Láďa Křížek slaví na turné 20 let úspěšné kariéry

2.5.2006 - Po krátké pauze se na pódia vrací jeden z nejrespektovanějších českých zpěváků, držitel 7 zlatých a 1 diamantové desky, Láďa Křížek. Na letošní rok, kdy slaví výročí 20 let od zahájení své umělecké dráhy, připravuje speciální klubové turné Nejde vrátit čas?, které v měsících květnu, září a říjnu navštíví nejméně 14 českých a moravských měst. Po premiéře 13. 5. v klubu Ponorka v Pardubicích se jarní část turné přesune na severní Moravu, konkrétně do Přerova (19. 5., klub Šuplik), Ostravy (23. 5., Klub Parník) a Frýdku-Místku (25. 5., klub Stoun).

Koncerty nabídnou největší zpěvákovy hity z působení v kapelách Kreyson, Citron a Vitacit (Čarovná noc, Už couvám, Nejde vrátit čas, Poslední den jsi má ad.) a to v netradičním akustickém aranžmá za doprovodu kytaristy Radka Kroce. Komorněji laděná vystoupení budou dle slov samotného Ládi věnována především fanouškům, kteří ho provázeli celou plodnou kariérou, proto se s nimi chce setkat v co nejužším kontaktu. Návštěvníci se také mohou těšit na projekci reprezentativního výběru fotografií.

Láďa Křížek chce rovněž podporovat mladé muzikanty, proto se na jednotlivých koncertech v roli předkapel představí nadějné hudební formace (Černý rybíz, PraetoriaN, Empire ad.). Zvláštností bude, že i tato vystoupení proběhnou v akustické verzi. Nejlepší předkapele z letošního turné pak Láďa Křížek umožní natočit zdarma singl ve svém studiu.

K dvacetiletému výročí profesionální kariéry Ládi Křížka vyjde na podzim rekapitulující DVD se sadou videoklipů, záznamy koncertů, fotografiemi, rozhovory a prezentací předání další Diamantové desky za prodej tentokrát už 500 000 nosičů. Láďa také soustavně skládá hudbu a texty pro svou další řadovou desku.

Nové oficiální stránky Ládi Křížka Veškeré podrobnosti k turné visí na nových, obsahově bohatých oficiálních stránkách www.ladakrizek.com. Tento web je i základnou obnoveného Fanklubu Ládi Křížka, který nabízí svým členům spoustu exkluzivních výhod. Členové mají přístup k videoklipům a nahrávkám, Láďa s nimi pravidelně komunikuje a odpovídá na jejich dotazy, bonbónkem je fotogalerie „Tenkrát a teď“, kde si fanoušci navzájem představují své fotografie ze současnosti i z éry Kreysonu a Citronu. Pouze pro členy fanklubu vznikne z celého letošního turné limitovaná série CD a DVD zachycující atmosféru a zákulisí koncertů.

Rozhovor s Láďou Křížkem

Jak dnes hodnotíte své působení v kapelách Vitacit a Citron? Jsou to v podstatě 4 etapy mého uměleckého života a v každé z těchto kapel jsme se snažil zanechat všechno co v té chvíli ve mně bylo. Vitacit byl úžasnej a Praha neuvěřitelně vzrušující. Přicházela vlna nazývaná heavy metal a já pamatuji všeobjímající pocit, že jsem u toho. Vitacit během roku překročil hranice pražských klubů a tenkrát se mi zdál sen, že zpívám v Citronu. Nebral jsem ten sen moc vážně, nikoho z Citronu jsem tehdy ani neznal. Za rok a den se toto stalo skutečností. Byl to zlom v mém životě soukromém i uměleckém. Ve studiu se natáčel Radegast a já jsem cítil, že to bude kultovní deska. Jak Vitacitu tak Citronu vděčím za mnohé a dnes s odstupem času vím, že obě kapely mi více daly, než já mohl dát jim.

Kreyson byl logickým pokračováním? A co Damiens? Kreyson byl pro mne vycházející slunce na nebi. Zářil v barvách mých hlubokých pocitů a touhy po seberealizaci. Dva roky se s trpělivostí stavěla scéna a připravovala LP deska, která pro ještě neexistující fanoušky Kreysonu měla zůstat možná tou nejlepší. Anděl na útěku, nová deska Kreysonu a související koncertní turné přinesly vnitřní pocit euforie, že je na světě něco opravdového. Následovala sólová deska Zlatej chlapec a po ní Křižáci - druhá deska Kreysonu. V té době jsem ve svém srdci začal pociťovat prázdnotu, pocit, že v životě nenacházím to, co člověka dělá trvale šťastným. To, co je stálé a neměnné. Všechno jsem popsal v textech na Křižácích.…. Damiens bylo jenom pokračování této cesty, ze které mám dnes pocit, že už byla dávno napsána.. Dva bráchové zpívající Mám tě rád. Ti, kdo mají srdce otevřené, zpívali s námi, ti kdo jsou srdce zatvrzelého, museli explodovat.

Jaká hudba Vás teď baví? Všechna hudba. Nikdy jsem neposlouchal tolik muziky jako teď. Od kapely Metallica přes B. B. Kinga až k Elvinu Jonesovi. Abych se přiznal, na bigbít mám opět chuť.

Co Vás kromě muziky ještě naplňuje? Na prvním místě je dnes pro mne moje rodina. Jak roky přibývaly, čím dál více jsem si uvědomoval, jak je v životě důležitá rodina a zázemí.

Půjdou Vaši dva synové ve stejných stopách? Oba mí kluci Tomáš a Láďa hrají na klavír a i když mi ve studiu nahráli singl k narozeninám, nemyslím že by se chtěli živit jako muzikanti. Tomáš teď se mnou bývá často ve studiu, kde natáčíme mladé nadějné kapely. Líbí se mu bigbít, nejvíc kapela AC/DC. Mladší Láďa jde teď na obchodní akademii a miluje auťáky.

Co se chystá nového? Ve spolupráci s agenturou Petarda Production připravujeme turné „Nejde vrátit čas?“, které chci věnovat především svým fanouškům a chci se s nimi setkat v co nejbližším kontaktu. Proto vyjíždím do klubů (květen, září a říjen) se svými největšími hity z působení v Citronu, Vitacitu a Kreysonu. Všechny skladby budou upraveny v akustické verzi společně s kytaristou Radkem Krocem. Z koncertů se bude pořizovat záznam, takže studio, mastering, návrh obalu, výroba, do konce roku by měly vyjít tři nosiče, takže jenom kolem nich bude práce až nad hlavu. Nejvíce na vánočním DVD 20 let Ládi Křížka. Současně připravuji s vynikajícím skladatelem a producentem, jehož jméno nechci zatím prozrazovat, nové skladby pro novou desku. To všechno mohou fanouškové najít na mých webových stránkách www.ladakrizek.com.

Doporučujeme

Články odjinud