Kupec benátský letos naposled na farmě Bolka Polívky

Tři mimořádná představení Kupce benátského proběhnou na farmě Bolka Polívky v Olšanech u Rousínova. Nová inscenace Letních shakespearovských slavností je už v Praze i Brně zcela vyprodána - poslední možnost, jak Polívku v roli lichváře Shylocka letos ještě vidět, je právě 28.-30. července na jeho ranči v moravské vesnici.

I v Olšanech se Kupec benátský odehraje pod širým nebem, hlediště pro 600 lidí postaví tamější pořadatelé v akusticky příhodném prostoru za koňskou jízdárnou. Divadelní představení na olšanské farmě mají podle Bolka Polívky už dlouhou tradici, hru Williama Shakespeara tu však zahrají poprvé. Kupec benátský bude předveden v kompletním česko-slovenském obsazení, chybět nebude ani variabilní scéna s otočnými zrcadly a vodními bazénky, připomínajícími dějiště hry – italské Benátky.

Jedinou změnou oproti Pražskému hradu a brněnskému Špilberku je mírně posunutý začátek představení: „V mém sídle začneme až ve 20:45 hodin, důvodem je náš oslňující západ slunce,“ řekl valašský král Boleslav Polívka. Vstupenky za jednotnou cenu 400 Kč prodává KIC Brno a pokladna v brněnském Domě Pána z Lipé, koupit je lze i přímo na farmě v Olšanech. „Přijďte všici,“ vyzval publikum Polívka, „Valaši povinně, ostatní ve vlastním zájmu!“

V olšanském areálu – podle Polívky „magickém místě, kde se krávy mění v koně“ – proběhne vedle Kupce benátského i vernisáž výstavy obrazů Marka Brodského a fotografií Petra Našice, vystoupí tu Národní cirkus Jo-Joo, cimbálovka Tomáše Zouhara a další umělci. Tenisoví borci svedou boj o pohár „Polívkova mísa“, učiněn bude také pokus o zápis do knihy rekordů o nejdelší šašlik.

Letošní poslední představení Kupce benátského 30. července ukončí soukromá oslava Polívkových sedmapadesátých narozenin, které připadají hned na následující den. Pozvání už dostali jeho herečtí kolegové, kteří se tak na farmě o den zdrží, chybět nebudou ani Bolkovi nejbližší přátelé.

Letní shakespearovské slavnosti pokračují až do 10. září, podle mluvčí festivalu Magdaleny Bičíkové jsou vstupenky na ostatní představení – Večer tříkrálový a Othella – stále v prodeji, exkluzivním předprodejem je Ticketpro.

Vstupenky-Kupec benátský v Olšanech u Rousínova: Farma: farma@bolek.cz, tel. 517 374 300 Dům pánů z Lipé, tel. 532 292 122 Brněnské kulturní centrum – předprodej@bkcentrum.cz, tel. 542 210 863 www.bolek.cz

Program LSS: www.shakespeare.cz

Doporučujeme

Články odjinud