La Fabrika bude díky Evropě ještě rozmanitější

Celodenní program divadelních představení, filmových projekcí, diskusí, interaktivních her, který vyvrcholí koncertem populární pražské skupiny Navigators, nabízí projekt s názvem Najdi se v Evropě.

Akce, která se uskuteční 6. listopadu od 10.00 do 22.00 v pražské La Fabrice (Komunardů 30, Praha 7), je přístupná po celou dobu konání zdarma. Na dopolední program, v rámci kterého se představí Divadlo HoME, interaktivní projekt Živá knihovna a výtvarný projekt Eurodrawing, je s ohledem na omezenou kapacitu nutná registrace na www.naep.cz. Akce se koná u příležitosti Evropského týdne mládeže a v rámci Evropského roku mezikulturního dialogu 2008 v ČR. Podílí se na ní Národní agentura pro evropské vzdělávací programy, Česká národní agentura Mládež, NIDM a Institut umění – Divadelní ústav. Více informací na www.mezikulturnidialog.cz.

Oslava Evropského roku mezikulturního dialogu 2008 v ČR „Najdi se v Evropě“ nabízí svým návštěvníkům, a to nejen mladým lidem, možnost seznámit se zábavnou formou se stále bohatší kulturní rozmanitostí u nás, ale i v ostatních evropských zemích. Během čtvrtku 6. listopadu vystoupí například zmíněné Divadlo HoME, které nabídne experimentální multikulturní dílnu s prvky divadla, performance, užitého umění a pohybu. Umělci kladou velký důraz na zapojení publika v procesu tvorby. Program dále nabídne projekt Živá knihovna, který si nese podtitul „Nesuď knihu podle obalu“. Místo knih bude možné „zapůjčit si“ člověka, který ve svém životě čelí předsudkům či stereotypům. Dopolední část programu bude rovněž zahrnovat workshop Eurodrawing. Tato multikulturní výtvarná dílna je inspirovaná mezinárodním projektem aktivity eTwinning, v jehož rámci žáci z různých evropských zemí tvořili společný obraz na nekonečnou roli papíru.

V prostoru Slévárny La Fabriky bude uvedeno hned několik tematických dokumentárních snímků, po jejichž projekcích budou následovat diskuse s režiséry či dalšími hosty. Jako první bude uveden izraelský snímek Most přes Wadi režisérů Baraka a Tomera Heymannových. Dokument, který získal v loňském roce na festivalu Jeden svět Cenu diváků za nejlepší film, se odehrává v kraji Wadi, který se nachází ve středu Izraele, kde žijí v těsné blízkosti Židé a Arabové. Po desítkách let násilných konfliktů se rodiče z obou stran rozhodli založit společnou bilingvální a národnostně smíšenou školu pro své děti. Po projekci bude s návštěvníky diskutovat Filip Moravec z Asociace pro mezinárodní otázky.

Druhým snímkem je film Zóna Miloše Zábranského, který zachycuje osudy dětí z různých koutů světa, například ze Srí Lanky, Indie či Rwandy, které přicházejí o dětství v důsledku přírodních katastrof a sužujících ekonomických podmínek. Mnohé z dětí jsou nuceny zastávat práci dospělých, někdy i suplují roli rodičů svým mladším sourozencům. S návštěvníky bude osobně diskutovat režisér Miloš Zábranský, který je zároveň jedním z ambasadorů Evropského roku mezikulturního dialogu.

Dále bude promítnut dokumentární film Your Street. My Street (Tvoje ulice. Moje ulice), který zachycuje vidění světa dětí a mladých lidí v sedmi evropských městech. Jejich osobní pohled na život v kulturně a sociálně odlišných sousedstvích Prahy, Bukurešti, Bratislavy, Coventry, Offenbachu, Varšavy a Bruselu ukáže tato města z pohledu teenagerů žijících v Evropě roku 2008. Film natočili polští autoři v rámci projektu „Kultury od vedle“.

Pro návštěvníky budou nachystány interaktivní hry a multikulturní kvíz. V rámci programu budou vyhlášeny také výsledky fotografické soutěže Najdi se v Evropě. Do soutěže je stále možné se zapojit, podrobnosti jsou k dispozici na www.mezikulturnidialog.cz/fotosoutez.html.

