Mozartovské hapenningy a Hůlkův Don Giovanni

Mozartovské hapenningy a Hůlkův Don Giovanni

Společnost Opera Mozart, která již deset let hostuje na scéně Stavovského divadla, připravila k oslavě výročí deset speciálních nočních představení. Od 15. do 24. srpna se vždy po skončení klasické opery budou konat hapenningy na mozartovské téma na Ovocném trhu za budovou divadla, jež poslouží jako kulisa.

Mozartovské hapenningy a Hůlkův Don Giovanni

Společnost Opera Mozart, která již deset let hostuje na scén ě Stavovského divadla, připravila k oslavě výročí deset speciálních nočních představení. Od 15. do 24. srpna se vždy po skončení klasické opery budou konat hapenningy na mozartovské téma na Ovocném trhu za budovou divadla, jež poslouží jako kulisa.
Představení Mozart Late Night jsou určena pro návštěvníky divadla i pro kolemjdoucí. Třicetiminutová vystoupení začínají zhruba ve 23:00, po skončení představení, a budou srozumitelná i cizincům, protože hlavní vyjadřovací prostředky budou hudba a tanec, uvedl budoucí ředitel Národního divadla Daniel Dvořák.

Happeningy Daniel Dvořák s Jiřím Nekvasilem zvolili jako netradiční a všem přístupnou formu oslav úspěšných deseti letních stagion. "Naše cítění Mozarta je současné, hravé. Vždyň on sám ve své době provokoval," poznamenal režisér Jiří Nekvasil. Všechna představení, která budou mít různé podoby, se odehrají pouze jednou a pak zmizí v nenávratnu, v propadlišti dějin. To je podle Dvořáka hlavním smyslem happeningů. "Naproti tomu opera Don Giovanni, která se letos hraje již čtvrtým rokem, měla 13. srpna již 150. reprízu," doplnil. Letos se navíc v titulní roli dona Giovanniho již podruhé představil populární Daniel Hůlka. A nutno říci, že mu to letos zpívalo o poznání lépe, než v loňském roce.

Opera Mozart, po zrušení státem podporované Komorní opery Praha již plně soukromá společnost, uvedla za posledních deset letních sezón ve Stavovském divadle několik Mozartových operních děl. V představeních spojuje moderní divadelní výraz s klasickou hudbou.
Happeningy zahájí 15. srpna Mozart a loutky Daniela Dvořáka a Jiřího Nekvasila. Jde o začátek vcelku logický - autoři vycházeli z vlastního legendárního představení Don Giovanni z Národního divadla marionet. Následující den se objeví Můj Mozart, tvůj Mozart, jeho Mozart Petra Tyce. V pátek 17. srpna přijde na řadu fiktivní příběh s poněkud drsnějším názvem Jdi do prdele s Mozartem Jiřího Davida. O dílku lze snad říci jen to, že tam nebude znít hudba Mozartova, ale jeho úhlavního nepřítele Salieriho.
18.8. zazní Mozart Impressions Tomáše Trapla s podtitulem Vše má v rukou Mozart! Jak sami autoři podotýkají, pro ortodoxního vyznavače Mozarta bude večer šokem, pro ostatní, jak doufají, příjemnějším odlehčením. O den později bud k vidění Divadlo Mehedaha Requiem Petra Nikla. Půjde o volně improvizované tance inspirované poslední nedokončenou prací W.A.Mozarta. I neoperní diváci by si mohli přijít na své v pondělí 20., kdy na improvizovaném jevišti za Stavovským divadlem vystoupí svérázní Jaroslav Dušek a Stanislav Diviš v improvizaci Mozart v máji, kdy hodlají neotřele konfrontovat romantické osudy W.A.Mozarta a Karla Hynka Máchy.
Jevištní ztvárnění Sticky Mozart (Lepivý Mozart) 22. srpna bude zřejmě jedním z vrcholů happeningů. Jeho autory jsou totiž Petr a Michal Cabanovi, jména slibující nevšední podívanou. A již den poté přijde na řadu další lahůdka, Kouzelná - tak se jmenuje příspěvek Terezy Podařilové a Jana Kunovského.
I další večer bude ve znamení tance, variace na písmeno M jako Mozart předvede Lucie Mertová - Poláčková. Happeningy uzavře 24. 8. mírně šokující ztvárnění Mozart Minimal autorů Daniela Dvořáka, Jiřího Nekvasila a Karla Kuta.

Akce jsou samozřejmě zdarma, podium je za Stavovským divadlem, velikosti asi šest krát šest metrů, osvětlené, ozvučené a s prosvětlenou podlahou. Teď už nezbývá než přát divákům i aktérům happeningů krásné počasí. I když Jaroslav Dušek tvrdí, že mají scénáře varianty déšň, kroupy i vítr. Ten ovšem jen do rychlosti 167 kilometrů za hodinu. Při rychlosti 169 kilometrů už se prý neudrží Aňa Gaislerová, jedna z protagonistek jeho show.

Autor: Jana Buchtová

Doporučujeme

Články odjinud