Jiří Bartoška se nehnul z rakve

Jiří Bartoška se nehnul z rakve

Charismatický Jiří Bartoška přijal po dlouhých letech divadelní roli! Co přinutilo jednu z našich největších hereckých hvězd k takovému překvapivému rozhodnutí? Nová původní česká inscenace Moje hra s podtitulem Andělská komedie, kterou od 17. ledna 2012 uvádí ve světové premiéře pražské Divadlo Kalich.

Moje hra je komedií o životě, jakkoli hlavnímu hrdinovi jeho život právě vyprchal ze žil. Slavný spisovatel Josef Jankulovski opustil tento svět nečekaně a s poměrně starosvětským přáním: chtěl po své partnerce, aby uspořádala soukromou smuteční slavnost na jeho počest. V obývacím pokoji se proto u vystaveného Mistra schází šest žen různého věku, postavení i světonázoru, z nichž každá sehrála v životě vyhlášeného bonvivána osudovou roli…

Magie divadla umožní Jankulovskému už z „druhého břehu“ mluvit s jeho poslední ženou. Na rozdíl od nás obyčejných smrtelníků tedy oba mají vzácnou možnost říci si spoustu věcí, na které v každodenním shonu nemáme (nebo kolikrát možná nechceme mít) čas a u kterých zpětně litujeme, že jsme je nestihli vyslovit.

Komedie odkrývá s nadhledem, odzbrojující upřímností a především humorem zákoutí vztahu muže a ženy a otevírá řadu třináctých komnat. Současně fandí životu: za jeden vyhaslý nabídne jeden nový.

Jiří Bartoška, který je známý tím, že s přijetím role na divadle hodně šetří, vysvětluje, proč tentokrát kývnul, s odzbrojujícím humorem. „Celou hru na jevišti ležím,“ směje se. Není těžké vzhledem k popisovanému ději pochopit, v čem. Totiž v rakvi. „Ale bez legrace. Jsem rád, že vznikla takhle kvalitní původní česká hra. To se neděje samozřejmě. Hlavně tento důvod mě přesvědčil.“ Pod pseudonymem autora Mojí hry Petra Abrahama se skrývá přední český divadelník, režisér Petr Novotný (např. Jesus Christ Superstar).

ČTĚTE TAKÉ:
Pozor, mnoho tekutin při nachlazení škodí!

ČTĚTE TAKÉ:
Hledá se ideál mužské krásy

Doporučujeme

Články odjinud