Na festivalu Academia film Olomouc 2006 se potkají Freddie Mercury a Bedřich Smetana

Významné osobnosti vědy, sportu nebo umění, ale i rodinní příslušníci nebo přátelé filmařů. Velkolepou přehlídkou osobností bude letošní 41. ročník festivalu Academia film Olomouc (AFO). Uvedené dokumenty přiblíží například skladatele Bedřicha Smetanu, kardiologa Juraje Fabiána, zpěváka Freddieho Mercuryho nebo zakladatele nábytkářského impéria Ikea Ingvara Kamprada.

Tvůrci z pěti kontinentů a 36 zemí světa (mezi nimi i Izrael, Kanada, USA, Indie, Japonsko, Nepál) na festival přihlásili celkem 182 dokumenty. Na 63 snímků pak výběrová komise poslala do soutěžní přehlídky, kde budou bojovat o festivalová ocenění. Dominující téma osobností je znatelné ve většině snímků.

Výběrová komise letos neměla lehkou práci. Na festivalu se tradičně sešly velmi kvalitní dokumenty, které posbíraly řadu cen na jiných filmových svátcích – takové snímky (pokud nejsou v soutěži) budou zařazeny do nově vzniklé programové sekce Ocenění jinde a dočkají se veřejné projekce. Stejně tak veškeré dokumenty studentů z desítky českých i zahraničních filmových škol dostanou v nabitém programu své místo. Zbývající snímky pak mohou diváci zhlédnout ve Videofóru.

Mezi nejzajímavější dokumenty letošní přehlídky patří šestiminutový snímek Undressing My Mother (Svlékání mé matky, 2004) irského režiséra Kena Wardropa, který získal celkem 26 ocenění na festivalech v Sunndance, Belfastu, Bostonu, Riu de Janeiru a dalších. Dokument odhaluje tělo režisérovy matky, jeho příběh, stáří a blížící se smrt, která uzavře celou kapitolu jednoho života. Britský dokument Polish Your Shoes (r. Sam Huntley, 2003) přibližuje vzpomínky šesti bratrů na zesnulého otce. Stejný motiv má americký snímek My Architect (Můj architekt Louis Kahn, 2003). Dokumentarista Nathaniel Kahn se v něm snaží během pěti let pátrání pochopit osud i dílo svého zesnulého otce, slavného architekta Louise Kahna. Svůj dokument filmař na festivalu osobně představí.

V soutěžní přehlídce mají i letos největší zastoupení české dokumenty (23 snímků, loni 27), dále pak díla vzniklá v německé produkci (12 snímků, loni 14) a slovenské dokumenty (8 snímků, loni 6). V porovnání s loňským ročníkem ubylo přihlášených dokumentů (letos 182, loni 202, předloni 98 snímků). Způsobeno je to zřejmě dřívější uzávěrkou festivalu, která se přesunula z května na konec března. Do soutěžní přehlídky letos komise přijala 63 snímků s celkovou stopáží kolem šedesáti hodin, loni 78 dokumentů.

Ze soutěžních pořadů bude pětičlenná mezinárodní porota jmenovaná rektorem Univerzity Palackého a zároveň prezidentem festivalu Lubomírem Dvořákem, vybírat nejlepší dokumenty v následujících kategoriích: Dokumentární pořad, Vědecký a populárně-vědecký pořad, Vzdělávací pořad. Má právo udělit velkou cenu AFO a jednu cenu v každé kategorii. Doporučí udělení Ceny primátora města Olomouce a Ceny hejtmana Olomouckého kraje. Svého favorita ocení i studentská porota. Držitel Ceny za přínos kinematografii je známý už dnes. Stalo se jím rozhodnutím vědecké rady Univerzity Palackého duo dokumentaristů Donn A. Pennebaker a jeho životní a profesní partnerka Chris Hegedus. Oba v říjnu přijedou do Olomouce a cenu osobně převezmou.

AFO 2006 - 41. ročník Místo konání: Muzeum umění, Olomouc Termín: 1.-5.10.2006 Motto: Osobnost (v) dokumentu www.afo.cz

Festival Academia film Olomouc vznikl ze společné iniciativy Krátkého filmu Praha, Československé akademie věd a Univerzity Palackého v Olomouci v roce 1966 jako celostátní přehlídka vědeckých, populárně-vědeckých a didaktických filmů. Koncem devadesátých let nastal zřetelný kvalitativní posun programové skladby festivalu, příklon k aktivní dramaturgii, oslovování tvůrců. Rovněž je viditelný tematický a žánrový posun, kdy vedle vzdělávacích a populárně-vědeckých dokumentů dostávají větší prostor dokumentární filmy.

Festivalu každoročně dominuje soutěžní přehlídka dokumentů, z níž mezinárodní porota vybere a ocení čtyři nejlepší snímky. Další ceny udělí olomoucký primátor, krajský hejtman, vědecká rada univerzity a studentská porota. Festivalové dění doplňuje bohatý doprovodný program. Pět dnů je nabito společenským děním, řadou hudebních i divadelních představení, semináři a workshopy.

Doporučujeme

Články odjinud