Na co do kina

Na co do kina

Dech beroucí dokument o naší planetě na plátnech kin střídá dlouho očekávaná filmová adaptace románu Michala Viewegha či skvělá animovaná Koralína, která objevuje svět za tajnými dveřmi. Kina opět nabízejí něco pro každého ...

Home

Když Yann Arthus-Bertrand, mezinárodně uznávaný fotograf a autor knihy The Earth From Above, potkal producenta Luca Bessona, dohodli se ti dva na vytvoření dokumentárního projektu o planetě Zemi. Cesta po 50 zemích světa je ódou na krásy a jemnou harmonii naší planety. S optimistickým přístupem a aktuálními tématy se snímek zaměřuje na vzrůstající povědomí veřejnosti o současných sociálních problémech a problémech životního prostředí.

„Z ptačí perspektivy“ se vydáme na cestu kolem světa do těch nejúžasnějších, ale také nejponičenějších krajin Země – nádherná, dech beroucí a silné emoce vyvolávající cesta z hlubin australského korálového pobřeží na vrchol hor Kilimandžáro, z amazonských pralesů do pouště Gobi, z bavlníkových plantáží v Texasu do průmyslové Šanghaje a ještě dál. Home nám skýtá konkrétní pohled na problémy, kterým musí naše planeta čelit: globální oteplování, kácení deštných pralesů, ztráta biodiverzity a ubývání přírodních zdrojů, ale na druhou stranu i pozitivní vývoj, jako je vzrůstající demokracie, růst našich příjmů a životního standardu, rozvoj vzdělání.

V českém znění filmem provází Zdeněk Svěrák. Francouzský dokument Home promítají kina od 5. června 2009.

Případ nevěrné Kláry

Miloval Kláru. Miloval ji opravdově, hluboce a šíleně. A z jeho šílené lásky se zrodila žárlivost. Zbytečná, nekonečná a hlavně nebezpečná. Už popáté se objeví v kinech film podle jednoho z bestsellerů asi nejpopulárnějšího českého spisovatele současnosti, Michala Viewegha. Adaptace se dočkal tragikomický román Případ nevěrné Kláry z roku 2003, který vznikl v česko-italské koprodukci.

Mladý talentovaný italský hudebník Luca žije v Praze se svou krásnou přítelkyní, studentkou Klárou. Asi by jim nic nescházelo, kdyby Luca na Kláru chorobně nežárlil. Touha odhalit Klářinu nevěru s jejím lektorem přivede Lucu až do detektivní kanceláře, kterou vede jeho naprostý protipól Denis (Ian Glen). Ten přebývá se svou ženou Rút ve vzácně harmonickém a otevřeném vztahu, který zpestřují vzájemně tolerované románky obou manželů. Luca sice Denisův přístup k partnerským vztahům nechápe, přesto si ho najme, aby obstaral usvědčující důkazy Klářiny nevěry. Denis se vrhá do práce a brzy začne být nejen jemu jasné, že Kláru nepozoruje už jen z profesních důvodů. Na obzoru se rýsuje milostný trojúhelník, který má nebezpečně ostré hrany.

Románová předloha Michala Viewegha kromě statisíců čtenářů zaujala i Eldu Ferri, producentku oscarového filmu Roberta Benigniho Život je krásný. Výraznou italskou stopu zohledňuje i scénář – film se odehrává nejen v Praze, ale také v Benátkách, hlavní role hrají italští herci. Claudio Santamaria a Laura Chiatti patří k nejznámějším tvářím současného italského filmu, Claudio si navíc zahrál i v bondovce Casino Royle. Třetí klíčovou postavu pak ztvárnil Ian Glen, rodák ze skotského Edinburghu, který má zkušenosti s velkými studiovými projekcemi. Z českých herců mají ve filmu nejvýraznější role Aňa Geislerová, Miroslav Šimůnek a modelka Pavlína Němcová, která nasbírala herecké zkušenosti v oscarové Edith Piaf.

Případ nevěrné Kláry můžete vidět v kinech od 11. června 2009.

Koralína a svět za tajnými dveřmi

Dva báječní muži s nekonečnou fantazií a třetí rozměr. Kombinace těchto faktorů stvořila temnou pohádku Koralína a svět za tajnými dveřmi. Dobrodružný příběh, který vzdáleně připomíná Alenčinu výpravu do světa za zrcadlem, se zrodil v hlavě Neila Gaimana, jednoho z nejlepších autorů fantasy současnosti. V jiné hlavě, která patřila tvůrci slavné Předvánoční noční můry Henrymu Selickovi, se zase vylíhnul nápad na jeho filmové zpracování. A ne ledajaké. Poprvé v historii kinematografie Selick zkombinoval metodu tradiční stop-motion animace a stereoskopického 3-D. Vznikl nikoliv pouhý film, ale zážitek, který lze jen velmi obtížně popsat slovy.

Jedenáctiletá Koralína Jonesová je zvědavé a neposedné děvče s rašící pubertou. O to bolestněji na ni doléhá, že se z města tepajícího životem odstěhovala do barabizny kdesi v „pustoprázdnu“, kde na ni rodiče permanentně nemají čas a jediným vrstevníkem je kluk jménem Wybie, z něhož se vyklubal velmi otravný protiva. Možnost povyražení nelze očekávat ani od Koralíniných nových sousedů, jimiž jsou dvě vysloužilé herečky a bývalý ruský cirkusák pan Bobinsky. Asi by se brzy ukousala nudou, kdyby v jedné z místností Koralína neobjevila tajné dveře. Za nimi čeká překvapení. Alternativní svět, který je na první pohled velmi podobný tomu reálnému, ale už na druhý úplně jiný – lepší. Její alternativní rodiče se jí věnují, alternativní Wybie není ani trošku otravný a ze sousedů se vyklubali nejzábavnější lidé pod sluncem. Koralínu dokonce napadne, jestli by jí v téhle dokonalejší verzi existence nebylo lépe. Nebylo, což se jí neustále snaží naznačovat mluvící kocour. Když ho konečně poslechne, je už pozdě. Útěk z „dokonalého světa“ do neutěšené reality nebude pro jedenáctiletou holku vůbec jednoduchý.

Koralínu promítají kina v českém znění od 11. června 2009.

foto: SPI film, Bontonfilm

Doporučujeme

Články odjinud