Lásky Lubomíra Lipského

Lásky Lubomíra Lipského

Lásky Lubomíra Lipského je název unikátní výstavy fotografií ve foyeru Divadla Na Jezerce, kterou slavnostně otevřel jeho principál Jan Hrušínský. Desítky snímků zachycují legendárního herce v divadle, ve filmu i v jeho soukromém životě.

Dárkem pro Lipského byla vedle jeho oblíbené skladby Summertime i píseň z připravovaného vůbec prvního muzikálu na této scéně Já Francois Villon v podání jeho hlavních představitelů Martina Písaříka a Petry Vraspírové za doprovodu autora hudby Ondřeje Brzobohatého.

Villona věnovaného památce Jiřího Hubače a Pavla Vrby uvidíme poprvé 22. března. Svého kolegu přivítali i Radek Holub a další herci z Jezerky, které čeká již 16. února premiéra komedie Ludwiga Holberga Jeppe z vršku. Mezi hosty nechyběli Jan Tříska, Libuše Švormová a Stanislav Fišer. Expozici může v divadle zhlédnout každý, kdo přijde na některé představení.

Lubomír Lipský účinkuje v inscenacích Divadla Na Jezerce a výstava jeho fotografií navazuje na ty předešlé, věnované Jiřině Bohdalové a Rudolfu Hrušínskému. Jsou součástí cyklu Paměť divadla a filmu, který připravují divadelní historička Marie Valtrová a Jan Hrušínský. „Vedu si statistiky a podle nich jsem od roku 1945, kdy jsem začínal s profesionálním divadlem, absolvoval 180 premiér,“ řekl Lipský. Hrál také v bezpočtu filmů. „Když si zapnete jakoukoliv televizní stanici, která vysílá některý český film, zřídkakdy se vám stane, že v něm nehraje pan Lipský,“ poznamenal s nadsázkou Jan Hrušínský.

Oblíbený herec Lipský strávil značnou část svého divadelního života v komedii Charleyova teta. Nejdříve hrál roli lorda Babberleyho, v níž ho později vystřídal Jan Hrušínský. A jeho zásluhou je v současné době možné vidět Lubomíra Lipského ve stejné komedii v roli sluhy Brasseta v Divadle Na Jezerce.


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Doporučujeme

Články odjinud