Meky poprvé koncertoval v New Yorku

Nejpopulárnější slovenský zpěvák Miroslav Žbirka zamířil mezi americké krajany. I když Meky navštívil Spojené státy již několikrát, nikdy zde neměl svůj koncert. Až letos. Do států jej pozval český krajan Jiří Suchánek, majitel věhlasné restaurace Zlatá Praha v New Yorku, který již dlouhá léta organizuje vystoupení českých umělců ve Spojených státech a Kanadě.

Svůj pobyt ve Státech začal Meky v New Yorku. V sobotu večer 9. dubna se sálem Martina Luthera Kinga neslo v jeho podání 22 dní, Atlantída, Co bolí to přebolí, Milionkrát, Denisa, Bezchybná, Biely kvet a mnoho dalších Mekyho písní. Dokonce i těch, které zpěvák běžně do koncertních repertoárů nezařazuje. „Musel jsem zalovit v paměti, protože někdo toužil slyšet písničky z 80. let, jiní zase z Československa odešli v 90. letech a pamatují si jiné." A tak si o přestávce v šatně opakoval texty, aby písničky poprvé v životě zahrál na živo. Většinu písniček znalo publikum nazpaměť, a neváhalo se ke zpěvákovi připojit. Každou skladbu provázel bouřlivý potlesk a jásot.

„Je to takový zvláštní pocit hrát v New Yorku, je to pro mě úplně nové. Nejde jen o nějaký koncert jako v Pardubicích nebo ve Zvolenu. Pro toto publikum to znamená něco víc, připomínáme jim pomocí písniček domovinu a možná i nějaké zážitky, které se váží k minulosti,“ řekl Žbirka ČTK v New Yorku.

Svůj pobyt ve Státech, při němž chce Meky mimo jiné domluvit nahrávání v některém z tamějších studií, zakončí v Los Angeles, kde plánuje ještě koncert pro kamarády a krajany. „Krajané v Americe, to už dneska nejsou jenom emigranti. To už je spousta mladých lidí, studentů, lidí, kteří tam pracují. Takže nebudu hrát jen našim kamarádům emigrantům, i když na ně se moc těším, ale budu hrát všem, kteří jsou teď z nějakých důvodů v Americe, a já přijíždím, abych jim tam zahrál své písně."

Po návratu domů čekají na Mekyho koncerty na letních hudebních festivalech: Mezi ploty v Praze Bohnicích (28. – 29. května), Rock for People v Českém Brodě (1. – 3. července), Colours of Ostrava (8. – 10. července) a slovenský festival Pohoda v Trenčíně (15. – 16. července). Na podzim chce vydat novou desku. Budou se na ní podílet mnozí z těch, kteří s ním spolupracovali na úspěšném Modrém albu, ale i český hudebník David Koller.

zdroj: 2MEDIA.CZ

Doporučujeme

Články odjinud