Jaroslav Svěcený se upsal Diablům

Jaroslav Svěcený se upsal Diablům

Energii a strhující virtuozitu slibuje společný koncert houslisty světové úrovně Jaroslava Svěceného s mistrovskou kapelou Cigánski diabli, který se uskuteční v pondělí 19. března 2012 v pražském Divadle Kalich. Pár dní před tímto muzikantským svátkem nám o něm Jaroslav Svěcený prozradil více…

Jak vlastně vzniklo vaše spojení s kapelou Cigánski diabli?

Cigánski diabli mě před časem sami oslovili, že by si se mnou chtěli zahrát,já si poslechl jejich nahrávku, ze které jsem byl naprosto nadšený, a tak jsem s radostí souhlasil. Dnes jsou to mí přátelé, s nimiž se rád vidím, a na koncertech si naše společné hraní opravdu užívám.

V čem všem je pro vás vystoupení s Diabli odlišné od koncertů s klasickým tělesem?

Multižánrovými projekty se už zabývám přes dvacet let, jsou mojí srdeční záležitostí a asi to mám trochu v genech, neboť můj dědeček byl kapelník a houslista. Na rozdíl od některých kolegů takové projekty nedělám z důvodů „zviditelnění se", ale protože to vedle čistě klasické hudby beru jako dlouhodobou součást svého profesního života. Na konci března vyjde již druhé CD projektu Vivaldianno, na němž se podílím s Michalem Dvořákem. Právě v posledních letech ukázalo svoji životaschopnost a oslovilo publikum všech generací. S Diabli je to něco podobného, já s nimi hraji hudbu, která je kombinací folklóru určitých etnik a klasické muziky. Nemáme s tím žádný problém, členové tohoto skvostného tělesa jsou všichni vystudovaní konzervatoristé, například primáš Štefan Baniak je absolvent profesora Kopelmanna na konzervatoři v Bratislavě.

Vaše společné koncerty jsou doslova erupcí energie a nakažlivé muzikantské radosti. Jak se po takovém koncertu cítíte?

Pódiová setkání s těmito muzikanty mi dodávají pozitivní energii, která je v těchto dnech, měsících a letech víc než potřebná.

Kalich je komorním sálem. Vyhovují vám takové intimní prostory, anebo máte raději větší auditoria?

Obojí je paráda! Komorní prostory mně dávají možnost bližšího kontaktu s publikem, velká auditoria zase umožňují radost z velkého tónu, který se nese prostorem a dodává koncertu jakousi sváteční velkolepost. V každém případě hraji všude naplno!

ČTĚTE TAKÉ:
Vlaďka Erbová svádí souboj o post nejkrásnější nevěsty

ČTĚTE TAKÉ:
Těhulky Stanková a Issová rozšířily babyboom. Budou asi svobodnými matkami

Doporučujeme

Články odjinud