Na co do kina

Na co do kina

První květnový týden přináší na stříbrná plátna opět zábavnou podívanou. Okouzlující dvojice Julia Roberts – Clive Owen romanticky chytračí kvůli penězům, seriálový Matthew Perry se proměňuje v idola teenagerů Zaca Efrona a nakonec se vrací ve vší slávě vesmírný Star Trek.

Dvojí hra

Dannyho parťáci potkávají pana a paní Smithovy. Tony Gilroy, režisér ceněného snímku Michael Clayton, natočil chytrý film, ve kterém má každý rafinovaný plán, nikdo nehraje fér a jehož divák nesmí uvěřit ani závěrečným titulkům. A celé se to halí do atraktivního hávu romantické komedie, jíž dominuje herecká dvojice – britský elegán Clive Owen a oscarová Julia Roberts.

Oba hlavní hrdiny dříve živily tajné služby, Claire pracovala pro CIA a Ray pro britskou MI6. Tahat z ohně horké kaštany za neschopné politiky je ale po letech omrzelo a vrhli se do mnohem výdělečnějšího světa průmyslové špionáže. Jejich cílem je využít nepřátelství mezi dvěma korporacemi a ukrást recept na výrobu produktu, který tomu, kdo ho jako první donese na patentový úřad, přinese pohádkové bohatství. Každý se proto nechá zaměstnat v jedné z firem a společně spřádají plán. Jejich nové šéfy není třeba litovat. Howard Tully je bezohledný magnát, který jde za úspěchem přes mrtvoly, Dick Garsik je pro změnu šílený excentrik, jenž se drží na výsluní šílenými kousky, často ležícími za hranicí zákona. Přes bohaté zkušenosti z tajných služeb jsou pro Raye s Claire velmi mocnými soupeři. Navíc se objevil ještě jeden nepřítel, se kterým nepočítali: Láska. Vzbouřené hormony způsobily, že k sobě najednou mají mnohem blíž, ale zároveň jeden druhému nevěří ani slovo, což je v situaci, kdy mají spolupracovat, poměrně prekérní. Oba dva straší tatáž otázka: Miluje mě, nebo je tohle všechno jen součást plánu?

Komedie Dvojí hra má premiéru v českých kinech 7. května 2009 a promítá se v originálním znění s titulky.

Znovu 17

Ročník 1989: Mike O’Donnell je hvězda středoškolského basketbalového týmu, o kterou by se poprala každá univerzita. Zkrátka má skvělou budoucnost na dosah ruky. Jenže Mike se místo toho rozhodne všechno zahodit, aby mohl žít se svou přítelkyní Scarlet, která mu právě sdělila, že čeká dítě.

Po téměř 20 letech jsou Mikeovy slavné dny už definitivně sečteny. Manželství se Scarlet je v troskách, v práci ho minulo očekávané povýšení, jeho děti si myslí, že je 'totální zoufalec', a jediné, co mu v životě zbývá, jsou setkání s bývalým kamarádem ze střední školy Nedem, někdejším životním ztroskotancem, dnes miliardářem, který zbohatl na moderních technologiích. Mike ale dostane druhou šanci - je mu díky podivuhodné proměně opět sedmnáct. Jenže... Mike sice vypadá na 17, ale jeho usedlé oblečení a jednání třicátníka je mezi teenagery v roce 2009 spíš pro smích. Ve snaze znovu získat svá nejlepší léta, Mike málem ztratí to nejlepší, co ho v životě potkalo.

Hlavní postavu Mika hrají Zac Efron a Matthew Perry, vedle nich uvidíte v této komedii Leslie Mann, Thomase Lennona či Michelle Trachtenberg. Po českých kin přichází film Znovu 17 v anglickém znění s titulky a to dne 7. května 2009.

Star Trek

Je jedenáctý v řadě a přitom přelomový. Zatímco předchozích deset celovečerních Star Treků patřilo především fanouškům, tenhle bude pro všechny. Nemusíte vědět nic o eskapádách kapitána Kirka, o špičatých uších rezervovaného Spocka, nemusíte znát všechna zákoutí jejich vesmírné lodi Enterprise, přesto byste si měli tohle intergalaktické dobrodružství báječně užít. Alespoň to slibuje jeho režisér J. J. Abrams.

Ve scénáři Roberta Orciho a Alexe Kurtzmana se celá sága vrací na samotný začátek. Pozdější kapitán Kirk je zatím jen postpubertální mladík, který balí holky na nadupanou motorku a všechno ostatní je mu tak trochu jedno. Když má ale někdo v osudu napsáno, že bude v budoucnosti velet vesmírné flotile, musí se tomu chtě nechtě podřídit. Druhým velkým hráčem v příběhu je rezervovaný premiant Spock, jehož okolnostmi vynucený vztah s Kirkem připomíná soužití vody a ohně. Brzy oba přijdou na to, že mají-li zúročit naději, kterou do nich všichni vkládají, musí začít spolupracovat. A když nejde o nic menšího než o záchranu planety, musí jít rivalita skutečně stranou.

Odvaha, která tradiční televizní sci-fi špikuje humorem, erotikou a velkolepými akčními scénami, by měla filmu pro uzavřenou komunit „trekkies fanatiků“ přivést mnohem širší publikum. Premiéra celovečerního sci-fi je v českých kinech 7. května 2009.

Doporučujeme

Články odjinud