O letních Shakespearovských slavnostech 2005

Slavnosti mají letos patrně nejpestřejší program v celé své historii. Kromě dvou repríz se chystají hned tři premiéry: festival v Praze zahájí už 17. června nové představení SHAKESPEAROVI ŠAŠCI, které připravil a osobně uvede překladatel Martin Hilský (r. Karel Kříž).

Stěžejní inscenací české části Slavností bude tento rok VEČER TŘÍKRÁLOVÝ v režii Viktora Polesného. „Po třech letech, kdy Slavnostem vévodily premiéry tragédií - Král Lear, Hamlet, Romeo a Julie - se tak diváci mohou opět těšit na komedii,“ říká Michal Rychlý, ředitel festivalu.

Do klíčových rolí obsadil Viktor Polesný herce, kteří jsou známí nejen z divadla, ale i filmu a televize. V úloze Šaška Festa se střídají Jiří Langmajer a Miroslav Táborský, roli krásné, lásku odmítající Olivie ztvární Linda Rybová (alternuje Hana Igonda Ševčíková), tragikomického sluhu Malvolia ztělesní Alois Švehlík (alternuje Jan Vlasák). Violu, která své pravé já skrývá v chlapeckém převleku, hraje Jitka Schneiderová (alternuje Zuzana Vejvodová). Dále hrají Oldřich Navrátil, Jiří Pecha, Marek Taclík, David Švehlík aj.

Program doplní i několik představení KUPCE BENÁTSKÉHO s Bolkem Polívkou v roli židovského lichváře Shylocka – inscenace v režii slovenského divadelníka Romana Poláka otevírá slovenskou část Slavností, pro kterou byl poprvé nastudován zbrusu nový titul. Pořadatelé z AGENTURY SCHOK počítají rovněž s uvedením loňské premiéry ROMEO A JULIE s výtečnou Emílií Vášáryovou v roli Chůvy (režie Martin Huba). Pro velký zájem diváků se už třetí sezónu zopakuje také HAMLET v titulní roli s Jiřím Langmajerem.

To ale pořád není všechno. Generální partner festivalu, skupina PPF na Pražském hradě zároveň otevírá fotografickou výstavu HRDINOVÉ Z ALBIONU (21. 6. – 10. 9.). „Jde o soubor snímků souvisejících s právě probíhajícím výročním konce druhé světové války,“ uvedla mluvčí PPF Romana Tomasová. Výstava sedmadvaceti zvětšených, originálně instalovaných snímků Ladislava Sitenského bude během léta k vidění v jižních zahradách Pražského hradu. Tématem fotografií jsou stateční čeští letci v Anglii. Skupina PPF tak veřejnosti opět ukáže část ze svojí unikátní sbírky, která patří k nejhodnotnějším kolekcím české fotografie u nás.

Tradičním spolupořadatelem divadelního festivalu je i tento rok Hlavní Město Praha a Správa Pražského hradu. Správa Pražského hradu společně se skupinou PPF přinášejí i výstavu Hrdinové z Albionu.

Vstupenky na pražská představení jsou k dispozici exkluzivně v TICKETPRO, nejrozsáhlejší předprodejní síti v ČR. Navzdory očekávanému zájmu diváků je vstupné stejné jako loni, pořadatelé ceny nezvyšují. Vstupenky lze v síti TICKETPRO koupit buď on-line na webových stránkách www.ticketpro.cz, telefonicky prostřednictvím profesionálního call centra na čísle 296 333 333 či v některém z prodejních míst v celé republice. TICKETPRO přijímá i objednávky vstupenek doručených e-mailem – ticket@ticketpro.cz, faxem – 234 704 204 – nebo poštou – Klimentská 1515/22, 110 00 Praha 1.

Zbylé vstupenky budou pořadatelé z Agentury Schok nabízet i v den konání představení od 15:00 hodin v pokladně v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. Cenové rozmezí vstupenek je 250, 400 a 590 Kč. Zvláštní cena byla stanovena pro Shakespearovy šašky: 150 a 200 Kč (do vnitřního sálu Purkrabství), 210, 290 a 390 Kč (venkovní areál Purkrabství).

V Brně prodává lístky Centrální předprodej vstupenek: Běhounská 16, Brno, tel: +420 542 210 863, Po - Pá, 9:00-13:00 14:00-18:00. Ceny: 420, 350 a 250 Kč (Večer tříkrálový), 300 Kč (Shakespearovi šašci). V Bratislavě lze lístky objednat přes www.ticketportal.sk (400, 350 Kč), hromadné objednávky zajišťuje Agentúra JAY production, tel: +421 902 126 936, +421 903 456 824, jayproduct@yahoo.com.

Soutěž o čepice a trička -LETNÍ SHAKESPEAROVSKÉ SLAVNOSTI 2005

Soutěžte s námi a můžete vyhrát 3x dámské tričko a kšiltovku s motivem slavností. Odpovězte správně na uvedené otázky.

Soutěž je již uzavřena. Vyhrávají barbie, fíta, Kait. Gratulujeme.

Doporučujeme

Články odjinud