Na Vyšehrad letos před Vánoci s dětmi, za historií i pečenými šneky

Na Vyšehrad letos před Vánoci s dětmi, za historií i pečenými šneky

Tento rok se v Praze poprvé koná unikátní akce s názvem Vyšehradský advent. Jedná se o předvánoční festival plný zábavy, tradic a pohody, který se odehraje v areálu historického Vyšehradu. Jeho program udělá největší radost dětem a jejich rodičům.

Všichni zde najdou, a zejména děti ocení divadélka, koncerty, pohádkové výstavy nebo pouťové atrakce. Ale i dospělí si přijdou na své - mohou navštívit třeba stan s gastronomickými specialitami od špičkových kuchařů, profesionální věštce nebo památky, které jsou jindy uzavřené.

“Vyšehradský advent nabídne návštěvníkům možnost na chvíli se oprostit od přehnaného nakupování, uklízení a předvánočního stresu, uvědomit si klid a kouzlo Vyšehradu a předvánoční dobu si opravdu užít," říká Marek Brodský z pořádající agentury DNA.

Na programu je každý den nejméně jedno divadelní představení pro děti od 11 předních souborů, jako je divadlo Minor, Buchty a Loutky, Loutky bez hranic apod. V historickém prostoru barokních hradeb pak připravilo Studio Barrandov výstavu kostýmů, rekvizit a dekorací z nejslavnějších českých pohádek. Bude zde třeba i samotné peklo z pohádky S čerty nejsou žerty nebo kostýmy z ladovské pohádky Hrátky s čertem. A co víc: ve fotokoutku bude možné si v pohádkové dekoraci udělat na památku fotku.

V parku jsou připraveny historické pouťové atrakce, jako třeba kolotoč a houpačky. Bude možné si také zajezdit na koních. A dominantou parku je Vyšehradský betlém, jeden z největších betlémů v Praze. Je skoro v životní velikosti, vyroben podle předlohy z roku 1840 a vznikl v dílně mistrů dekorativní malby. A není to Betlém, na který se může jen koukat, je přímo určen k prolézání. Fotografie s přáteli či rodinou přímo v betlémské scenérii může být další památkou letošní Vánoce.

Nevšední kulinářský zážitek nabízí občerstvení Vyšehradského adventu. Budou vařit opravdoví mistři kuchyně, pod vedením Adama Robeneka (bývalého zástupce šefkuchaře Gordona Ramseye), který připravil speciální vánoční menu. A absolutním hitem bude určitě specialita restaurantu Auberge d’Escargot – gratinovaní šneci, kdysi u nás typické vánoční a postní jídlo.

Vyšehrad byl od nepaměti místem se spirituální atmosférou spojenou s věštbami a proroctvím. A jistě si vzpomenete na známé proroctví o slávě Prahy, které pronesla kněžna Libuše právě tady. Organizátoři se rozhodli magickou sílu Vyšehradu vyzkoušet – pro návštěvníku tu připravili Věštírnu, ve které jsou profesionální jasnovidci připraveni nahlédnout do budoucnosti i lidského nitra.

A opravdovým unikátem Vyšehradského adventu je možnost vstoupit do hrobky velikánů české kultury a vědy v kryptě pod Slavínem. Důstojné místo posledního odpočinku Jaroslava Vrchlického, Alfonse Muchy, Emy Destinnové, Rafaela Kubelíka, Františka Křižíka a desítek dalších bude otevřeno pouze při příležitosti Vyšehradského adventu.

Advent na Vyšehradě se koná od 26. listopadu do 18. prosince 2011, vždy od čtvrtka do neděle. Centrálním prostorem akce je plocha bývalé královské akropole s objektem Starého purkrabství, v sousedství Baziliky sv. Petra a Pavla. Detailní informace o akci najdete na www.VysehradskyAdvent.cz

Doporučujeme

Články odjinud