Na vycházku na Pražský hrad

Krásné počasí posledních dnů láká na procházky. Správa Pražského hradu připravila, nejen v zimní turistické sezóně trvající do 31. března r. 2005, několik zajímavých námětů k poznání památek a historie Pražského hradu.

Pracovníci oddělení průvodcovské služby připravili pro dospělé i dětské návštěvníky řadu tematických procházek po areálu Pražského hradu.

Výklad průvodce přizpůsobíme věku posluchačů, pro školní mládež nabízíme témata navazující na současně probíranou učební látku ve škole.

15.1. Pražský hrad románský Návštěvníci se seznámí s dochovanými zbytky architektury období vlády prvních Přemyslovců. Prohlédnou si například interiér baziliky sv. Jiří a románského podzemí chrámu sv. Víta.

23.1. Pražský hrad gotický Vycházka je zaměřena na nejvýznamnější památky gotické architektury na Pražském hradě - Starý královský palác a chrám sv. Víta.

29.1. Korunovace na Pražském hradě Účastníci se seznámí s historií korunovací českých králů na Pražském hradě, s korunovačním řádem Karla IV. a s historií českých korunovačních klenotů.

5.2. Významná umělecká díla interiéru chrámu sv. Víta Účastníci si prohlédnou významná sochařská a malířská díla zdobící interiér katedrály.

13.2. Zlatá ulička - její proměny v průběhu staletí Účastníci se dovědí mnoho zajímavých informací o vývoji Zlaté uličky a osudech jejích obyvatel. Nahlédnou i do obranné chodby, Daliborky a Bílé věže, kde se seznámí s ukázkami mučících nástrojů.

19.2. Povídání o Pražském hradě Vycházka je určena pro nejmladší návštěvníky Pražského hradu, děti se seznámí s historií Hradu a s ním spojenými významnými osobnostmi.

26.2. Pražský hrad a Ferdinand I. Habsburský Návštěvníci se seznámí s nejkrásnějšími památkami renesančního slohu v interiérech a v exteriérech Pražského hradu v souvislosti s osobností panovníka Ferdinanda I.

6.3. Baroko a svatojánský kult na Pražském hradě Vycházka je zaměřena na nejvýznamnější hradní památky barokního slohu. Účastníci se zároveň vydají po stopách osobnosti Jana Nepomuckého.

12.3. Významná díla Obrazárny Pražského hradu Návštěvníci se seznámí s historií Rudolfínských sbírek na Pražském hradě a seznámí se s nejvýznamnějšími malířskými díly, která se dochovala a jsou vystavena v hradní Obrazárně.

20.3. Katedrála sv. Víta jako nejvýznamnější pohřebiště v Čechách Vycházka je zaměřena na významné panovnické a šlechtické náhrobky v interiéru chrámu sv. Víta. Zvláštní pozornost bude věnována hrobce českých králů a hrobům zemských patronů a národních světců.

26.3. Proměny Hradu po r. 1918 Účastníci se seznámí s nejvýznamnějšími stavebními úpravami Hradu v letech od roku 1918 do současnosti. Hlavní důraz bude kladen na osobnost a dílo architekta J. Plečnika.

3.4. Pražský hrad v pověstech a legendách Tato vycházka je určena také rodičům s dětmi. Při procházce Hradem se dovíte mnoho zajímavého o hradních pověstech, které jsou spojeny s jednotlivými historickými budovami a českými patrony.

9.4. Opravdu na Hradě strašívalo? Vycházka je určena především rodičům s dětmi. Při procházce Hradem se dovíte mnoho zajímavého o hradních pověstech a při troše štěstí se setkáte i s hradními strašidly.

16.4. Živá krása zahrad Pražského hradu Účastníci se projdou okrasnými hradními zahradami a dovědí se mnoho zajímavého o jejich historii, architektuře a významných rostlinách.

23.4. Pražský hrad magický Účastníci vycházky se seznámí s tajuplnými místy Pražského hradu, která jsou opředena magickou silou.

30.4. Příběh Pražského hradu Komentovaná prohlídka stálé expozice v gotickém podlaží Starého královského paláce.

Zájemci se mohou hlásit v uvedených termínech ve 14.00 hodin v Informačním středisku na III. hradním nádvoří. Vycházka se uskuteční při minimální účasti 10 zájemců. Celková doba výkladu je 1 hodina 30 minut.

Cena za osobu včetně vstupného činí: Kč 50,- dospělí Kč 20,- děti do 16 let

Pro základní a střední školy připravíme kteroukoliv z výše uvedených přednášek po vzájemné dohodě i během školního roku. Objednávky přijímá Informační středisko Pražského hradu, tel. 22437 3368.

zdroj: Správa Pražského hradu

Doporučujeme

Články odjinud