Od 19:00 budou v programu převládat hudební produkce. Jako první vystoupí kapela Banditos, jejíž hudba je inspirována zejména hudbou Kuby, Brazílie a Senegalu. Vzniká tak originální směs reggae, funky a latinskoamerické hudby. Více na www.banditos.cz. Večer pak vyvrcholí koncertem kapely Navigators. Již mezinárodní složení této formace poodhaluje i její žánrovou pestrost. V hudbě Navigators nalezneme prvky rhytm & blues, soulu, hip hopu, jazzu či funku. Kapela má za sebou úspěšné album Sky Travellin', klip k hitu Happy se probojoval až do MTV. Hudební ukázky jsou k dispozici na www.navigators.cz nebo na http://www.myspace.com/navigatorsmusic.

Najdi se v Evropě - program Program La Fabrika začíná v 10.00 – nutná registrace na www.naep.cz Divadlo HoME – experimentální multikulturní dílna s prvky divadla, performance, užitého umění a pohybu s aktivní účastí publika Živá knihovna – „Nesuď knihu podle obalu“ - místo knih je možné si zapůjčit člověka, který ve svém životě čelí předsudkům či stereotypům Eurodrawing – výtvarná štafeta na nekonečnou roli papíru

Program Slévárna začíná v 9:30 a je určen pro veřejnost bez nutnosti registrace (vchod z ul. Přístavní) 10:00 Most přes Wadi (B. a T. Heymann, Izrael/2006, Člověk v tísni), host: Filip Moravec 11:30 Zóna (Miloš Zábranský, ČR/2007), host: Miloš Zábranský 13:00 Your Street. My Street (K. Miglos, E. Niewiera, PL/2008) Interaktivní hry a multikulturní kvíz o drobné ceny Prezentace organizátorů Od 19:00 Slavnostní zahájení večera Vyhlášení výsledků fotosoutěže Najdi se v Evropě a předání cen Banditos Navigators Akce se koná pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR.

Evropský týden mládeže 2008 (ETM) bude probíhat 2. až 9. listopadu v 31 evropských zemích zapojených do programu Mládež v akci. Do této akce se zapojí mladí lidé, evropské instituce, národní agentury programu Mládež v akci i další partneři. Cílem projektu je přispět, jako součást strukturovaného dialogu s mladými lidmi, k diskuzi o budoucím směru evropské mládežnické politiky, připomenout 20. výročí existence evropských vzdělávacích programů a přispět k Evropskému roku mezikulturního dialogu. Podrobnější informace na www.youthweek.eu. Cílem projektu Evropský rok mezikulturního dialogu 2008 je poukázat na stále bohatší kulturní rozmanitost společnosti nejen v České republice, ale i v ostatních zemích Evropské unie. Všichni lidé žijící v Evropě se mohou seznámit a prozkoumat pestré kulturní dědictví svých sousedů a poučit se z jejich různých kulturních tradic. K ERMD 2008 se připojilo všech 27 členských států. V rámci aktivit konaných na národní úrovni se lidé v EU budou moci seznámit s pestrým kulturním dědictvím a tradicemi svých sousedů a spoluobčanů. Národním koordinátorem pro Českou republiku byl Ministerstvem kultury jmenován Institut umění – Divadelní ústav.

Národní kampaň Evropského roku mezikulturního dialogu v ČR se soustředí na vytvoření sítě nevládních neziskových organizací, které jsou aktivní v oblasti mezikulturního dialogu, a propagaci jejich aktivit mezi širokou veřejností napříč celou Českou republikou. Národní projekt Evropského roku mezikulturního dialogu v ČR má za cíl především šíření témat otevřeného mezikulturního dialogu napříč celou Českou republikou. Mimo jiné k tomu užívá příklady dobré praxe - projekty, které se již v minulosti úspěšně realizovaly. Přímou podporou následných projektů vycházejících z těchto příkladů dobré praxe se snažíme pokrýt rozmanité oblasti umění a vzdělávání podporou koncertů dílen, seminářů, diskusí, výzkumů a vzniku nových divadelních představení.

zdroj: Smart Communication s.r.o.

Doporučujeme

Články odjinud