovšem musím sebevědomě dodat, že snad jsem ty dámy okouzloval nejen svým hlasem," dodává rychle herec. "Ale rétorika je mým oborem. Také dnes vedu řadu seminářů o herecké rétorice pro mladé podnikatele, manažery, novináře, pro ty, kteří vystupují na veřejnosti, aby uměli mluvit a vystupovat. Ale nerezignoval jsem ani na hereckou práci. Například se velmi těším na Kupce benátského na Letních shakespearovských slavnostech, kde budu vystupovat vedle Bolka Polívky."

Čeká ho film o 50. letech Na jevišti, v televizi, ve filmu a v televizi ztvárnil desítky rolí, nejčastěji padouchů, ale zprvu i princů. Nyní má před sebou novou velkou hereckou příležitost.

"Mám nabídku na velmi zajímavý film, který by měl mít titul Jméno. Film podle námětu Šárky Horákové, která právě napsala o Štěpánce, a režiséra Jána Nováka se odehrává v padesátých letech a je z prostředí věznice v Uherském Hradišti. Má připomenout onu podivnou dobu, která se mě osobně dotkla vzhledem k mému tatínkovi. A považuji si za svou morální povinnost udělat vše, aby tento film vznikl a co nejlépe vyzněl," prohlásil Jan Přeučil.

Doporučujeme

Články odjinud